Η σβάστικα κατεβαίνει από την Ακρόπολη- 30 Μαΐου 1941

Το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941, έναν περίπου μήνα μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, δύο νεαροί φοιτητές υλοποιούν ένα παράτολμο σχέδιο-κατεβάζουν τη γερμανική σημαία  με τον αγκυλωτό σταυρό, που κυμάτιζε στην Ακρόπολη. Οι πρωταγωνιστές της παράτολμης αυτής ενέργειας-μιας πράξης με έντονο συμβολικό χαρακτήρα- που έμεινε στην ιστορία σαν η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, ήταν ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το γεγονός αυτό, και το Αρχείο της ΕΡΤ θυμίζοντας την σημαντική αυτή στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα» (1993), το οποίο είναι αφιερωμένο ακριβώς σε αυτό το γεγονός.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Στη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θυμάται την εκπομπή- αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (παραγωγής 1982) με τίτλο «Έτσι κατέβηκε η Γερμανική σημαία απ’ την Ακρόπολη”.

Στο πλατό της εκπομπής, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία της υπεξαίρεσης της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη. Περιγράφουν το κλίμα της εποχής, πότε και πού γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης, μιλούν για την σκέψη και την απόφασή τους. Αναφέρονται στην πατριωτική ομάδα που είχαν δημιουργήσει στα μαθητικά τους χρόνια, με σκοπό την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, και εξιστορούν αναλυτικά τα γεγονότα, την πρώτη τους επίσκεψη στις 9 Μαΐου στο χώρο και υπογραμμίζουν την απόφασή τους να κατεβάσουν τη σημαία, μετά και την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς.

Περιγράφουν την πορεία που ακολούθησαν το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941, την διαδρομή τους μέσα από την σπηλιά μέχρι την επιφάνεια του βράχου, και πώς πέτυχαν να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό, να την κρύψουν και να επιστρέψουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Τις μαρτυρίες των δύο πρωταγωνιστών συμπληρώνουν τα πλάνα από το χώρο της Ακρόπολης και φωτογραφίες. Για την αντιστασιακή πράξη των δύο ανδρών μιλούν ακόμα ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο οποίος αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Γλέζο και τον Σάντα την επόμενη μέρα της επιχείρησης, και ο Κώστας Μικρουλέας, γιος του Εισαγγελέα Ηλία Μικρουλέα, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που άσκησαν οι Γερμανοί στον πατέρα του προκειμένου να τους παραδώσει τους δράστες. Το αφιέρωμα κλείνει με αναφορά στον αδελφό του Μανώλη Γλέζου, Νίκο Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Μάιο του 1944. Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό που καταγράφει τις πρώτες ώρες της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941, τη μάχη της Κρήτης καθώς και δημοσιεύματα τύπου.

Παραγωγή: 1993

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Μουσική τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS