Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος – 29 Νοεμβρίου 2024

Στις 29 Νοεμβρίου 2024 έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας συγγραφέας, πεζογράφος και στρατιωτικός ιατρός, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος. Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1930, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1949 έως το 1955. Ανήκει στη γενιά των μεταπολεμικών Ελλήνων λογοτεχνών και το έργο του ξεχωρίζει από τη λιτότητα του λόγου, την διακριτική ειρωνεία και την νοσταλγία για τη νεότητα. Το 1995 βραβεύθηκε από το περιοδικό Διαβάζω. Την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα την κάνει το 1962 με το διήγημα «Ο φρακασάνες», το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό Αργώ της Καβάλας όπου και υπηρετούσε τη συγκεκριμένη περίοδο. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Σκαπτή Ύλη, Ταχυδρόμος, Διάλογος (Θεσσαλονίκη), Διάλογος (Λεχαινά), Αντί, Χάρτης, Χρονικό και Το Τέταρτο. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και επιμελήθηκε την έκδοση βιβλίων άλλων λογοτεχνών. Τελευταία έργα του ήταν η συλλογή διηγημάτων “Ο θησαυρός των Αηδονιών” (2009) και το αφήγημα “Συγκοπή πλατάνου” (2010).

Με αφορμή το θάνατο του Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλου,  το Αρχείο ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – Η.Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου και παραγωγής 2007 είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Η. Χ. Παπαδητρακόπουλο.

Ο συγγραφέας Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, κατ’ εξοχήν διηγηματογράφος, με καταγωγή από τον Πύργο της Ηλείας, ζει μαζί με την γυναίκα του Νιόβη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς και πλούτου κτήμα, που δημιούργησαν οι ίδιοι στην Πάρο δίπλα στη θάλασσα. Ο Παπαδημητρακόπουλος, που άσκησε το επάγγελμα του στρατιωτικού γιατρού, ανέπτυξε μεγάλες φιλίες και πνευματικές συγγένειες με ομότεχνούς του συγγραφείς και ποιητές, όπως οι Ηλίας Πετρόπουλος, Τάκης Σινόπουλος, Γιώργης Παυλόπουλος, Νίκος Καχτίτσης και Αλέξανδρος Κοτζιάς.

Ο συγγραφέας παρουσιάζεται στο κτήμα του όπου μιλάει για την απόφαση να μείνουν εκεί με τη γυναίκα του, περιγράφει τη ζωή τους εκεί, μιλάει για τα ζώα, τα φυτά, τα δέντρα, τη ζωή σε ένα περιβάλλον που επέλεξαν εκείνοι για συγκεκριμένους λόγους. Αναφέρεται επίσης συχνά στην αγάπη του για τη γενέτειρά του τον Πύργο και παρακολουθούμε πλάνα από επισκέψεις του εκεί, όπου περιηγείται σε περιοχές της πόλης με ιστορικό ενδιαφέρον, συναντιέται με φίλους όπως τον ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο και μιλάει για εκείνους που έχουν φύγει από τη ζωή. Σε ό,τι αφορά την Πάρο και τη διαμονή του εκεί, ο Παπαδημητρακόπουλος ξεναγεί το θεατή στον κατάφυτο κήπο του και μιλάει για τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του δήμου Παρίων, για τη βιβλιοθήκη του δήμου, αλλά και για την προσπάθειά του να σώσει έναν κέδρο ηλικίας πεντακοσίων ετών. Μιλάει επίσης για τη φωτογραφία και τις αφηγηματικές της ιδιότητες, ενώ προβάλλονται φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος με τον Αλέξανδρο Κοτζιά και τον Τάκη Σινόπουλο, στον Πύργο και στα Φιλιατρά, αλλά και με τον Νίκο Καββαδία το 1974. Ο Παπαδημητρακόπουλος μιλάει επίσης για το βιβλίο, ως δημιουργία από τη σύλληψή του και τη συγγραφή του μέχρι τις διαδικασίες στοιχειοθέτησης και εκτύπωσής του και μοιράζεται περιστατικά που έχει ζήσει ενδεικτικά της αγάπης του για όλες αυτές τις διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου παρουσιάζονται εξώφυλλα των εκδόσεων των διηγημάτων του και ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με αναγνώσεις από τα έργα “Το άροτρο“, “Ροζαμούνδη“, “Εικονοστάσια”, “Θερμά θαλάσσια λουτρά”. Ο δήμαρχος Παρίων Γιάννης Ραγκούσης μιλάει για τη συνεισφορά του Παπαδημητρακόπουλου στην πνευματική και πολιτιστική ζωή του δήμου. Παρακολουθούμε πλάνα της Εύας Στεφανή από επίσκεψη της στο κτήμα του συγγραφέα στην περιοχή Άρυακας στην Πάρο το 2001, στις 18 Ιουλίου, αλλά και από τη συνάντηση του με τον Ε.Χ. Γονατά στο τυπογραφείο των εκδόσεων Στιγμή. Επίσης παρακολουθούμε πλάνα από το ντοκιμαντέρ «Παραδοσιακή Τυπογραφία» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, για το Παρασκήνιο, από τον Απρίλιο του 1998, όπου ο συγγραφέας μιλάει για την τέχνη της εκτύπωσης. Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης διαβάζει απόσπασμα από επιστολή του Παπαδημητρακόπουλου και το διήγημα «Απαγησόμεθα εν Νεφέλαις» με υπότιτλο «Κινηματογραφικό ενύπνιον» το οποίο  δημοσιεύθηκε στη συλλογή του «Ροζαμούνδη».

Σενάριο-Σκηνοθεσία:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 18 Μαΐου 2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS