Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος – 27 Ιανουαρίου

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005 ανακηρύχθηκε η 27η Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

(video)

Eκπομπή με θέμα το Ολοκαύτωμα που περιέχει μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων της Ελλάδας. Συνεντεύξεις των επιζώντων του Άουσβιτς Ισαάκ Μιζάν και Σαμ Νεχαμά, καθώς και της ιστορικού Οντέτ Βαρών-Βασάρ στον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο.

Οι ζωντανές αφηγήσεις των Ελλήνων Εβραίων επιζώντων μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα, τη σύλληψη, τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, την περίφημη διαλογή «σελέξιον» από γιατρούς στην αποβάθρα του Μπίρκεναου και την εκεί επιβίωση όσων κρίνονταν ικανοί να εργαστούν. Επαναφέρουν στη μνήμη τους τα προσωπικά τους βιώματα από τις συνθήκες εγκλεισμού και τη φρίκη του Άουσβιτς, του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης, όπου βρήκε το θάνατο το ένα από τα έξι εκατομμύρια των δολοφονηθέντων Εβραίων.

Η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ αναφέρεται στο σχέδιο του εκτοπισμού και της εξόντωσης των Εβραίων με την ονομασία «Τελική Λύση» και στην εφαρμογή του, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 1943, τμήμα της οποίας ήταν η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων. Μιλάει για το συνολικό αριθμό των εξοντωθέντων Ελλήνων Εβραίων που αντιστοιχεί στο ποσοστό 83% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού, ένα από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα που ήταν εκείνη της Θεσσαλονίκης η οποία εξοντώθηκε σχεδόν στο σύνολό της και διερευνώνται οι λόγοι που δεν υπήρξαν τρόποι διαφυγής. Γίνεται ακόμη λόγος για τις κινήσεις αλληλεγγύης για τη διάσωση των Εβραίων από την πλευρά αλλόθρησκων κοινοτήτων, όπως της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επίσης, στην εκπομπή επισημαίνεται η καθυστέρηση της αναγνώρισης στη χώρα μας της μνήμης των εξοντωθέντων Εβραίων του Ολοκαυτώματος, καθώς τα γεγονότα μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχαν γίνει αντικείμενο επίσημης μνημόνευσης και άργησαν να πάρουν θέση στη συλλογική συνείδηση.

Περιλαμβάνονται πλάνα από τα κρατητήρια της Γκεστάπο της οδού Μέρλιν και από το στρατόπεδο του Άουσβιτς καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Σκηνοθεσία: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Δημοσιογραφική επιμέλεια-Παρουσίαση: Γιάννης Τζαννετάκος

Έτος παραγωγής: 2009

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS