Κάκια Αναλυτή – 1 Ιουνίου 2002

Η ηθοποιός Κάκια Αναλυτή έφυγε από τη ζωή την 1η Ιουνίου 2002. Μαθήτρια του Δημήτρη Ροντήρη στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική σκηνή το 1955 με το θίασο του Διονύση Παγουλάτου υποδυόμενη την Κατερίνα στο «Φιόρο του Λεβάντε» του Γρ. Ξενόπουλου. Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς θιάσους όπως με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη όπου γνώρισε τον σύντροφο της ζωής της, τον ηθοποιό και σπουδαίο θεατράνθρωπο Κώστα Ρηγόπουλο. Την περίοδο 1962-1963 δημιούργησαν τον δικό τους θίασο Ρηγόπουλου-Αναλυτή όπου στεγαζόταν στο Θέατρο Αναλυτή που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 παρουσίασαν έργα αξιόλογων θεατρικών συγγραφέων, σημειώνοντας θεατρικές επιτυχίες. Η Κάκια Αναλυτή ερμήνευσε επίσης κωμικούς και δραματικούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τη δεκαετία του ’60.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημερομηνία θανάτου της, θυμάται τη γνωστή Ελληνίδα ηθοποιό μέσα από την εκπομπή:

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

“ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΒΛΕΠΕ ΜΑΖΙ” του Κλωντ Μπαλ

(video)

Η σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει το 1977 το θεατρικό έργο του Κλωντ Μπαλ (Claude Bal) «Αν ο κόσμος μας έβλεπε μαζί» (1960) σε μετάφραση του Κώστα Σταματίου, μουσική και τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού, τηλεσκηνοθεσία του Σταύρου Ζερβάκη και σκηνοθεσία του Κώστα Ρηγόπουλου. Ο Κώστας Ρηγόπουλος ανοίγει την εκπομπή κάνοντας αναφορά στους βασικούς συντελεστές. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κάκια Αναλυτή, Νίκος Γαλανός, Κώστας Ρηγόπουλος κ.ά.

Ο νεαρός Γάλλος συγγραφέας Κλωντ Μπαλ γράφει το 1960 ένα τρυφερό και βαθιά ανθρώπινο έργο με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και ανθρώπινο προβληματισμό διαχειριζόμενος το φυλετικό θέμα και την κοινωνική αδικία.

Στο σπίτι της Σισίλια Τζόουνς (Κάκια Αναλυτή) φτάνουν ο Μάρτιν Ρόι (Βασίλης Μαυρομάτης) με έναν γιατρό (Νίκος Παγκράτης) ο οποίος έχει έρθει για να εξετάσει τον Ντέιβιντ Κόλερ (Νίκος Γαλανός). Ο Ντέιβιντ έχει τραυματιστεί από το όπλο του Σύντνεϊ Μπρούκ, αφεντικού των ξυλοκόπων και ο φίλος του ο Ρόι τον μετέφερε στο σπίτι της Σισίλια για να τον περιθάλψει. Λίγο αργότερα η Έσθερ Τζόουνς (Αγγέλικα Καπελάρη) επιπλήττει την Σισίλια που φιλοξένησε τον Ντέϊβιντ επειδή ήταν νέγρος. Η Σισίλια που είναι τυφλή δεν το αντιλήφθηκε διότι ήταν η πρώτη φορά που είχε παρέα στο σπίτι της. Ο νέγρος Ντέιβιντ και η λευκή Σισίλια αγαπιούνται και θέλουν να παντρευτούν. Η κοινωνία, όμως, είναι αντίθετη με τον γάμο τους.

Ο αιδεσιμότατος Πητ (Κώστας Ρηγόπουλος) προσπαθεί να της εξηγήσει ότι η αγάπη της για τον Ντέιβιντ δεν είναι αληθινή αλλά μια τάση φυγής της από τα προβλήματα που την κυριεύουν: είναι τυφλή και έχει χάσει τον πατέρα της σε μικρή ηλικία. Λίγο αργότερα, ο νέγρος Πάτερ Δωρόθεος (Δημήτρης Ιωακειμίδης) έρχεται για να ανακοινώσει στον Ντέιβιντ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Ο δικηγόρος του Τζον Σμιθ (Μάκης Ρευματάς) είναι πρόεδρος της λεγεώνας για την προστασία των έγχρωμων φυλών και συνοδεύει τον Ντέιβιντ στο δικαστήριο. Στη δίκη που γίνεται τρεις μήνες μετά την σύλληψή του ο Ντέιβιντ καταδικάζεται σε δυο χρόνια με αναστολή. Η κοινωνία, όμως, παραμένει αναστατωμένη με αυξημένο το αίσθημα της εκδίκησης. Η Σισίλια περιμένει με αγωνία τον Ντέιβιντ να επιστρέψει από το δικαστήριο.

Παράλληλα, ο αιδεσιμότατος Πητ αποφασίζει να ευλογήσει τον γάμο του Ντέιβιντ με τη Σισίλια. Η εφημερίδα του φωτορεπόρτερ Πήτερ Μπέιτς (Μάκης Πανώριος) προτείνει στη Σισίλια να εγχειριστεί για να διορθώσει την όρασή της. Εκείνη αφήνει την τελική απόφαση στον Ντέιβιντ, ο οποίος και δίνει την συγκατάθεσή του. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο φωτορεπόρτερ Πήτερ Μπέιτς ενημερώνει τον Ντέιβιντ πως η εγχείρηση έχει πετύχει και ότι η Σισίλια δεν θέλει να τον ξαναδεί. Ως αποτέλεσμα, ο Ντέιβιντ αυτοκτονεί. Όταν η Σισίλια επιστρέψει στο σπίτι και βγάλει τους επιδέσμους θα καταλάβουν ότι η εγχείρηση δεν πέτυχε και ότι ήταν μια καλοστημένη ιστορία της εφημερίδας. Η Σισίλια συνεχίζει να μην βλέπει αλλά πιστεύει ότι τουλάχιστον έχει τον Ντέιβιντ.

Η παράσταση είχε ανέβει στο Θέατρο Πορεία στην Αθήνα, από το θίασο Κώστα Ρηγόπουλου-Κάκιας Αναλυτή τη θεατρική περίοδο 1964-1965, σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS