Κάρολος Κουν – 14 Φεβρουαρίου 1987

Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Καρόλου Κουν, του σπουδαίου ανθρώπου του θεάτρου, του κορυφαίου σκηνοθέτη και παιδαγωγού. Ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσα το 1908, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1929 και ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας, ενώ παράλληλα έδωσε τις πρώτες παραστάσεις με τους μαθητές του σε έργα Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Ευριπίδη. Το 1935 ίδρυσε τη «Λαϊκή Σκηνή», αργότερα συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1942 ίδρυσε το «Θέατρο Τέχνης» και τη Δραματική Σχολή του.  Πρωτοπαρουσίασε στο ελληνικό κοινό συγγραφείς όπως οι Τενεσσί Ουίλλιαμς, Άρθουρ Μίλλερ, Φ.Γκαρθία Λόρκα, Μπ. Μπρεχτ, παράλληλα έδωσε βήμα σε νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, όπως ο Ι.Καμπανέλλης, η Λ.Αναγνωστάκη, ο Γ.Σκούρτης και άλλοι, ενώ πολύ σημαντική υπήρξε και η ενασχόλησή του με την αναβίωση του αρχαίου δράματος, με πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος να θεωρούνται ιστορικές. Ο Κάρολος Κουν έφυγε από τη ζωή στις 14 Φεβρουαρίου 1987, αφήνοντας μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στο νεοελληνικό θέατρο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα έξι χρόνων από τον θάνατο του Καρόλου Κουν, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο, ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Κουν, το οποίο προβλήθηκε για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του.

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ


 

Ειδική εκπομπή-αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν, τον σκηνοθέτη, τον δάσκαλο, τον άνθρωπο του θεάτρου, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του. Σε μια προσπάθεια να φωτιστεί η μορφή του Κουν όσο γίνεται καλύτερα, παρουσιάζονται προσωπικές μαρτυρίες φίλων, συνεργατών και μαθητών του, παράλληλα με αποσπάσματα από παλαιότερες συνεντεύξεις και ομιλίες του ίδιου και χαρακτηριστικά αποσπάσματα και φράσεις από κείμενά του. Βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για το έργο του στο Θέατρο Τέχνης συμπληρώνουν το προφίλ του μεγάλου σκηνοθέτη.

Μιλούν για τον Κάρολο Κουν, την προσωπικότητά του και την προσφορά του στο νεοελληνικό θέατρο, θυμούνται περιστατικά από τη συνεργασία τους μαζί του, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Ελένη Χατζηαργύρη (τα αποσπάσματα προέρχονται από συζήτηση με τον Μίμη Κουγιουμτζή-1982), καθώς και η Μελίνα Μερκούρη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Γιώργος Λαζάνης, ο Γιώργος Αρμένης, ο Μίμης Κουγιουμτζής, ο Σπύρος Ευαγγελάτος και η Ρένη Πιττακή (μέσα στο θέατρο Τέχνης, όπου ανεβαίνει η τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν «Ο ήχος του όπλου» (1987). Προβάλλονται πλάνα από το Θέατρο Τέχνης, το «Υπόγειο» αλλά και στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, καθώς και φωτογραφικό υλικό από άλλες παραστάσεις. Σε ειδική ανταπόκριση (του Γ.Αγγελόπουλου από το Παρίσι) ακούγεται να μιλά για τον Κουν και την παρουσία του στα ευρωπαϊκά θεατρικά πράγματα ο Ευγένιος Ιονέσκο. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις πρόβες των ιστορικών παραστάσεων «’Όρνιθες» του Αριστοφάνη (Επίδαυρος-1975) και «Πέρσες» του Αισχύλου. Ακούγονται τα ποιήματα «Τα παράθυρα» και «Στον ίδιο χώρο» του Κ.Π.Καβάφη, απόσπασμα από την «Τρικυμία» Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, καθώς και μικρά αποσπάσματα από κείμενα του Καρόλου Κουν. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Βάσος Ανδρονίδης, Κάτια Γέρου, Παντελής Παπαδόπουλος, Ρένη Πιττακή.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1988, την ημέρα της επετείου ενός χρόνου από τον θάνατο του Καρόλου Κουν.

Σκηνοθεσία-έρευνα: Βασίλης Κεσίσογλου

Παραγωγή: Τμήμα επιμορφωτικών εκπομπών ΕΤ1

Υπεύθυνη εκπομπής: Βάσω Κανελλοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Διονύσης Ζουρμπάνος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS