Κωνσταντίνος Καβάφης – 29 Απριλίου 1863-1933

Στις 29 Απριλίου συμπληρώνονται ενενήντα ένα χρόνια από τον θάνατό του Κωνσταντίνου Καβάφη (1933), καθώς και εκατόν εξήντα ένα χρόνια από την γέννηση του (1863). Ο κορυφαίος ποιητής του «μείζονος ελληνισμού» γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το έργο του, περιλαμβάνει το επίσημο ποιητικό σώμα των 154 λεγόμενων «Αναγνωρισμένων» ποιημάτων, 37 «Αποκηρυγμένα», 75 «Κρυμμένα» έργα τα οποία βρέθηκαν σε χειρόγραφά του, καθώς και 30 ατελή ποιήματα. Ο Καβάφης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ενώ καταλαμβάνει εξέχουσα θέση και στην παγκόσμια γραμματεία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά  «Εποχές και Συγγραφείς», παραγωγής 2001, αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη και την παγκόσμια απήχηση του έργου του.

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝ.ΚΑΒΑΦΗ

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και στην πρόσληψη του έργου του στον διεθνή χώρο.

Παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (γενν. 1863 – πέθ. 1933), εστιάζοντας στην απήχηση που είχε η ποίησή του σε ομοτέχνους του στο εξωτερικό. Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τη γέννησή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τις συνεχείς μετακινήσεις της οικογένειάς του, πριν την οριστική εγκατάσταση του ποιητή στη γενέθλια πόλη του, έως και τον θάνατό του εκεί.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής φωτίζεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της καβαφικής φιλολογίας, καθώς και η απήχηση του καβαφικού έργου στο εξωτερικό και στους ξενόγλωσσους ομοτέχνους του, με παρουσίαση έργων ξένων ποιητών που επηρεάστηκαν από την καβαφική ποίηση (αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα έργα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους» και «Τρώες»). Λόγος γίνεται για την  προσπάθεια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας να ανιχνεύσει την παρουσία του Κωνσταντίνου Καβάφη στο έργο ξένων ποιητών μέσα από τον τόμο με τίτλο «Συνομιλώντας με τον Καβάφη: Ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων». Χειρόγραφα του ποιητή, αποσπάσματα από τα «Σημειώματα ποιητικής και ηθικής», καθώς και ποιήματα ξένων ποιητών εμπνευσμένα από το έργο του Καβάφη τα οποία παρουσιάζονται, αναδεικνύουν την πρόσληψη του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού διεθνώς.

Στην εκπομπή μιλούν, ο ποιητής-καθηγητής θεωρίας & κριτικής του πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς, ο ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης και ο συγγραφέας-κριτικός Άρης Μαραγκόπουλος.

Έτος παραγωγής:

2001

Σκηνοθεσία:

ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Επιλογή κειμένων:

ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS