Κώστας Γ. Καρυωτάκης – 21 Ιουλίου 1928

Στις 21 Ιουλίου 1928 ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Καρυωτάκης θέτει τέρμα στη ζωή του στην Πρέβεζα. Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1928 στην Τρίπολη ο Καρυωτάκης έζησε τα παιδικά του χρόνια σε πολλές διαφορετικές πόλεις της επικράτειας, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του, σπούδασε στη συνέχεια νομικά και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραμάτων» εκδίδεται τον Φεβρουάριο του 1919, με ακόλουθες τις συλλογές «Νηπενθή» (1921), «Ελεγεία και Σάτιρες» (1927), ενώ έγραψε επίσης και πεζά κείμενα. Θεωρείται ο κύριος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης.

Με αφορμή τα 94 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς», αφιερωμένο στον Κώστα Καρυωτάκη.

Μπορείτε επίσης να δείτε τη σειρά μυθοπλασίας «Καρυωτάκης» του Τάσου Ψαρρά, παραγωγής 2009 στην πλατφόρμα ertflix εδώ

 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΚΩΣΤΑΣ Γ.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (γενν. 1896 – πέθ. 1928), παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της πολυτάραχης εποχής του. Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τον τόπο γέννησής του, τα παιδικά του χρόνια και τις συνεχείς μετακινήσεις της οικογένειάς του λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του, τις σπουδές και τη δική του δημοσιοϋπαλληλική περιπλάνηση στην επαρχία. Γίνεται αναφορά στην πρώτη του ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί το 1919 με τίτλο «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων», καθώς και στην σατιρική επιθεώρηση «Γάμπα», που εξέδωσε την ίδια χρονιά μαζί με τον Άγη Λεβέντη,  και τις επόμενες συλλογές «Νηπενθή» (1921) και «Ελεγεία και Σάτιρες» (1927).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι, αν και σήμερα αναγνωρίζεται η αξία του έργου του, η ποίησή του αμφισβητήθηκε στην εποχή του τόσο από τη δεξιά όσο και την αριστερή διανόηση. Αναφέρεται η ατελέσφορη σχέση του με την ομότεχνή του Μαρία Πολυδούρη και διερευνώνται οι λόγοι της περίφημης απαισιοδοξίας του μέσα από την ανάλυση ποιημάτων του αλλά και της εποχής του, η οποία χαρακτηρίζεται από τη διάψευση του οράματος της Μεγάλης Ιδέας.

Μελετητές του έργου του αναλύουν το έργο του και επισημαίνουν την έντονη διάθεση για αμφισβήτηση, κοινωνική κριτική και σάτιρα που συχνά εξελίσσεται σε σαρκασμό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός της αυτοκτονίας του στην Πρέβεζα και στους πιθανούς λόγους που τον οδήγησαν εκεί. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν οι: Χ.Λ. Καράογλου, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας Κώστας Βούλγαρης και ο ποιητής Θανάσης Κωσταβάρας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής  πλούσιο αρχειακό υλικό (κινούμενης εικόνας, φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα τύπου κ.ά.) καθώς και πλάνα από τοπόσημα που σχετίζονται με τη ζωή του ποιητή (το σπίτι του στην Τρίπολη, το σπίτι όπου έζησε στην Πρέβεζα κ.ά.).

Έτος παραγωγής: 2001

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS