Έφυγε από τη ζωή ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ενώ το 1978 ανέλαβε την επιμέλεια του βιβλίου «Δραματική ποίηση», που αποτέλεσε επί 25 χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Το 2008 τού απενεμήθη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του και το 2006 το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά του. Το 1986, για το έργο του «Τα μετά το θέατρο», απέσπασε το 1ο Κρατικό Βραβείο δοκιμίου, ενώ το 1999, για το έργο «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ», βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών το 2000. Στο στίβο της θεατρικής κριτικής μπήκε το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα», ως συνεχιστής του Άγγελου Τερζάκη. Από το 1980 ανέλαβε την κριτική θεάτρου στα «ΝΕΑ» από κοινού με τον Αλκιβιάδη Μαργαρίτη. Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει σε τόμους, όπως: «Κλειδιά και κώδικες θεάτρου», «Αρχαίο δράμα», «Ελληνικό Θέατρο», «Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου», «Από τον Μένανδρο στον Ίψεν» κ.ά. Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Αμήχανον Τέχνημα», τα διηγήματα «Η Καμπάνα – Οδάξ», και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980). Με το ίδιο ψευδώνυμο υπέγραψε και το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα. Από το 1990 δίδασκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο και επί μία εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Αφιέρωμα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο
Α’ μέρος
(video)
Η εκπομπή, που είναι αφιερωμένη στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, εστιάζει στο στιχουργικό του έργο. «Είναι ένας από τους πνευματικούς ανθρώπους που έχουν κατακτήσει δικαιωματικά μια ξεχωριστή θέση στη φωτεινή βιτρίνα της χώρας μας. Σπουδαίος δάσκαλος, έξοχος μεταφραστής των αρχαίων τραγικών, λαμπρός φιλόλογος, κορυφαίος κριτικός θεάτρου, ποιητής με προσωπική γραφή και στιχουργός τραγουδιών υψηλής αισθητικής», τονίζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο πολυεπίπεδο έργο του.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θυμάται πώς η γνωριμία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, όταν ακόμη εκείνος σπούδαζε μουσική και ο ίδιος θέατρο, στάθηκε αφορμή για να γράψουν ερασιτεχνικά τα δύο πρώτα τους τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε η Βούλα Πάλλα. Ακολούθησε η συνεργασία τους με τον Κώστα Χατζή, από την οποία προέκυψαν δύο πολύ σημαντικά τραγούδια, η «Μαυρομαντηλούσσα» και το «Φεγγάρι μου αλαργινό». Η συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, μέσα από την οποία προέκυψαν τραγούδια που ερμήνευσαν η Μαίρη Δαλάκου, η Καίτη Χωματά και ο Σταμάτης Κόκκοτας. Ακολουθούν η μουσική συνάντηση του με τον Γιάννη Σπανό, τα χρόνια της δικτατορίας, που βρέθηκε με δυσμενή μετάθεση καθηγητής στο Κρανίδι Ερμιονίδας και η συνεργασία του με τον Βασίλη Κουμπή. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συναντιέται και πάλι με τον Γιάννη Μαρκόπουλο κι αυτή τη φορά δημιουργούν το «Χρονικό», που ξεκίνησε να ετοιμάζεται πριν από τη δικτατορία, αλλά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1970. Ο ίδιος αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία πίσω από αυτή τη σημαντική δισκογραφική δουλειά, θυμάται πώς προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τη λογοκρισία κι εξηγεί γιατί αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, που ήταν εμπνευσμένο από έναν ήρωα του Κώστα Καβάφη.
Για τη σημαντική προσφορά του Κώστα Γεωργουσόπουλου στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και για τη διεθνή αναγνώριση του στιχουργικού του έργου μιλά η Φιλαρέτη Κομνηνού. Τραγούδια του ερμηνεύουν οι: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Κώστας Χατζής, Αρλέτα, Μαρία Ρουσσέα, Κώστας Μάντζιος, Χαρά Πετρίδη και η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη, ενώ προβάλλεται απόσπασμα από μια συναυλία του Νίκου Ξυλούρη, όπου ερμηνεύει το τραγούδι «1940 (Πόσα χρόνια δίσεκτα) 1967», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Κ.Χ. Μύρη.
Επιμέλεια-παρουσίαση: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Συμμετέχει η Φιλαρέτη Κομνηνού
Σενάριο-έρευνα: Ξένια Στεφανοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλούδης
Έτος παραγωγής: 2001
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr