Κώστας Γιαννίδης – 21 Αυγούστου 1903

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του διακεκριμένου συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου Κώστα Γιαννίδη, στις 21 Αυγούστου 1903. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1903. Από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με τη μουσική, κάνοντας μαθήματα πιάνου και αρμονίας. Το 1922 πήγε στη Γερμανία για να σπουδάσει μουσική, αρχικά στη Δρέσδη και στη συνέχεια στο Βερολίνο, όπου γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον Νίκο Σκαλκώτα. Παράλληλα άρχισε να παίζει πιάνο σε καμπαρέ, θέατρα, κινηματογράφους και στο ραδιόφωνο. Ως συνθέτης πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο του Στράλσουντμε με την οπερέτα «Το μικρόβιο της αγάπης». Το 1931 φεύγει από τη Γερμανία, εγκαθίσταται στην Αθήνα και ξεκινά την καριέρα του, ως Κώστας Γιαννίδης, στο χώρο της ελαφράς μουσικής, γράφοντας οπερέτες, μουσικές κωμωδίες, επιθεωρήσεις, μουσική για ταινίες, ενώ ως Γιάννης Κωνσταντινίδης συνεχίζει να γράφει συμφωνικά έργα, κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου και πολλά τραγούδια. Παράλληλα, το 1954, μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Άκη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου), ίδρυσαν την «Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ», ενώ υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσουργών Ελλάδας. Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης το 1960 και το 1961 για τα τραγούδια του «Ξύπνα αγάπη μου», με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη και «Τα δυο σου γκρίζα ματάκια», με ερμηνεύτρια την Άντζελα Ζήλεια αντίστοιχα, ενώ πήρε το πρώτο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, το 1962, για το τραγούδι «Αλυσίδες», που ερμήνευσε η Καίτη Μπελίντα. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

(video)

Στην εκπομπή ξεδιπλώνονται οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας του Κώστα Γιαννίδη. Ο συνθέτης θυμάται τα παιδικά του χρόνια στη Σμύρνη, την πρώτη παράσταση που είδε σε ηλικία 4 ετών, με πρωταγωνίστρια την Κυβέλη Ανδριανού, την πρώτη οπερέτα με το θίασο του Γιάννη Παπαϊωάννου, αλλά και τις επιθεωρήσεις στη συνέχεια, που έγιναν αληθινό σεμινάριο για τον ίδιο. Μιλά ακόμη στον Γιώργο Παπαστεφάνου για τις σπουδές του στη Γερμανία και τη γνωριμία του με τον Νίκο Σκαλκώτα, για το ταξίδι του στην Ελλάδα, το 1931, τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Γιαννουκάκη και την απόφαση του να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ, ενώ εξηγεί πώς κατάφερε να κάνει διπλή καριέρα, ως Κώστας Γιαννίδης στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού και ως Γιάννης Κωνσταντινίδης– που ήταν και το πραγματικό του όνομα- στο χώρο της «σοβαρής», όπως την αποκαλεί, ελληνικής μουσικής. Τέλος, αναφέρεται στους νέους συνθέτες και παρομοιάζει την καριέρα του σαν έναν κήπο γεμάτο τριαντάφυλλα, με ισάριθμα αγκάθια.

Για τον Κώστα Γιαννίδη μιλούν ο μουσικολόγος Γιάννης Παπαϊωάννου και η Άννα Καλουτά, η οποία ερμηνεύει και τα τραγούδια του «Σπιτάκι μου παλιό» και «Λες και ήταν χθες», σε στίχους Αλ. Σακελλάριου και Δ. Ευαγγελίδη. Επίσης, η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει τα τραγούδια του «Σ’ αγαπώ», σε στίχους Πωλ Νορ«Χθες το βράδυ», σε στίχους Δ. Γιαννουκάκη και «Έτσι είναι η ζωή», σε στίχους Δ. Ευαγγελίδη και η Σμαράγδα Σμυρναίου το τραγούδι του «Θα ξανάρθεις», σε στίχους Αλ. Σακελλάριου, ενώ η  Ελένη Μουζάλα ερμηνεύει στο πιάνο μια σύνθεση από το έργο του με μουσική δωματίου «8 νησιώτικοι ελληνικοί χοροί». Τέλος, ακούγονται αποσπάσματα από τραγούδια του που έγραψαν ιστορία, ενώ παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από προσωπικές και επαγγελματικές του στιγμές και από τις βραβεύσεις του στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης και στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Η εκπομπή γυρίστηκε την άνοιξη του 1983 και λίγους μήνες μετά (17 Ιανουαρίου 1984) ο Κώστας Γιαννίδης έφυγε από τη ζωή.

Παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σενάριο-σκηνοθεσία: Ερμής Βελόπουλος

Ενορχήστρωση: Στέλιος Φωτιάδης

Έτος παραγωγής: 1983

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS