Κώστας Καζάκος – 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε ένας από τους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς με μακρά και θητεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά και την πολιτική. Γεννημένος στον Πύργο Ηλείας το 1935, τελείωσε το νυχτερινό Γυμνάσιο στο Παγκράτι, παράλληλα εργαζόμενος προκειμένου να στηρίξει την οικογένειά του. Αδυνατώντας να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιας και δεν μπόρεσε να προσκομίσει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ξεκινάει σπουδές το 1953 στην κινηματογραφική σχολή Σταυράκου, με δασκάλους όπως οι Γρηγόρης Γρηγορίου και Κάρολος Κουν.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1957 στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία». Στην υποκριτική του πορεία πρόσφερε μεγάλες ερμηνείες σε ρόλους έργων από σημαντικούς συγγραφείς όπως οι Ιάκωβος Καμπανέλλης («Η αυλή των θαυμάτων»),  Άρθουρ Μίλερ («Ψηλά απ’ τη γέφυρα»),  Κάρλο Γκολντόνι («Λοκαντιέρα»),  Ζαν-Πολ Σαρτρ («Νεκροί χωρίς τάφο»),  Τενεσί Ουίλιαμς («Γυάλινος Κόσμος»), αλλά και σε έργα του Σοφοκλή («Αντιγόνη») και του Αριστοφάνη («Όρνιθες») στο Θέατρο Τέχνης και στους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας, του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Άννας Συνοδινού και της Έλλης Λαμπέτη.

Στον κινηματογράφο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (1956), σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ ξεχωρίζουν από τη φιλμογραφία του οι ταινίες «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου (1965), «Το παρελθόν μιας γυναίκας» (1968) του Γιάννη Δαλιανίδη, «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968) και «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969) του Νίκου Φώσκολου, «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967) και «Μια γυναίκα στην Αντίσταση» (1970) του Ντίνου Δημόπουλου, «Λυσιστράτη» (1972) του Γιώργου Ζερβουλάκου, «Ιφιγένεια» (1977) του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) του Νίκου Τζήμα και «Ο δραπέτης» (1991) του Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Θα ερωτευθεί και θα παντρευτεί τη μεγάλη ηθοποιό Τζένη Καρέζη με την οποία θα καθιερωθούν ως ένα από τα κορυφαία καλλιτεχνικά ζευγάρια. Ως θιασάρχες θα ανεβάσουν σημαντικά έργα με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό, με αποκορύφωση τη θρυλική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» (1973). Μετά το θάνατο της Καρέζη (1992) ο Καζάκος θα συνεχίσει μια σημαντική θεατρική πορεία με ερμηνείες που ξεχωρίζουν σε έργα όπως «Ο θάνατος του εμποράκου» (1993), «Η όπερα της πεντάρας» (1993), «Αντιγόνη» (1995), «Βασιλιάς Λιρ» (1996) και «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1997) για να αναφέρουμε μερικές από αυτές.

Στην τηλεόραση ο Καζάκος εμφανίστηκε με επιτυχία σε σειρές όπως η «Μαρίνα Αυγέρη» (1973), «Η μεγάλη περιπέτεια» (1976), η «Μαύρη χρυσαλλίδα» (1990) και «Ο μεγάλος ξεσηκωμός» (1977), στις περισσότερες εξ αυτών συμπρωταγωνιστώντας με την Καρέζη.

Ήταν πολιτικά ενταγμένος στο ΚΚΕ με ενεργό δράση και προσφορά στα κοινά αλλά και με δημόσιο λόγο. Η πολιτική και πολιτιστική του δράση υπήρξε σημαντική και αξιόλογη ενώ από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε βουλευτής επικρατείας του ΚΚΕ.

Ο Κώστας Καζάκος άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 87 ετών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο τεκμήριο, που περιλαμβάνει πλάνα από την ιστορική θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας-τον Ιούνιο του 1973-στο θέατρο «Αθήναιον» στην οδό Πατησίων, διακόπηκε όμως απότομα από το στρατιωτικό καθεστώς τον Οκτώβριο.

Το έργο, ένα σπονδυλωτό κείμενο, το οποίο με αλληγορικό-σατιρικό, αλλά και δραματικό τρόπο σχολίαζε την νεοελληνική ιστορία, ήταν γραμμένο από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τους ρόλους  ερμήνευσαν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.  Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Καζάκου, με βοηθό τον Άρη Δαβαράκη, τα σκηνικά-κοστούμια του Φαίδωνα Πατρικαλάκη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Τα τραγούδια ερμήνευε στη σκηνή ο Νίκος Ξυλούρης. Αμέσως μετά την πτώση της Δικτατορίας, το ίδιο έργο ανεβαίνει ξανά στις 3 Αυγούστου 1974, με την προσθήκη των λογοκριμένων σκηνών, καθώς και ενός τραγουδιού στο φινάλε για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Στο τεκμήριο του Αρχείου προβάλλονται πλάνα από την έναρξη της παράστασης που ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 1974, με τους πρωταγωνιστές Κώστα Καζάκο και Τζένη Καρέζη να βάζουν τους θεατές στην ατμόσφαιρα του έργου, συνοψίζοντας με καυστικό τρόπο τα γεγονότα από την έναρξη της Δικτατορίας.

Ημερομηνία προβολής: 24/9/1974

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS