Κώστας Πρετεντέρης – 19 Δεκεμβρίου 1978

Ο Κώστας Πρετεντέρης ήταν σημαντικός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει νούμερα για επιθεωρήσεις, ενώ το 1953 παρουσίασε στο θέατρο Περοκέ, το πρώτο έργο του «Και ο μήνας έχει Εννιά». Εργάστηκε ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο με πρώτο του σενάριο για το «Χαρούμενο Ξεκίνημα» το 1954 σε συνεργασία με τον Α. Γιαλαμά και τον Γιώργο Οικονομίδη, με τον οποίο έγραψε πολλές και επιτυχημένες θεατρικές επιθεωρήσεις. Επίσης εργάστηκε ως χρονογράφος σε εφημερίδες όπως οι Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή και Ελευθεροτυπία, ενώ συμμετείχε σε ραδιοφωνικές παραγωγές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 όπως «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού» με τον Παντελή Ζερβό, την Σαπφώ Νοταρά, τον Σταύρο Ξενίδη και τον Γιάννη Βογιατζή, «Τα καθημερινά του καθημερινού» με τον Δημήτρη Χορν και «Το Νυφικό Κρεβάτι» με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Έγραψε τα σενάρια για τηλεοπτικές σειρές όπως  «Ο Κύριος Συνήγορος» (1970), «Η Κοκορόμυαλη», «Η Γειτονιά μας» (1972) και  «Ο Ονειροπαρμένος» (1973). Η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Ασημάκη Γιαλαμά στην πρόζα και ειδικά στην κωμωδία, απέδωσε περισσότερες από 20 θεατρικές επιτυχίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη όπως «Δεσποινίς Διευθυντής» (1963), «Μιας Πεντάρας Νιάτα» (1965), «Τζένη Τζένη» (1966), «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια» (1967), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1967).  Ο Κώστας Πρετεντέρης διακρίθηκε για τον λεπτό τρόπο με τον οποίο σατίρισε την Ελλάδα και τους Έλληνες για τρεις ολόκληρες δεκαετίες από το 1950, διατηρώντας υψηλό ήθος και σεβασμό, γεγονός που καταδεικνύει και η αγάπη του ελληνικού κοινού για τα έργα του και ειδικά για τις κωμωδίες που έγραψε. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Κώστα Πρετεντέρη, στις 19 Δεκεμβρίου 1978, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

(video)


Στο επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, παραγωγής 1978 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταύρακα, ο Κώστας Πρετεντέρης παραχωρεί συνέντευξη στο Δημήτρη Γκιώνη. Ο σημαντικός έλληνας σεναριογράφος του θεάτρου, του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου, μιλάει για τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη δεκαετία του 1950 και στοιχεία που χαρακτήριζαν την ελληνική κοινωνία της εποχής, τα οποία πέρασαν με επιτυχία στο θέατρο, την επιθεώρηση και τον κινηματογράφο. Στη συνέντευξη παρευρίσκεται και η σύζυγος του Κ. Πρετεντέρη, η τηλεοπτική παραγωγός Άννα Βέννη.

Ο Κ. Πρετεντέρης μιλάει για τα πρώτα θεατρικά νούμερα που έγραψε μέσα στη γερμανική κατοχή, θυμάται το ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας το 1953, τις θεατρικές επιθεωρήσεις και τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Ασημάκη Γιαλαμά. Σχολιάζει την εξέλιξη της θεατρικής επιθεώρησης στην Ελλάδα και τους παράγοντες διαμόρφωσης της πολιτικής σάτιρας μέσα από αυτή, ειδικά για την περίοδο 1954-1955. Αναφέρεται επίσης στα σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τα οποία έχει γράψει, μιλάει για την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου και την αναγκαιότητα αυτής της πτώσης προκειμένου να ανανεωθεί ο χώρος από νέους κινηματογραφιστές. Σε ερώτηση για το μεγάλο όγκο της δουλειάς του αναφέρει παλαιότερους πολυγραφότατους σεναριογράφους, θεατρικούς συγγραφείς και χρονογράφους που επισκιάζουν τον ίδιο και τους σύγχρονούς του. Υπογραμμίζει τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο προς όφελος των ταλαντούχων νέων συγγραφέων και σχολιάζει την κρίση ρεπερτορίου και την εμπορική κρίση στο θέατρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η οπτική του Κώστα Πρετεντέρη ως προς τη σχέση του ελληνικού λαού με το χιούμορ και την πλάκα.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 20 Δεκεμβρίου 1978

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS