Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από το θάνατο του Λαυρέντη Διανέλλου, στις 16 Σεπτεμβρίου 1978. Ο γνωστός ηθοποιός γεννήθηκε το 1911 στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘30 μετακόμισε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στο Θέατρο Τέχνης έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, το 1936, στην παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Την περίοδο 1936-1940 εντάχθηκε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ το 1947 συνεργάστηκε με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Το 1954 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μίμη Φωτόπουλο, η οποία και κράτησε μέχρι το 1977. Έπαιξε από κλασικό θέατρο μέχρι επιθεώρηση και κωμωδία. Μερικές από τις παραστάσεις στις οποίες ξεχώρισε ήταν: «Στέλλα Βιολάντη», «Όπως αγαπάτε», «Δον Καμίλλο», «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», «Μιας πεντάρας νιάτα», «Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές» και πολλές ακόμη. Στην μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1938 στην ελληνο-αιγυπτιακή παραγωγή «Δόκτωρ Επαμεινώνδας», με πρωταγωνιστές τον Παρασκευά Οικονόμου και τις αδελφές Καλουτά. Ακολούθησε η ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» το 1948, ενώ στην πολύχρονη πορεία του έπαιξε σε περισσότερες από 200 ταινίες, κατακτώντας τον τίτλο του πιο παραγωγικού Έλληνα ηθοποιού. «Η κάλπικη λίρα», «Μανταλένα», «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο Θόδωρος και το δίκαννο», «Ο Αστραπόγιαννος», «Η Αλίκη δικτάτωρ» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες στις οποίες ξεχώρισε με την ερμηνεία του. Την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1975 στην ταινία «Στα δίχτυα του τρόμου». Για την ερμηνεία του στην ταινία «Ολοκαύτωμα» τιμήθηκε με το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1971. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ
(video)
Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο του ηθοποιού Λαυρέντη Διανέλλου, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του, οι οποίοι φωτίζουν άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής και προσωπικής του διαδρομής.
«Ο Λαυρέντης Διανέλλος ανήκει στη μεγάλη εκείνη οικογένεια που ξεκίνησε από τη “φωλιά” αυτής της θεατρομάνας, που ήταν η Κοτοπούλη. Εκεί πρώτη φορά έδειξε τα προσόντα του και τυποποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο σε ρόλους ηθογραφικούς», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, φιλόλογος και κριτικός. Ο συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης εξηγεί γιατί όλοι οι σεναριογράφοι ήθελαν τον Λαυρέντη Διανέλλο στις ταινίες τους, τονίζοντας ότι: «Ήταν ένας θαυμάσιος ηθοποιός και ακόμη πιο θαυμάσιος άνθρωπος. Είχε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών σε ελληνικές ταινίες. Πολλές φορές είχε γύρισμα για δύο ή τρία έργα. Ήταν πάντα άψογος, διαβασμένος, έτοιμος, με μια πολύ γλυκιά παρουσία». Η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά θυμάται στιγμές από τη συνεργασία τους στο θέατρο, ενώ ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου μιλά για τις ταινίες που έκαναν μαζί και τους χαρακτήρες που υποδύθηκε, αλλά και για τη μεγάλη αγάπη που είχε ο Λαυρέντης Διανέλλος στα τρένα. Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Απόστολος Τεγόπουλος αποκαλύπτει τον περίεργο τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η συνεργασία τους, ενώ αναφέρεται στις ερμηνείες του, ξεχωρίζοντας αυτήν στην ταινία του «Τα ψίχουλα του κόσμου», όπου υποδύθηκε έναν τρελό παππού. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στον κινηματογράφο και στο θέατρο που να μην τον έχει λατρέψει», τονίζει, τέλος, η ηθοποιός Καίτη Πάνου.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Αγάπη και θύελλα», «Δεν θα χωρίσουμε ποτέ», «Η ζωή αρχίζει με σένα», «Καπετάν Φάντης Μπαστούνης», «Η Κλεοπάτρα εν δράσει», «Ο γίγας της Κυψέλης» και «Σουλιώτες», όπως και φωτογραφικό υλικό.
Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πάνος Κατέρης
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 24 Νοεμβρίου 2001
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr