Ο ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σολωμιστής φιλόλογος, παλαιογράφος, αρχαιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λίνος Πολίτης πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 1982. Διετέλεσε επιμελητής στο Τμήμα χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το 1929 έως το 1948 και έφορος αρχαιοτήτων στην Πάτρα από το 1943 έως το 1945. Υπήρξε επίσης, ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (1966) και εμπνευστής του Παλαιογραφικού Αρχείου του ιδρύματος. Συστηματική ήταν η ενασχόλησή του με το έργο του Διονύσιου Σολωμού και η έκδοση των αυτόγραφων κειμένων του κορυφαίου εθνικού μας ποιητή. Πλούσιο το έργο του και στην επιστημονική βιβλιοκρισία την οποία καλλιέργησε από την αρχή της σταδιοδρομίας του. Άρθρα και μελέτες του δημοσιεύθηκαν σε πρακτικά, επετηρίδες και περιοδικά.
Παρακολουθείστε μέσα από το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ την πνευματική διαδρομή του ξεχωριστού αυτού νεοελληνιστή όπως την αφηγείται ο ίδιος ο Λίνος Πολίτης στο “Μονόγραμμα”, παραγωγής του 1982, λίγους μήνες πριν να φύγει από τη ζωή:
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ παραγωγής του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη που παρουσιάζει βιογραφικά πορτρέτα προσωπικοτήτων δίνοντας στοιχεία από τη ζωή και τη δράση τους στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Στη συγκεκριμένη εκπομπή αυτοβιογραφείται ο καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας Λίνος Πολίτης.
Ο Λίνος Πολίτης τέταρτος γιος του Νικόλαου Γ. Πολίτη γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα. Ο ίδιος μιλά για το οικογενειακό του περιβάλλον και τις επιρροές οι οποίες τον ώθησαν να ακολουθήσει τις σπουδές του στη Φιλολογία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας στη Φιλοσοφική Σχολή και το 1931 έγινε διδάκτωρ. Ειδική αναφορά κάνει στη δράση του ιστορικού σωματείου «Φοιτητική Συντροφιά» του οποίου διετέλεσε πρόεδρος στα φοιτητικά του χρόνια, με γραμματέα τον Γιώργο Θεοτοκά, το οποίο αντιπροσώπευε το ιδεολογικό ρεύμα συγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας και ήταν το βήμα των τριών εκπροσώπων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Γληνό, Δελμούζο και Τριανταφυλλίδη.
Κατόπιν, μιλά για την περίοδο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία, από το 1932 ως το 1937, με πρόγραμμα υποτροφιών του Υπουργείου Παιδείας, επί υπουργείας Γ. Παπανδρέου. Κάνει λόγο για τους καθηγητές του που επηρέασαν καθοριστικά την μελλοντική του εξέλιξη και του εμφύσησαν την αγάπη για την κλασική αρχαιολογία στην οποία αποφάσισε να αφιερωθεί παράλληλα με τις ασχολίες του που αναφέρονταν σε θέματα της νέας ελληνικής φιλολογίας και της παλαιογραφίας.
Ο Λίνος Πολίτης διετέλεσε επιμελητής των χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και αργότερα Έφορος αρχαιοτήτων στην περιφέρεια των Πατρών. Η εργασία του στην Εθνική Βιβλιοθήκη των έστρεψε να ασχοληθεί με την Ελληνική Παλαιογραφία με την επιστήμη που ερευνά την ιστορία της γραφής και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα. Ο φακός της εκπομπής καταγράφει εικόνες από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Ομοιοτύπων και Χειρογράφων όπου ο Λ. Πολίτης μας παρουσιάζει τους σημαντικότερους χειρόγραφους κώδικες της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η αφήγηση του Λ. Πολίτη για την διδακτική δράση στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας το 1948 και δίδαξε 21 χρόνια. Παραιτήθηκε όταν επεβλήθη από το διδακτορικό καθεστώς ο θεσμός του Κυβερνητικού Επιτρόπου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κατά τη διδασκαλία εκεί έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ερμηνεία και την ανάλυση των κειμένων. Πολλές εργασίες σχετικές με την ελληνική παλαιογραφία πραγματοποίησε με τους φοιτητές στη Μακεδονία και σε άλλα μέρη. Η χρήση της δημοτικής γλώσσας αποτέλεσε στη διδακτική του πορεία κύριο μέλημα με βάση τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Υπήρξε επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας “Τέχνη” (1951-1976), σωματείο για τους σκοπούς του οποίου αναφέρεται στη διάρκεια της αυτοβιογραφικής του εξιστόρησης.
Μιλά για την αγάπη του για τη νεοελληνική λογοτεχνία με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά από το 1937, με αξιομνημόνευτο έργο στην έκδοση κειμένων της παλαιότερης λογοτεχνίας μας (από τον 11ο ως 17ο αι). Στη διάρκεια της εκπομπής, γίνεται αναφορά σε κεντρικά θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η ερευνητική του ασχολία, τον Διονύσιο Σολωμό και την ποίηση της κρητικής ακμής του 17ου αι. Το 1940 ξεκίνησε την έκδοση των επιστολών του Διονύσιου Σολωμού η οποία αποτέλεσε, μετά από 40 χρόνια προσπάθειας, τον τρίτο τόμο των Απάντων του Σολωμού από τις εκδόσεις Ίκαρος. Κάνει επίσης αναφορά στην έκδοση που πραγματοποίησε το 1964 με επιχορήγηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Διονυσίου Σολωμού αυτόγραφα έργα». Το 1980 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Χαρακτηριστική είναι η αφήγησή του σχετικά με το ανέβασμα της Ερωφίλης σε κοστούμια και σκηνικά του Γ. Τσαρούχη, ως προέκταση της διδακτικής του δράσης στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Αθήνα στο σπίτι του καθηγητή και στο τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Παραγωγή Γιώργου Σγουράκη Copyright ΕΡΤ
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr