Μαίρη Αρώνη – 16 Ιουλίου 1992

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Μαίρη Αρώνη, έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιουλίου 1992. Κόρη του Κωνσταντινοπολίτη χρηματιστή καθηγητή της Μεγάλης του Γένους Σχολή Λέανδρου Αρβανιτάκη και ξαδέρφη της Βάσως Μανωλίδου, η Μαίρη Αρώνη στράφηκε από νωρίς στην τέχνη του θεάτρου και υπηρέτησε επί πέντε δεκαετίες τη σκηνή συνεργαζόμενη με το ελεύθερο θέατρο αλλά και με την κρατική σκηνή. Από την αρχή της καριέρας της διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου τους οποίους απέδωσε μοναδικά, σε ενζενί ρόλους σε κωμωδίες και στις ηρωίδες του Αριστοφάνη. Για 25 περίπου χρόνια δίδαξε την υποκριτική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για τη συνεισφορά της στο θέατρο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Από το 1963 και μέχρι την τελευταία της εμφάνιση στη σκηνή το 1982 θα παίζει στο Εθνικό Θέατρο και θα διακριθεί στην Επίδαυρο, όπου για 20 χρόνια έπαιζε όλες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη με ιδιαίτερη μνεία στη «Λυσιστράτη» που υπήρξε και προσωπική της επιτυχία. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού ψηφιοποίησε και παρουσιάζει, ένα μοναδικό ντοκουμέντο:

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
(video)

Βιντεοσκοπημένη παράσταση της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη που δόθηκε από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1972, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και σκηνοθετική επιμέλεια Στέλιου Παπαδάκη, μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Βακαλό, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Τατιάνας Βαρούτη.

Στο ρόλο της Λυσιστράτης εμφανίζεται η Μαίρη Αρώνη και του Πρόβουλου ο Παντελής Ζερβός. Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 στην Επίδαυρο, με τη Μαίρη Αρώνη και τότε στον επώνυμο ρόλο και υπήρξε η πρώτη παράσταση κωμωδίας του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος με βασικούς πρωταγωνιστές την Αθήνα και την Σπάρτη μετράει ήδη είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Η Αθηναία Λυσιστράτη καλεί τις συμπολίτισσσές της καθώς και γυναίκες απ’όλη την Ελλάδα για να τους προτείνει ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στο τέλος της εμφύλιας διαμάχης. Η ιδέα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να εκβιάσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον πόλεμο κάνοντας ερωτική απεργία. Οι γυναίκες πείθονται τελικά, αλλά καταλαμβάνουν και την Ακρόπολη ώστε να έχουν υπό τον έλεγχό τους το δημόσιο ταμείο. Οι άντρες, φυσικά, αντιδρούν και προσπαθούν να τις εκδιώξουν, όμως αποτυγχάνουν. Στο μεταξύ, η Λυσιστράτη προσπαθεί να συγκρατήσει μερικές από εκείνες που, παρά τη συμφωνία, προσπαθούν να συναντήσουν τους άντρες τους. Τα αποτελέσματα του σχεδίου της αποχής των γυναικών από τα συζυγικά καθήκοντα σύντομα αναγκάζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να συναποφασίσουν ειρήνη και να συμφιλιωθούν.

Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Άννα Κυριακού, Πόπη Παπαδάκη, Πίτσα Καπιτσινέα, Νεφέλη Ορφανού, Τζένη Μιχαηλίδου, Μαρία Σκούντζου, Γιάννης Αργύρης, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Κώστας Κοκάκης, Άγγελος Γιαννούλης κ.ά.

Στο τεκμήριο δεν υπάρχουν τίτλοι αρχής και τέλους, ούτε αλλά στοιχεία που να δηλώνουν για ποιο ακριβώς τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΕΙΡΤ ή της ΥΕΝΕΔ προοριζόταν, καθώς και ποιοι ήταν οι συντελεστές λήψης της παράστασης. Η βιντεοσκόπηση είναι φανερό ότι έχει σκοπό την τηλεοπτική προβολή, γίνεται με πολλές κάμερες, έχει κοντινά και μακρινά πλάνα και την ανάλογη μικροφωνική εγκατάσταση.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS