Μαίρη Χρονοπούλου – 6 Οκτωβρίου 2023

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου, στις 6 Οκτωβρίου 2023. Η δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι εμφανίστηκε ως μέλος του χορού σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Την περίοδο 1957-58 εμφανίστηκε στο θέατρο Ακροπόλ, στο έργο των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου «Η κυρία περί της οποίας πρόκειται» δίπλα στην Κυβέλη. Την ίδια σεζόν έπαιξε στην παράσταση «Το ρομάντζο μιας καμαριέρας» και την θεατρική περίοδο 1961-62 στα «Κόκκινα Φανάρια», σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού. Στα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε όλα τα είδη θεάτρου. Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έκανε το 1954 με ένα βουβό ρόλο στην ταινία «Χαρούμενο ξεκίνημα», του  Ντίνου Δημόπουλου ακολούθησε ένας μικρός ρόλος το 1958 στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ από το 1963 η καριέρα της απογειώνεται και ενσαρκώνει ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας δίπλα σε όλους τους ζεν πρεμιέ της εποχής, όπως: Νίκος Κούρκουλος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας, Αλέκος Αλεξανδράκης και Φαίδων Γεωργίτσης. Μερικές από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι: «Πολύ αργά για δάκρυα», «Οι αδίστακτοι», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Ορατότης μηδέν», «Τα κόκκινα φανάρια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και μάγκες» κ.ά. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι ερμηνείες της στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», όπως και στα «Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1996 στην ταινία «Προς την Ελευθερία» του Χάρη Παπαδόπουλου. Η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε το 2021 από την  Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο, στο πλαίσιο της 12η απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει:

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΕΧΕΤΕ ΓΕΙΑ ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ
(video)

Πρόκειται για την επιθεώρηση που προβλήθηκε στο πλαίσιο του Θεάτρου της Δευτέρας στις 26 Μαρτίου 1990. Τα κείμενα υπογράφουν ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Γιάννης Μακρής, ο Πάνος Σκουρολιάκος και η Άννα Χατζησοφιά και τους στίχους των τραγουδιών ο Σταμάτης Κ. Χονδρογιάννης.

Μέσα από τα νούμερα της επιθεώρησης σχολιάζονται τα κακώς κείμενα της εποχής κι όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους Έλληνες στην καθημερινότητα τους. Στο επίκεντρο της σάτιρας μπαίνουν τα υψηλά ενοίκια, η ακρίβεια, τα άδεια ταμεία, η ενημέρωση, ο δακτύλιος, το νέφος, τα νέα των εφημερίδων, οι υποσχέσεις των πολιτικών, ενώ δεν λείπουν και τα καυτά ρεπορτάζ στην Αθήνα της νύχτας. Επί σκηνής αναλαμβάνουν δράση «Ο σεξολόγος», «Η κόρη των Αθηνών», «Η Βαγγελίτσα», «Ο καλόβολος», «Οι γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», αλλά και η σταρ της εποχής «Εθνική Οικονομία».

Η Μαίρη Χρονοπούλου μας μεταφέρει «Το δράμα μιας μάνας», η οποία από τη μία ετοιμάζει ένα μεγάλο πάρτι για τους πολιτικούς φίλους του συζύγου της και από την άλλη τσακώνεται με την κόρη της, η οποία το έχει ρίξει στη νηστεία και στην προσευχή κι είναι συνεχώς με το θυμιατήρι στο χέρι. Παράλληλα, μεταμορφώνεται σε «Εθνική Οικονομία» και κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, που φτάνει μέχρι τον χρυσό αιώνα του Περικλή, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί μένουν πάντα άδεια τα ταμεία;» Στα υπόλοιπα νούμερα εμφανίζονται γνωστοί ηθοποιοί, ανάμεσα τους οι: Γιάννης Βογιατζής, Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου, Χρυσούλα Διαβάτη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Κοντογιάννης, Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Τάσος Παλατζίδης, Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Σπαντιδάκη, Γιάννης Σμυρναίος κ.ά. Τραγουδούν: Κωνσταντίνα, Μανώλης Λιδάκης και Χριστιάνα.

Μουσική διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Κατσαρός
Χορογραφίες: Γιάννης Φλερύ
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κ. Χονδρογιάννης
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 26 Μαρτίου 1990

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS