Μανόλης Αναγνωστάκης – 23 Ιουνίου 2005

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Το έργο του υπήρξε καθοριστικό για την στρατευμένη μεταπολεμική ποίηση στην Ελλάδα. Σπούδασε Ιατρική, ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος και το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Συμμετείχε στην Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951 και το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Από την ηλικία των 17 ετών εμφανίζεται στα λογοτεχνικά πράγματα στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα» ως αρχισυντάκτης και δύο χρόνια αργότερα συνεργάζεται με το φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα», ενώ  το 1945 εκδίδει με δικά του έξοδα την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχές». Το έργο του περιλαμβάνει πέραν των ποιητικών συλλογών, κριτικές, άρθρα σε εφημερίδες αλλά και λογοτεχνικά και πολιτικά δοκίμια. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης ήταν εκδότης του περιοδικού «Κριτική» (Θεσσαλονίκη, 1959-1961), μέλος της ομάδας των «Δεκαοκτώ κειμένων» (1970), των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973). Το έργο του μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και μελοποιήθηκε από  σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Μιχάλης Γρηγορίου, Γιάννης Μαρκόπουλος και  Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Μανόλη Αναγνωστάκη, στις 23 Ιουνίου 2005, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

(video)

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, παρακολουθούμε μια συνέντευξη του σημαντικού Έλληνα ποιητή, Μανόλη Αναγνωστάκη. Ο ποιητής μιλάει για τις επιδράσεις που δέχτηκε από τους εκφραστές της μοντέρνας ποίησης, καταθέτει την άποψή του για τη χρήση της ομοιοκαταληξίας στην ελληνική ποίηση, θυμάται την πρώτη του απόπειρα να γράψει σε μοντέρνο ύφος και την πρώτη του δημοσίευση το 194Ο στην εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Αναφέρεται επίσης στην πρώτη, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, “σοβαρή” δημοσίευσή του στα ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και κάνει λόγο για την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο ΕΠΟΧΕΣ το 1945. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην οικογένειά του, στις εμπειρίες του από την Κατοχή και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και στον τρόπο που εξαργυρώνεται από πολλούς ή αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ο Αναγνωστάκης αναλύει την έννοια του ποιητικού λόγου ως δυνατότητα έκφρασης, παραθέτει την άποψή του για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ρόλο τους στη σημερινή εποχή, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει την έντονη τάση αμφισβήτησης προτύπων που κυριαρχεί και τον κίνδυνο εγκατάστασης νέων ειδώλων στη θέση των παλιών. Στη διάρκεια της συνέντευξης ακούγονται στίχοι από ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενώ προβάλλονται και φωτογραφίες του ποιητή και των συγγενών του από το μεσοπόλεμο μέχρι και την πρόσφατη εποχή. Τα ποιητικά σχόλια που ακούγονται είναι από «ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» (1941-1971), «ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ» (1968-1969) και το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Υ.Γ.» (1983) το οποίο κυκλοφόρησε ο ίδιος ο ποιητής ιδιωτικά, εκτός εκδοτικού εμπορίου.

Σκηνοθεσία – Μοντάζ: ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Έτος παραγωγής: 1983

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 28 Απριλίου 1983

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS