Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα – 13 Ιουνίου 2022

Έφυγε χτες από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η επί τριάντα χρόνια Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Γεννημένη το 1939 στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία. Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1975 εξελέγη παμψηφεί τακτική καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της ΑΣΚΤ. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ξένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Το 2015 διετέλεσε υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η μακρά θητεία της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα ως Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης. Με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν νέα παραρτήματα στην Κέρκυρα, το Ναύπλιο καθώς και η Γλυπτοθήκη στο Γουδή, αποκτήθηκαν 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου (El Greco) και διοργανώθηκαν σημαντικές εκθέσεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια είδε το 2021 την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου να επεκτείνεται αποκτώντας ένα νέο, υπερσύγχρονο κτίριο, υπερδιπλασιάζοντας τους εκθεσιακούς της χώρους, κάτι που αποτελούσε όνειρο ζωής για την ίδια.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ‘’Ημερολόγια με τη Λένα Αρώνη’’ το 2006.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ ΑΡΩΝΗ

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ


 

Αρχικά, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, παρουσιάζει τους χώρους της Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού στο Γουδή και μιλά για τις διαδικασίες μετατροπής δύο πρώην βασιλικών στάβλων σε εκθεσιακούς χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης. Με αφορμή την έκθεση για το Γιαννούλη Χαλεπά, η οποία φιλοξενείται στο χώρο της Γλυπτοθήκης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα περιγράφει τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μουσειακής αφιερωματικής έκθεσης. Στην συνέχεια, αναφέρεται σε διάφορα γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά και στα χαρακτηριστικά της τέχνης του.

Στο επόμενο μέρος της συνέντευξης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κάνει μια αναδρομή στην πορεία της ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη μακρά θητεία της.  Ειδικότερα, στέκεται σε κομβικές στιγμές της Εθνικής Πινακοθήκης όπως την έκθεση ‘’Από τον Σεζάν στο Θεοτοκόπουλο’’ και αναφέρεται στην σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο κοινό και στην Πινακοθήκη. Επιπλέον, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο κοινοποίησε διάφορες εκθέσεις στο κοινό με τη βοήθεια γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ακόμη, εξηγεί πως καταφέρνει να συνεργάζεται με διαφορετικές κυβερνήσεις και Υπουργούς Πολιτισμούς, προτάσσοντας το συμφέρον της Εθνικής Πινακοθήκης χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και συνομιλεί με τη Λένα Αρώνη για την εξουσία, τις ευθύνες του Διευθυντή ενός Πολιτιστικού φορέα και τονίζει πως χρειάζεται κανείς να είναι ταπεινός όταν συνδιαλέγεται με την Τέχνη. Τέλος, αναφέρεται στην συνεργασία με μουσεία του εξωτερικού, τις εκθέσεις που προτείνουν τα ξένα μουσεία να φιλοξενήσουν και στη θέλησή της να δείξουμε στο εξωτερικό πως η Ελληνική τέχνη δεν εξαντλείται στο μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας αλλά πως υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες από την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους έως και σήμερα.

Έτος παραγωγής:

2006

Σκηνοθεσία:
ΠΕΝΝΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παρουσιάστρια:
ΛΕΝΑ ΑΡΩΝΗ

Αρχισυνταξία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΛΕΦΗΣ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS