Μάριος Χάκκας – 5 Ιουλίου 1972

Στις 5 Ιουλίου 1972 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία σαράντα ενός ετών ο λογοτέχνης Μάριος Χάκκας. Πεζογράφος και ποιητής της μεταπολεμικής γενιάς των Ελλήνων λογοτεχνών, με πολιτική δράση τη δεκαετία του ’50 στον χώρο της Αριστεράς, πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη συλλογή ποιημάτων «’Όμορφο καλοκαίρι». Aκολούθησαν οι συλλογές διηγημάτων «Τυφεκιοφόρος του εχθρού» και «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες», έργο με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο και επιρροές από το ρεύμα του υπερρεαλισμού. Τελευταίο του έργο, το οποίο δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο είναι «Το κοινόβιο», έργο το οποίο εκδίδεται λίγο μετά τον θάνατό του, και αποτελεί μια σειρά αφηγημάτων στην οποία αποτυπώνεται η αγωνία του συγγραφέα απέναντι στον θάνατο και ο μηδενισμός. Ο Μάριος Χάκκας, με τα πεζογραφικά έργα αυτά, καθιερώνεται ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους του 20ου αιώνα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ενός ετών από τον θάνατο του Μάριου Χάκκα,  το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Περισκόπιο» αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο και σημαντικό μεταπολεμικό πεζογράφο, το οποίο προβλήθηκε τον Απρίλιο του 1987 με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών από τον θάνατό του.

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Μάριο Χάκκα. Στο ξεκίνημα της εκπομπής ακούγεται ο ίδιος να απαγγέλει απόσπασμα από το ποίημά του «Μυρτώ στη φθινοπωρινή λιακάδα» και στη συνέχεια κείμενο του Στρατή Τσίρκα που αναφέρεται στον συγγραφέα.

Ο αδερφός του λογοτέχνη Σπύρος Χάκκας μας ξεναγεί στη γενέθλια γειτονιά και το πατρικό σπίτι στην Καισαριανή, και στη συνέχεια διαβάζει απόσπασμα από κείμενο  του Μάριου Χάκκα, με αναφορά στην Καισαριανή (από τη συλλογή «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες»). Η σύζυγος του Μάριου Χάκκα, Μαρίκα Χάκκα, αναφέρεται στη γνωριμία τους το 1951 και στέκεται σε γεγονότα σταθμούς της ζωής του συγγραφέα έως τον θάνατό του το 1972. Ο καθηγητής του Ωδείου Αθηνών Λάζαρος Κουζηνόπουλος αναφέρεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φιλοπροοδευτική Ένωση Νέων» που ίδρυσαν το 1951 μαζί στην Καισαριανή και κάνει λόγο για σχέση του Μάριου Χάκκα με την Αριστερά. Ακόμη, ο ποιητής-κριτικός Κώστας Παπαγεωργίου υπογραμμίζει την εξέλιξη της πεζογραφικής πορείας του Μάριου Χάκκα. Για τον Μάριο Χάκκα μιλά τέλος, ο ζωγράφος Σπύρος Κουκουλομάτης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα του Χάκκα «Ο τυφεκιοφόρος εχθρός», «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες» και το «Κοινόβιο» σε ανάγνωση του ποιητή Νίκου Καρούζου. Προβάλλονται κινηματογραφημένα πλάνα από την Καισαριανή, καθώς και σπάνια στιγμιότυπα με τον ίδιο τον συγγραφέα, ενώ ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο με τον ίδιο να τραγουδά.

Έτος παραγωγής:  1987

Σκηνοθεσία:

Δέσποινα Καρβέλα

Επιμέλεια:

Κώστας Παπαγεωργίου

Υπεύθυνη εκπομπής: Βάσω Κανελλοπούλου

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής:

02/04/1987

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS