Μιχάλης Γκανάς – 12 Νοεμβρίου 2024

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς. Γεννημένος το 1944 στο χωριό Τσαμαντά Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, βίωσε ως μικρό παιδί τα γεγονότα του Εμφυλίου και βρέθηκε για έξι χρόνια στην Ουγγαρία. Τις μνήμες αυτές, προσωπικά του βιώματα από το γενέθλιο τόπο του, αφηγήσεις, συναισθήματα κατέγραψε στο έργο του.  Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως βιβλιοπώλης για πολλά χρόνια, κειμενογράφος, επιμελητής εκπομπών. Εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές, με πρώτο έργο τον «Ακάθιστο ύμνο» το 1978, και ακολούθως τα «Μαύρα Λιθάρια», «Γυάλινα Γιάννενα», «Παραλογή», το πεζογράφημα «Μητριά πατρίδα» και άλλα . Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες και ξένους συνθέτες. Το 1994 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του “Παραλογή” και το 2011 βραβεύτηκε για το σύνολο του ποιητικού του έργου από την Ακαδημία Αθηνών.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ τον ποιητή, σε μια προσωπική αυτοβιογραφία, μέσα από την εκπομπή «Η ιστορία των Χρόνων μου», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ 1978

Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ποιητή Μιχάλη Γκανά, επικεντρώνοντας στο 1978, χρονιά έκδοσης του πρώτου του βιβλίου.

Ο Μιχάλης Γκανάς αυτοπαρουσιάζεται και μιλά για τη ζωή αλλά και το έργο του, με κύριο άξονα αναφοράς το έργο του «Ακάθιστος Δείπνος» που τυπώθηκε στις εκδόσεις «Κείμενα» το 1978. Αναφέρεται στην γνωριμία του με τον εκδότη Φίλιππο Βλάχο και θυμάται τη  δημιουργική διαδικασία της έκδοσης του πρώτου του έργου.  Κάνει αναφορά στις λογοτεχνικές τάσεις και στους ποιητές που βρίσκονται στο προσκήνιο την εποχή εκείνη και αναφέρεται στη γνωριμία και τη φιλία που ανέπτυξε με πολλούς εξ αυτών, όπως ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Γιώργος Κοροπούλης, ο Χρήστος Μπράβος και ο Μάρκος Μέσκος, ενώ θυμάται και τη συνάντησή του με τον Μίλτο Σαχτούρη. Ξεδιπλώνει μνήμες του παρελθόντος που αποτυπώνονται στην ποιητική συλλογή «Ακάθιστος Δείπνος»  αλλά και στο πεζό κείμενό του «Μητριά πατρίδα», που δημοσίευσε στο περιοδικό «Χρονικό».

Με την κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στο γενέθλιο τόπο του στην Θεσπρωτία και μιλά για την  ηπειρώτικη καταγωγή του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια εν μέσω Εμφυλίου και την εγκατάστασή του στην Ουγγαρία. Η κάμερα τον ακολουθεί στο πατρικό του σπίτι, και καταγράφει τη μαρτυρία του πατέρα του. Από το σπίτι του στην Αθήνα, μιλά για την μετανάστευση της δεκαετίας του 1970, τη δική του μετανάστευση από το χωριό του στην πρωτεύουσα και την Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε ως φοιτητής, ως τη δεύτερή του πατρίδα.

Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό παρουσιάζονται τα ιστορικοπολιτικά γεγονότα που σημαδεύουν την Ελλάδα και τον κόσμο το 1978. Περιλαμβάνεται σύντομο απόσπασμα από την εκπομπή «Ελληνικοί Παλμοί» του 1978, από την Ήπειρο. Ο ίδιος ο ποιητής ακούγεται να απαγγέλει αποσπάσματα από το ποιητικό του έργο.

Σενάριο-σκηνοθεσία:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος παραγωγής: 2005

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS