Γεωργία Βασιλειάδου – 12 Φεβρουαρίου 1980

Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1897 στην Κυψέλη και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1980. Σπούδασε φωνητική μουσική στη Γεννάδιο Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα της στο Λυρικό Θέατρο ως χορωδός το 1923. Ακολούθησαν μουσικοί ρόλοι και περιοδείες με μπουλούκια, ενώ δούλεψε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής. Συμμετείχε σε παραστάσεις ως πρωταγωνίστρια, θιασάρχης ή συνθιασάρχης με μεγάλες μορφές της επιθεώρησης όπως ο Αυλωνίτης, ο  Ρίζος, ο Χατζηχρήστος και πολλοί άλλοι.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει την υποκριτική για προσωπικούς λόγους. Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στη μουσική κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς» που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης,  καριέρας, αυτή τη φορά ως δημοφιλέστατης κωμικού,  στους ρόλους της καφετζούς,  της μαμής, της γεροντοκόρης και της τσιγγάνας κυρίως. Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αγαπημένες καρατερίστες της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του ‘50, συμμετέχοντας  σε ιδιαίτερα δημοφιλείς κωμωδίες, ενώ ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1954 που συνεργάστηκε με τον Νίκο Τσιφόρο στην ταινία «Η ωραία των Αθηνών» της Φίνος Φιλμ.  Ακολούθησαν πολλές επιτυχημένες κωμωδίες στη μεγάλη οθόνη, όπως  “Η καφετζού” (1955),  “Η κυρά μας η μαμή” (1957),  “Η θεία από το Σικάγο” (1957),   “Οι γαμπροί της ευτυχίας” (1962) κ.α. Στη δεκαετία του 1970 η Βασιλειάδου συμμετείχε και σε δύο τηλεοπτικές παραγωγές, “Το παλιό το κατοστάρι” (1974, ΥΕΝΕΔ) και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” (1975, ΕΙΡΤ).

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της Κατοχής προσέφερε κοινωνικό έργο μέσα από αγαθοεργίες καθώς και συμπαράσταση στους τραυματισμένους από τον πόλεμο, ενώ το 1950 διετέλεσε και δημοτική σύμβουλος στο Ηράκλειο Αττικής. Με αφορμή την επέτειο 42 ετών από το θάνατο της Γεωργίας Βασιλειάδου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Μηχανή του Χρόνου», αφιερωμένο στην ίδια, σε παρουσίαση Χρίστου Βασιλόπουλου, το οποίο προβλήθηκε στις 05/01/2013.

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Μηχανή του Χρόνου» είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Γεωργία Βασιλειάδου και παρουσιάζει τη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία.  Aρχικά παρουσιάζονται η γέννηση και τα παιδικά της χρόνια καθώς και η εγκατάσταση της οικογένειάς της στην Κυψέλη. Στη συνέχεια περιγράφεται η συνεργασία της με την Κυβέλη και τη Μαρίκα Κοτοπούλη αλλά και η απόρριψη από το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθεί η γνωριμία της με τον Αλέκο Σακελλάριο.  Μαθαίνουμε για τη ζωή της στη διάρκεια της Κατοχής, τις αγαθοεργίες της, τη συμβολή της στα συσσίτια για ηθοποιούς και τη βοήθεια που προσέφερε στην Αντίσταση.

Έπειτα παρουσιάζεται η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε και η ανάδειξή της σε πρωταγωνίστρια της ελληνικής κωμωδίας. Στη συνέχεια αναφέρεται η σχέση της με τη Σοφία Βέμπο, η επιτυχία του Θιάσου Ρίζου- Αυλωνίτη- Βασιλειάδου, η συμμετοχή της στα κοινά ως δημοτική σύμβουλος το 1950, αλλά και διάφορες ιστορίες από της ζωή της.  Η εκπομπή υπογραμμίζει την απόφαση της Βασιλειάδου να επενδύσει στην άσχημη παρουσίαση του εαυτού της στους κινηματογραφικούς και θεατρικούς της ρόλους.

Για τη Βασιλειάδου μιλούν οι κόρη της Φωτεινή Αποστολίδου, οι ηθοποιοί Έλσα Ρίζου, Άννα Καλουτά και Δέσποινα Στυλιανοπούλου, ο θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο χορογράφος Δημήτρης Ιβάνωφ κ.α. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται πλάνα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε η Βασιλειάδου, όπως «Η ωραία των Αθηνών» και «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», καθώς και πλάνα από την εκπομπή «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα»  από το Αρχείο της ΕΡΤ. Ακούγονται αποσπάσματα από το Αρχείο Ραδιοφώνου της ΕΡΤ και την εκπομπή «Θεατρικές μνήμες» του Αρτέμη Μάτσα όπου ακούγεται η ίδια η Βασιλειάδου αλλά και ο Κώστας Χατζηχρήστος και ο Μίμης Φωτόπουλος να μιλούν για εκείνη.

Προβάλλονται πλάνα αρχείου και φωτογραφίες από τον πόλεμο του 1940, την Γερμανική κατοχή και την παλιά Αθήνα με έμφαση στην Κυψέλη, καθώς και παλιές φωτογραφίες της Βασιλειάδου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Νιέρης

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Aρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Έτος παραγωγής:   2012

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS