Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια πριν στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021. Δημιουργός με παγκόσμια ακτινοβολία, σφράγισε με το ταλέντο του τη μουσική του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Σημείο αναφοράς στο σύνολο του έργου του παραμένουν η μελοποίηση σημαντικών ποιημάτων του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, αλλά και του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα, συνθέσεις που παραμένουν διαχρονικές.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μία συζήτηση του Μίκη Θεοδωράκη και της Λιάνας Κανέλλης στο πλαίσιο της εκπομπής ”Λόγω Τιμής” παραγωγής 1992.
Το ”Λόγω Τιμής” είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή συνεντεύξεων με τη Λιάνα Κανέλλη. Καλεσμένοι από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και της επιστήμης μιλούν στη Λιάνα Κανέλλη για προβλήματα της σύγχρονης ζωής, της επικαιρότητας και μοιράζονται στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο καλεσμένος είναι ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης συζητά με τη Λιάνα Κανέλλη για το παρόν της τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο κορυφαίος συνθέτης τονίζει πως ο Ελληνισμός δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς την τέχνη. Θεωρεί πως η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε μια άκρως καταναλωτική κοινωνία. Ακόμη, περιγράφει πως ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων επηρεάζει την τέχνη και τη δημιουργία.
Παράλληλα, θεωρεί πως στην σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν υλικά αγαθά στον ελεύθερο χρόνο τους και δεν ασχολούνται με την ουσιαστική πολιτιστική παραγωγή. Επιπλέον, θεωρεί πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν εμπορευματοποιήσει τον πολιτισμό και εκφέρει την άποψη πως απουσιάζει κάποιο κεντρικό όραμα τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα.
Ακόμη, περιγράφει το πως βλέπει τους σύγχρονους Έλληνες, την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό και μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος που στόχο θα έχει να αλλάξει την παιδεία και την τέχνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρεται στο Μακεδονικό ζήτημα και τις εξελίξεις σε αυτό.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει την αναφορά του σε διάφορες στιγμές της ελληνικής τέχνης και της συνομιλίας των δημιουργών με το λαό. Στην συνέχεια, περιγράφει το πως η τεχνολογία και η μαζικότητα στην τέχνη αλλοίωσε το περιεχόμενο της πολιτιστικής παραγωγής. Τονίζει πως πλέον η διασκέδαση λειτουργεί ως επιβεβαίωση της κοινωνικής ανόδου των μικροαστών. Αμέσως μετά δίνει την άποψη του για το ότι ο κόσμος αντιστέκεται σε αυτή τη μαζικότητα με εσωτερίκευση και διακρίνει μια έκρηξη πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, τονίζει πως ο ίδιος συνεχίζει να δημιουργεί.
Έτος παραγωγής: 1992
Παρουσίαση: Λιάνα Κανέλλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Λυχναράς
Ερευνα: Άντζυ Καρτσάτου, Βάννα Κεκάτου
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr