Μίκης Θεοδωράκης – 29 Ιουλίου 1925

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις  29 Ιουλίου 1925, η ζωή του και οι αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία, το τεράστιο μουσικό του έργο,  έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της χώρας μας από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο γέννησης του σπουδαίου συνθέτη και μουσικού, Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

(video)


Ο Μίκης Θεοδωράκης παραχωρεί συνέντευξη στο δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο και την εκπομπή “Νυχτερινός επισκέπτης”, παραγωγής 1996. Ο Θεοδωράκης εξηγεί τα όνειρα που έκανε για τους Έλληνες και τα οποία δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Αναφέρεται στη γενιά του 114, των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου, εξηγεί ότι είχαν οράματα και όνειρα και έβλεπαν ότι υπό συνθήκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πέραν τις διεκδίκησης της ικανοποίησης των βασικών αναγκών, ενώ υπογραμμίζει ότι οι Λαμπράκηδες πρώτοι προσπάθησαν να συνδυάσουν την πολιτική με την πολιτιστική αλλαγή. Για αυτό το λόγο εκτιμά ότι η έλευση της χούντας των συνταγματαρχών προκάλεσε μεγάλο καταστροφή, αφού σταμάτησε βίαια η άνοιξη στην οποία είχε εισέλθει η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην πολιτική.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εξηγεί την οπτική του σχετικά με το ρόλο του λαού, τον οποίο θέλει να μην είναι παθητικός δέκτης, αλλά συνδημιουργός. Για τον ίδιο αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από τον «Επιτάφιο» και το «Άξιον Εστί». Το νόημα του λαϊκού πολιτισμού είναι αυτό ακριβώς, ο λαός να ανατροφοδοτεί με την ενέργειά του τους καλλιτέχνες.

Αναφορικά με την κριτική που του έχει ασκηθεί για την πολιτική του συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία ο Μίκης Θεοδωράκης απαντάει αυστηρά και καλεί όσους τον έκριναν να του απαντήσουν γιατί δεν έλεγαν το ίδιο όταν βρισκόταν στην παρανομία στη χούντα ή στην φυλακή ή στη Μακρόνησο ή στην εξορία. Για εκείνον η πολιτική δράση σχετίζεται άμεσα με το έργο του και εκείνος θα επιμένει να προσπαθεί έτσι ώστε τα πολιτικά πράγματα να επιτρέψουν στην τέχνη να γίνει ο σκοπός της πολιτικής.

Σχετικά με την μοναξιά που ένιωθε σε πολιτικές θέσεις εξηγεί ότι πάντοτε έτσι ήταν για τον ίδιο, είτε στη Νέα Δημοκρατία, είτε στο ΚΚΕ και η εξήγηση που δίνει είναι ότι περισσεύει, μιας και οι καλλιτέχνες δεν καταλαβαίνουν, δεν τον παραδέχονται και τους πειράζει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και οι πολιτικοί δεν παραδέχονται και δεν καταλαβαίνουν την καλλιτεχνική του ιδιότητα.

Επιστρέφοντας στο θέμα των Λαμπράκηδων, ο Θεοδωράκης εξηγεί πως το  κατεστημένο της εποχής φοβήθηκε, αλλά και η Αριστερά γιατί έβλεπαν την αμφισβήτηση να έρχεται. Η μαζικότητα και η λαϊκότητα του κινήματος έχει χαθεί πια, σκοτώθηκε όπως λέει από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ μιας και η Δεξιά δεν θα μπορούσε ποτέ να το σκοτώσει, μόνο το πλήγωνε. Εκείνος υποστήριζε πάντα την ενότητα και αυτό ήταν το κριτήριο με το οποίο κινήθηκε πολιτικά, εναντίον της διάσπασης της Αριστεράς.

Ο Μίκης περιγράφει με συγκινητικό τρόπο το περιστατικό της ιδιότυπης επίσκεψης που του είχε κάνει ο Μανώλης Χιώτης με μερικούς ακόμα μουσικούς, τραγουδώντας έξω από τις φυλακές Ωρωπού το «Ροδόσταμο». Την επόμενη μέρα διάβασε στις εφημερίδες ότι ο Χιώτης είχε πεθάνει από ανακοπή. Αναφέρεται επίσης στον «Επιτάφιο» και την επιλογή του να τραγουδήσει ο Μπιθικώτσης. Για το «Άξιον Εστί» πιστεύει ότι είναι το κορυφαίο έργο του, μια ευτυχής στιγμή για την ποίηση, τη μουσική και το λαό.

Ο Θεοδωράκης μιλάει επίσης για τη γυναίκα του, Μυρτώ Αλτίνογλου-Θεοδωράκη, και για τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συνάντησαν στην μακρά κοινή τους πορεία. Τέλος μιλάει για την προετοιμασία του μουσικού έργου «Τα Λυρικότερα» με την Μαρία Φαραντούρη στη Γερμανία, αλλά και για τις συναυλίες που δίνει ο ίδιος σε χώρες του εξωτερικού, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα ελληνοτουρκικά θέματα, την ελπίδα και την πεποίθηση ότι κάποτε θα έρθουν κοντά οι δύο χώρες, αλλά και την βεβαιότητα ότι η ένταση δεν ωφελεί την Ελλάδα και της προκαλεί φθορές.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται απόσπασμα από την “Κάθοδο των Δωριέων” σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, όπου τραγουδάει και διευθύνει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, καθώς και από το “Άξιον Εστί” όπως αυτό παρουσιάστηκε ζωντανά στον ‘Δ Κύκλο Συναυλιών του Μουσικού Αυγούστου και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ την Κυριακή 28 Αυγούστου 1977, με πλάνα του Θεοδωράκη στη διεύθυνση, του Μάνου Κατράκη στην απαγγελία και του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι.

Παρουσιαστής: Άρης Σκιαδόπουλος

Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Κακαβιάς

Έτος παραγωγής: 1996

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS