Μίνως Αργυράκης – 26 Μαΐου 1998

Ο Μίνως Αργυράκης ήταν ζωγράφος, σκιτσογράφος και σκηνογράφος του θεάτρου. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαΐου 1998. Πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής, φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών. Προσπάθησε δύο φορές να γίνει δεκτός από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά χωρίς επιτυχία. Αναγκαστικά, στράφηκε προς την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), κάνοντας ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική. Παράλληλα, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς και με το σκίτσο και τη δημοσιογραφία.

Στην Κατοχή, κατατάχθηκε στην ΕΠΟΝ και εντάχθηκε στο αντάρτικο της Ευρυτανίας. Ανήκε στον καλλιτεχνικό κύκλο των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Γκάτσου. Συμμετείχε σε πανελλήνιες εκθέσεις ζωγραφικής (1948, 1957), στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεότητας της Μόσχας και στην Μπιεννάλε Σχεδίου στο Ταλεντίνο της Ιταλίας (1957).

Από το 1953 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού ως σκιτσογράφος (Αυγή, Ελευθερία, London Magazine, Combat κ.ά.). Εξέδωσε τρία λευκώματα σκίτσων (1957, 1962, 1965). Από αυτά, η αιχμηρή κοινωνική σάτιρα «Οδός Ονείρων» ενέπνευσε στον Χατζιδάκι την ομώνυμη μουσική επιθεώρηση (1962). Το 1964 ίδρυσε το Θέατρο «Κιβωτός της Άμυ», στην Πλάκα. Ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία σε μουσικές επιθεωρήσεις του Χατζιδάκι, στο Εθνικό Θέατρο, σε παιδικά θέατρα κ.α. Την επταετία 1967-74 έζησε και εργάστηκε σε Κοπεγχάγη, Σκανδιναβικές χώρες, Κύπρο και Νέα Υόρκη. Παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Καζαμπλάνκα, Τόκυο κ.α.). Για την Εθνική Λυρική Σκηνή σκηνογράφησε την όπερα Το καμπανάκι του Ντονιτσέττι (1974-75).

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΙΝΩΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του σπουδαίου ζωγράφου, σκιτσογράφου και σκηνογράφου, που γυρίστηκε το 1984 στο εργαστήρι του στο Παγκράτι και στην Αίγινα και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα και το έργο του.
Ο Μίνως Αργυράκης ξεκινά την αφήγηση από τα παιδικά του χρόνια, που σημαδεύτηκαν από την τραγωδία της προσφυγιάς. Η περίοδος των παιδικών χρόνων περιγράφεται στην εκπομπή με ζωγραφικά του έργα. Γεννήθηκε στο Αϊδίνι λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Θυμάται πως έφτασε στην Αθήνα στα εφτά του χρόνια και πως, τελειώνοντας το κολέγιο, το 1937, βρέθηκε να σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, κάτι τελείως αντίθετο από τη ζωγραφική. Οι δύο αποτυχημένες απόπειρες του να περάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών δεν τον απογοήτευσαν. Αντίθετα, παράλληλα με τη δράση του στο βουνό, ενταγμένος στην ΕΠΟΝ, τη σύλληψη και την κράτηση του στο στρατόπεδο της Ελ-Ντάμπα, ξεκίνησε και την καριέρα του.

Ο Μίνως Αργυράκης αναφέρεται επίσης στην στήριξη που είχε από τον Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και στη συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Αλέξη Σολωμό και άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, ενώ θυμάται σημαντικές στιγμές της πορείας του. Ανάμεσα τους η έκθεση στη γκαλερί «Ζυγός» το 1960, οι παραστάσεις «Οδός ονείρων» (1962) και «Μαγική Πόλις» (1963), η δημιουργία ενός πρωτοποριακού χώρου καλλιτεχνικού πειραματισμού «Η κιβωτός της Άμυ», τα βιβλία του «Ο γύρος του κόσμου» και «Ο γύρος της Ελλάδας», η πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, τα ταξίδια και οι εκθέσεις του στο εξωτερικό, οι τηλεοπτικές συνεργασίες που ακολούθησαν κ.ά. Το 1981 συνεργάστηκε για τελευταία φορά με τον Χατζιδάκι, δημιουργώντας τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παράσταση της “Πορνογραφίας”.

Ως προς τη δουλειά του ο ίδιος ο Μίνως Αργυράκης λέει «Χαρακτηρίζεται από δύο σκέλη. Το ένα με το οποίο άρχισα όταν ήμουνα παιδί είναι η καρικατούρα, η σάτιρα, που σιγά σιγά εξελίχθηκε σε κοινωνική σάτιρα, και από την άλλη ζούσε μέσα σου το άλλο σκέλος, το λυρικό, το οποίο είναι τελείως αντίθετο. …Στο τέλος μπόρερα να καταλάβω εγώ ο ίδιος ότι αυτά τα δύο σκέλη παρ’ όλη τη μάχη που γίνεται μεταξύ τους καταλήγουν στο ίδιο για μένα, στην ίδια σύνθεση..αυτό στο βάθος θέλω να κάνω».

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, παρουσιάζονται πολλά από τα έργα του, όπως σκίτσα και πίνακες, σκηνογραφικές του δημιουργίες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων που φιλοτέχνησε, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από προσωπικές του στιγμές, ενώ η μουσική της «Πορνογραφίας» και της «Οδού Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι επενδύουν μουσικά την εκπομπή. Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Παραγωγός – σκηνοθέτης: Γιώργος Σγουράκης

Ανάπλαση 2006 της αυτοβιογραφικής ταινίας του 1984.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS