Ναταλία Μελά – 14 Απριλίου 2019

H Ναταλία (Νάτα) Μελά ήταν Ελληνίδα γλύπτρια. Γεννήθηκε το 1923 στην Κηφισιά ενώ έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν 5 χρόνια. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και πήρε μέρος στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός». Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εντάχθηκε στο ΕΑΜ και σε ομάδα αντίστασης με καθοδηγητή τον Κίτσο Μαλτέζο. Το 1951 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Μετά την αποφοίτησή της άνοιξε δικό της εργαστήριο, το οποίο αποτέλεσε τόπο συνάντησης καλλιτεχνών της γενιάς του ’30, όπως του Εγγονόπουλου, της Ανδρικοπούλου, του Τσαρούχη, του Εμπειρίκου και του Μόραλη. Για μια δεκαετία ασχολήθηκε με την κατασκευή σκηνικών στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Από το ξεκίνημα της πορείας της ως το 1960 περίπου το έργο της περιλάμβανε παραγγελίες και προτομές, σε μάρμαρο ή πέτρα. Από το 1960 εστίασε στο μέταλλο. Η Μελά αντλούσε τα θέματά της από το φυσικό κόσμο και από την ελληνική μυθολογία. Το 1963 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση στον Ζυγό, ακολούθησαν πολλές εκθέσεις και διακρίσεις και το 2008 το Μουσείο Μπενάκη της αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Τα έργα της  βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γνωστά της έργα είναι  η προτομή του Στέφανου Δραγούμη στο Ζάππειο, η «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» στο λιμάνι των Σπετσών,  η προτομή του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ   επεισόδιο από την σειρά «Κόκκινο κίτρινο μπλε» (1988) με τη σπουδαία καλλιτέχνη.

To «Κόκκινο Κίτρινο Μπλέ» ήταν παιδική εκπομπή με θέμα τις εικαστικές τέχνες και καλεσμένους Έλληνες καλλιτέχνες που συνεργάζονταν με τα παιδιά δημιουργώντας μαζί τους έργα τέχνης. Παράλληλα, σε κάθε επεισόδιο τα παιδιά γνώριζαν σημαντικά έργα που σημάδεψαν την πορεία της ελληνικής τέχνης ενώ διεξαγόταν και ένα εικαστικό εργαστήριο, σχετικό με τα θέματα του κάθε επεισοδίου. Στην εκπομπή εργάστηκαν σημαντικοί συντελεστές όπως η Πανδώρα Μουρίκη στην οργάνωση και επιμέλεια, η Έπη Πρωτονοταρίου και η Χαρίκλεια Μυταρά στα εικαστικά εργαστήρια, ο Νίκος Πατρελάκης στους τίτλους και τα computer animation, ο Μάνος Στεφανίδης στην ενότητα για τα μουσεία. Η παρουσίαση ήταν των Φρόσω Μαλέα, Μιχάλη Μανουσάκη στον πρώτο κύκλο και Λίλιαν Δημητρακοπούλου στο δεύτερο. Στο στούντιο της εκπομπής φιλοξενήθηκαν σημαντικοί δημιουργοί της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, όπως οι Δημήτρης Μυταράς, Μαργαρίτα Οβαδία, Αλέξης Ακριθάκης, Όπυ Ζούνη, κ.α.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο καλεσμένη η Ναταλία Μελά. Αρχικά η παρουσιάστρια της εκπομπής εισάγει τα παιδιά στην έννοια και τη φύση της γλυπτικής, αναφέροντας τον δημόσιο χώρο, την λειτουργικότητα, την μνημειακότητα αλλά και την μικρογλυπτική και τις κατασκευές. Μιλά ακόμη για την παραδοσιακή έννοια της γλυπτικής και έτσι εισάγει την Ναταλία Μελά και το έργο της.

Η Μελά συνοδεύεται από τα εγγόνια της Ναταλία και Άγγελο και τους δίνει οδηγίες για το πώς θα στερεώσουν μεταξύ τους διάφορα πήλινα κυρίως αντικείμενα όπως πιθάρια και κεραμίδια, με σκοπό να φιλοτεχνήσουν γλυπτά: έναν πολεμιστή, μια γυναίκα αλλά και μια κουκουβάγια. Τα υπόλοιπα παιδιά στο στούντιο παρακολουθούν την διαδικασία και μαθαίνουν για τα υλικά και τις τεχνικές της γλυπτικής αλλά συμμετέχουν και έμπρακτα στην κατασκευή.  Αφού στερεώνουν και κολλάνε τα κομμάτια αρχίζουν να βάφουν τα αντικείμενα συνεργατικά και στο τέλος καμαρώνουν για τις δημιουργίες τους.

Στην ενότητα «Μια βόλτα στο Μουσείο»   παρουσιάζεται ο Παρθενώνας, με έμφαση στις μετώπες και τα αετώματα αλλά και τις αναπαραστάσεις που φιλοξενούν.

Στο «Εργαστήρι» η Έπη Πρωτονοταρίου  καθοδηγεί τα παιδιά στη ζωγραφική ενός φανταστικού ζώου ή ψαριού ενώ παρουσιάζει ένα γενικότερο πλαίσιο της αναπαράστασης ζώων και πουλιών στην τέχνη, μέσα από έργα δημιουργών όπως οι Μιχαήλ Λαριόνοφ, Κασιμίρ Μάλεβιτς, Φορτουνάτο Ντέπερο αλλά και του Γιάννη Γαΐτη.

Σκηνοθέτης: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος

Παρουσίαση: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Παραγωγή:  1988

Δείτε περισσότερα επεισόδια της σειράς στην ιστοσελίδα του Αρχείου ΕΡΤ εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS