Νίκη Τριανταφυλλίδη – 13 Μαΐου 2013

Η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Νίκη Τριανταφυλλίδη έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαΐου 2013. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο σανίδι το 1963 με το έργο “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στη βραβευμένη αντιπολεμική ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου “Ουρανός”. Υπήρξε ακόμη σκηνοθέτις και θεατρική συγγραφέας. Έγραψε τα έργα “Πάρτυ στο σπίτι της Ελισσάβετ Π.”, “Ηχώ και νάρκισσος”, “Τρελή Ελένη”, τα οποία παρουσιάστηκαν σε δική της σκηνοθεσία, ενώ μετέφρασε και διασκεύασε μεταξύ άλλων έργα των Σαίξπηρ, Λόρκα, Ζενέ και Αριστοφάνη. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας της, τη δεκαετία του ’90, δημιούργησε το θέατρο “Προσκήνιο” στην πλατεία Βάθη. Το 1970 τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο».

Για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο της Νίκης Τριανταφυλλίδη το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει:

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ του Γιάννη Ρίτσου

(video)

Πρόκειται για το θαυμαστό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις» που παρουσιάστηκε το 1982 στο “Θέατρο της Δευτέρας”, σε θεατρική σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη και τηλεοπτική του Στέλιου Ράλλη. Πρωταγωνίστρια η Νίκη Τριανταφυλλίδη που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας υποδυόμενη τη «Χρυσόθεμι», με μια σπάνια δραματικότητα μεταφέροντας στον θεατή το πάθος, τη σοφία, την υστερία, το αδιέξοδο. Τα σκηνικά είναι του Κώστα Εμμανουηλίδη, η χορογραφία της Θέσιας Παναγιώτου και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Δίπλα στη Νίκη Τριανταφυλλίδη παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αϊβαλής, Πόπη Μοσκώφ, Μαίρη Γκότση, Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στα ΙΔ’ Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη στις 27 Οκτωβρίου 1979. «Η Χρυσόθεμις», που ξεκίνησε να γράφεται το 1967 στη Γυάρο και ολοκληρώθηκε το 1970 στη Σάμο, είναι μέρος του κύκλου ποιημάτων «Τέταρτη διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου. Όλα τα ποιήματα χαρακτηρίζονται ως θεατρικοί αφηγηματικοί μονόλογοι, γραμμένοι σε ελεύθερο στίχο με έντονη μουσικότητα. Ο Ρίτσος, χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνιστές μυθικούς ήρωες, κυρίως πρόσωπα από τον Μυκηναϊκό και Θηβαϊκό κύκλο, όπως ο Αγαμέμνων, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, η Φαίδρα, η Χρυσόθεμις, προβάλλει τις ιστορίες τους και τους βάζει να παλεύουν με το χρόνο, το θάνατο και την ηθική φθορά.

Σε πρώτο επίπεδο, το κείμενο είναι μια αναφορά στη δυναστεία των Ατρειδών, μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας. Η Χρυσόθεμις, ηρωίδα που το πρόσωπό της είναι το λιγότερο φωτισμένο από τους προβολείς της ιστορίας, αφηγείται τα γεγονότα χωρίς χρονολογική συνέπεια, εστιάζοντας στη δική της ζωή και στα δικά της συναισθήματα. Κόρη του Αγαμέμνονα και αδελφή της Ηλέκτρας, δίσταζε να πάρει μέρος στο φόνο της μητέρας της, της Κλυταιμνήστρας. Μια γυναίκα που έζησε στο ιστορικό περιθώριο και κυρίως θεατής αυτών των τραγικών συμβάντων. Ένα πλάσμα που προσπαθεί μέσα από τον τεράστιο ποταμό της μνήμης και των εικόνων να ανασυνθέσει ένα παρελθόν. Γηραιά δέσποινα, βυθισμένη στη μοναξιά μετά τον θάνατο των δικών της, έχει καταφέρει να συμφιλιωθεί με το χρόνο, τη φθορά και το θάνατο. Η Χρυσόθεμις, περιχαρακωμένη στο αρχοντικό της, εγκαταλειμμένη στη γοητεία των κειμηλίων ορίζει με αληθινό σπαραγμό την ταυτότητά της.

Εδώ ο μεγάλος μας ποιητής οδηγεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια της ψυχαναλυτικής, τον άνθρωπο που εγκαταλείφθηκε από το ιστορικό γίγνεσθαι με δύο εκπληκτικά εργαλεία: τη γλώσσα (υπόδειγμα ποιητικού λόγου) και τη διαχρονικότητα.

Άλλοι συντελεστές:
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης
Παραγωγός: Βίκυ Μουνδρέα

Ημερομηνία προβολής: 8 Φεβρουαρίου 1982
Διάρκεια: 1 ώρα & 47′

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS