Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του Νικήτα Πλατή, στις 14 Νοεμβρίου 1984. Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας γεννήθηκε στην Αμοργό το 1912 και μετακόμισε στην Αθήνα το 1928. Στο θέατρο βγήκε για πρώτη φορά το 1932 στη μουσική παράσταση «Ριρίκα» του θιάσου Ρ. Ρουγγέρη. Ακολούθησαν συμμετοχές του σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και συνεργασίες με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως oι: Βασίλης Αυλωνίτης, Κυριάκος Μαυρέας, Μίμης Κοκκίνης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη), Ζωζώ Νταλμάς. Συγκρότησε πολλές φορές δικούς του θιάσους και ανέβασε οπερέτες, ηθογραφίες και κωμωδίες. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1958, στην ταινία «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη κι ακολούθησαν πολλές ακόμη, ανάμεσα τους οι: «Η κυρά μας η μαμή», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Η χαρτοπαίχτρα», «Υπάρχει και φιλότιμο», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» και «Μιας πεντάρας νιάτα». Η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με τη σειρά «Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζον» η οποία προβλήθηκε στην ΥΕΝΕΔ το 1972, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Ο κόσμος τον αγάπησε και μέσα από το ρόλο του κοινοτάρχη, που υποδύθηκε στη θρυλική σειρά «Μεθοριακός Σταθμός», που προβλήθηκε επίσης στην ΥΕΝΕΔ από το 1974 έως το 1981. Ο Νικήτας Πλατής ήταν επίσης συγγραφέας πέντε θεατρικών έργων, 200 περίπου επιθεωρησιακών σκετς και πολλών ποιημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είχε αφιερώσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμοργό, ενώ το 1982 εκδόθηκε η ανθολογία στιχουργημάτων του «Τα παραπονεμένα». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ
(video)
Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο του ηθοποιού και συγγραφέα Νικήτα Πλατή. Φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το ταλέντο και την προσωπικότητα του.
Μαθητής ακόμα, ο Νικήτας Πλατής, έγραψε την πρώτη του επιθεώρηση, που είχε τον τίτλο «Φλόγες», την οποία ανέβασε ο Ιωάννης Παπαϊωάννου. Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στο Αγρίνιο με τον θίασο Ρουγγέρη, στο μουσικό έργο «Ριρίκα». Ο ίδιος θίασος ανέβασε πολλά δικά του θεατρικά σκετς και νούμερα επιθεώρησης, όπως τα: «Αγρινιώτισσα», «Μπράβο Αμαλιάδα», «Καλησπέρα Γιάννενα», «Γειά σου Πύργο» κ.ά.. Η περίοδος 1940-41 τον βρίσκει με δικό του θίασο στο θέατρο «Μερτίκα» της Κοκκινιάς να ανεβάζει επιθεωρήσεις και οπερέτες. Συνεργάστηκε κατά διαστήματα με πολλούς θιάσους, όπως των: Κυριάκου Μαυρέα, Βασίλη Αυλωνίτη, Κούλη Στολίγκα, Χριστόφορου Νέζερ, κυρίας Κατερίνας, Μίμη Φωτόπουλου, Ντίνου Ηλιόπουλου κ.ά. Όσοι τον έζησαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του εξαίρουν το ταλέντο και τη σεμνότητα του, τονίζοντας ότι δεν ήταν καθόλου φιλόδοξος και είχε έναν δικό του κώδικα αξιών που τον έκανε ξεχωριστό.
Στην ικανότητα του να παίζει όλα τα είδη θεάτρου αναφέρεται ο συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Ο Νικήτας Πλατής ήταν πρωταγωνιστής, θιασάρχης, έντιμος, συνεπής, χιουμορίστας και πάνω από όλα είχε γλυκιά παρουσία». Για έναν πολυτάλαντο ηθοποιό κάνει λόγο και ο συγγραφέας Λάκης Μιχαηλίδης, ο οποίος θυμάται στιγμές που είχαν περάσει μαζί στον στρατό. Στον χαρακτήρα και στο ταλέντο του, αλλά και στην εξάχρονη συνεργασία τους στη θρυλική σειρά «Μεθοριακός σταθμός», αναφέρεται ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης, τονίζοντας: «Ήταν πολύ γλυκός άνθρωπος και συναισθηματικός. Τον θεωρώ σπουδαίο ηθοποιό», τονίζει. Για τον Νικήτα Πλατή μιλούν επίσης οι ηθοποιοί Σπεράντζα Βρανά και Άννα Φόνσου, οι οποίες είχαν συνεργαστεί μαζί του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σκηνές από ταινίες στις οποίες συμμετείχε.
Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πάνος Κατέρης
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 2001
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr