Νίκος Καββαδίας – 10 Φεβρουαρίου 1975

Δέκα χρόνια ως ναύτης και τα υπόλοιπα σαράντα της ζωής του ως ασυρματιστής στα καράβια, ο Νίκος Καββαδίας, ο «Κόλιας» των φίλων και των ναυτικών, είναι ταυτισμένος με τους ρυθμούς της θάλασσας. Γεννημένος το 1910 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Μαντζουρίας, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του πρώτα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς (το 1914), στην συνέχεια στον Πειραιά και ακολούθως το 1934 στην Αθήνα. Ήδη από το 1928 ο Ν.Καββαδίας έχει την πρώτη του επαφή με την θάλασσα, μπαρκάροντας ως ναυτόπαις σε φορτηγό πλοίο, ενώ από το 1954 έως και το 1974 ταξιδεύει διαρκώς, με πολύ μικρά διαστήματα στη στεριά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Μαραμπού» δημοσιεύεται το 1933. Συνολικά η λογοτεχνική του παραγωγή περιλαμβάνει τρεις ποιητικές συλλογές, («Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο»), δύο πεζογραφήματα («Βάρδια», «Λι»), και δύο αφηγήματα.  Το έργο του έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από τη μελοποίηση των ποιημάτων του, από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Σπανό, τη Μαρίζα Κωχ  και άλλους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα εννέα ετών από τον θάνατο του Νίκου Καββαδία,  το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά.

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία (γεν. 1910 – πέθ. 1975). Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες συγκλίνουν στη σκιαγράφηση μιας ζωής ταυτισμένης με τη θάλασσα. Λόγος γίνεται για τις τρεις ποιητικές του συλλογές «Μαραμπού» (1933), «Πούσι» (1945) και «Τραβέρσο» (1975), στις οποίες καταγράφει τα βιώματα της ναυτικής ζωής, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στα δύο πεζά του κείμενα «Βάρδια» και «Λι», των οποίων εξαίρονται οι αφηγηματικές και υφολογικές επιλογές.

Στη διάρκεια της εκπομπής γίνεται λόγος για τη μεγάλη αναγνωσιμότητα του ποιητικού του έργου, η οποία οδήγησε και στη μελοποίηση μεγάλου μέρους των ποιημάτων του, ενώ μνημονεύεται η χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξαν στην ποίησή του οι σύγχρονοι ομότεχνοί του της Γενιάς του ’30, και ιδιαίτερα ο Γ. Σεφέρης. Λόγος γίνεται για τις επιδράσεις του έργου του, την ποίηση του Κώστα Ουράνη στο πρώτο έργο του, και κυρίως τις επιδράσεις που δέχτηκε από τον γαλλικό συμβολισμό και το έργο του Μποντλέρ.

Μιλούν για τον Νίκο Καββαδία, τη ζωή του και την προσωπικότητά του, καθώς και για τα κομβικά στοιχεία της ποιητικής του μυθολογίας, αλλά και για το σύνολο του έργου του οι : Μισέλ Σονιέ, μεταφραστής του ποιητή Νίκου Καββαδία, Αλέξανδρος Αργυρίου, κριτικός-γραμματολόγος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Κώστας Γεωργουσόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Στεργιόπουλος, κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Γκούφας, συγγραφέας, Λίτσα Χατζοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Περιλαμβάνεται φωτογραφικό αρχειακό υλικό, καθώς και δύο ηχητικά ντοκουμέντα με τον ποιητή να διαβάζει ποιήματά του.

Έτος παραγωγής: 2001

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS