Νίκος Ρίζος- 20 Απριλίου 1999

Ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στην Άρτα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο το 1948 στην επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου «Άνθρωποι, άνθρωποι», η οποία ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν», και συγκεκριμένα στο νούμερο «Το τραμ το τελευταίο» με τη Σπεράντζα Βρανά. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους και το 1959 μαζί με τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Τάκη Μηλιάδη ιδρύει δικό του θίασο. Μαζί τους και σε συνεργασία με τις αδελφές Καλουτά εμφανίζεται στο θέατρο «Κυβέλης» στις επιθεωρήσεις «Καινούργια Αθήνα», «Άνθρωποι του ’60» και στη μουσική κωμωδία του Στέφανου Φωτιάδη «Ζητείται τεμπέλης». Ένα χρόνο αργότερα μαζί με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη και Ρένα Βλαχοπούλου, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», στο έργο του Γ. Γιαννακόπουλου «Κάθε καρυδιάς καρύδι». Από το 1961 και μέχρι το 1965 δημιουργεί το θίασο «Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος» και παρουσιάζει κωμωδίες σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό, στη Γερμανία στους Έλληνες μετανάστες. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 300  ελληνικές ταινίες της περιόδου του κλασσικού ή εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων οι κωμωδίες «Το σοφεράκι» (1953), «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954) και «Τζο, ο τρομερός» (1955), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός» (1961), «Της κακομοίρας» (1963), «Ένα έξυπνο έξυπνο… μούτρο» (1965), «Ο γίγας της Κυψέλης» (1968), «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1969), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969). Ο Ν. Ρίζος εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως στη σειρά «Ο δρόμος» του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη, μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη. Συνέχισε να συνεργάζεται με θιάσους μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1990. Έφυγε από τη ζωή πριν από 25 χρόνια, στις 20 Απριλίου του 1999.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο 25 ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα κωμικού, Νίκου Ρίζου, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ

(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Νυχτερινός επισκέπτης» παρουσιάζει συνέντευξη του ηθοποιού Νίκου Ρίζου στον Άρη Σκιαδόπουλο. Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλάει για την παιδική του ηλικία, το χιούμορ και το θεατρικό του ταλέντο, το οποίο τον βοήθησε και στο σχολείο σε όλα τα μαθήματα πλην των μαθηματικών, ενώ θυμάται και τους καθηγητές του. Αναφέρεται επίσης στην απώλεια του πατέρα του σε μικρή ηλικία και την οικονομική άνεση με την οποία μεγάλωσε με την αδερφή και τη μητέρα του. Περιγράφει την παιδική και νεανική του ηλικία στην Άρτα και τη συμμετοχή του στις πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παραστάσεις. Περιγράφει την άφιξή του στην Αθήνα και συζητάει για την πρώτη μέρα του στην Αθήνα, τη βόλτα στην Ομόνοια με τα τραμ και με το όνειρο να γίνει δικηγόρος και να επιστρέψει στην Άρτα για να πολιτευθεί. Θυμάται τις παραστάσεις στα παλιά αναψυκτήρια της Αθήνας, όπως η «Όαση» όπου γνωρίζει και τον συγγραφέα Ναπολέοντα Ελευθερίου, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί ως αντιγραφέας προγραμμάτων των παραστάσεων και ουσιαστικά εκεί ξεκίνησε με την πρώτη του δουλειά στην πρωτεύουσα. Θυμάται επίσης το περιστατικό που έδωσε στον Νίκο Ρίζο την ευκαιρία να υποδυθεί  τον πρώτο του ρόλο και την θετική απήχηση που είχε η εμφάνισή του. Έπειτα περιγράφει την περιοδεία και τη μαθητεία δίπλα στο Νίκο Φέρμα και την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική σκηνικών. Σχολιάζει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ηθοποιοί στις περιοδείες. Περιγράφει την περιοδεία στη Μυτιλήνη με το Θίασο του Φέρμα και  τη γνωριμία του με τον Αλέκο Σακελάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, όπου του πρόσφεραν ρόλο στην επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι».  Μιλάει για τη συνεργασία με τον Πρετεντέρη και τον Σακελάριο, τα κείμενα με τα οποία δημιούργησαν τους χαρακτήρες με τους οποίους ταυτίστηκαν μεγάλοι κωμικοί ηθοποιοί. Αντίστοιχα αναφέρεται στη γνωριμία με τον Γιώργο Τζαβέλλα, τη συμμετοχή του στο «Μεθύστακα» με τον Ορέστη Μακρή, το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία του στον κινηματογράφο. Θυμάται τις ταινίες που ακολούθησαν, τις συνεργασίες του με σημαντικούς συναδέλφους του όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Κώστας Βουτσάς, ο Βασίλης Αυλωνίτης και η Γεωργία Βασιλειάδου, τη θεατρική πορεία με εκείνους, μερικούς από τους πιο δύσκολους ανθρώπους του θεάτρου, όπως λέει ο ίδιος. Ο Νίκος Ρίζος μιλάει για την καταξίωση και το «μπράβο» από την Κοτοπούλη που του έδωσε καλλιτεχνική πνοή στην πρώτη του εμφάνιση. Ο Ν. Ρίζος απαντάει με θάρρος στην ερώτηση του Σκιαδόπουλου σχετικά με τις βιντεοταινίες που γύρισε αργότερα στη δεκαετία του 1980. Στο τέλος της εκπομπής  κάνει λόγο για την αναγνώριση της δουλειάς του, τη σημασία για τον ίδιο, για τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από την εκπομπή «ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»  σε σκηνοθεσία ΠΑΝΟΥ ΚΕΚΑ

Σκηνοθέτης: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ

Παρουσιαστής: ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος παραγωγής: 1996

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS