Ντίκος Βυζάντιος – 10 Αυγούστου 2007

Με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από το θάνατο του ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου, το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει:

ΝΤΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΜΑΤΙΑΣ

(video)
Νέο

Ο Ντίκος Βυζάντιος γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου, ήταν ένας από τους 20 νέους Έλληνες που επέλεξε το γαλλικό κράτος να διασώσει από τη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, φυγαδεύοντας τους στο Παρίσι με το πλοίο «Ματαρόα». Ο Βυζάντιος μετά από μια σύντομη παραμονή στη σχολή καλών τεχνών στο Παρίσι, ξεκινάει να δουλεύει τα έργα του σε ατελιέ, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με μεγάλες μορφές των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο ζωγράφος Δημήτρης Γαλάνης, ο γλύπτης Αλμπέρτο Τζακομέτι, ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο και ο φιλόσοφος Μισέλ Φουκό. Το έργο του ξεχωρίζει και γίνεται γρήγορα γνωστό και ο ίδιος τιμήθηκε και βραβεύθηκε επαλειμμένα.

Το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον ζωγράφο, σε σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του με βασική αναφορά τη συνέντευξη που έδωσε στην Όλγα Μπάτη το 2007, λίγο πριν από τον θάνατό του, αλλά και αποσπάσματα παλαιότερων συνεντεύξεών του. Στη διάρκεια της ταινίας ο Ντίκος Βυζάντιος μιλά για τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του, τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική, τη γνωριμία του με σπουδαίους διανοούμενους στο Παρίσι, την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα και τη Γαλλία και πώς αυτή καθόρισε την πορεία του. Αναφέρεται στη θερμή υποδοχή που είχε το έργο του στη Γαλλία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εγκατάστασής του εκεί. Κατόπιν μιλά διεξοδικά για τον τρόπο που δουλεύει και για τους τρεις κύκλους του έργου του: το πέρασμά του από την αφαίρεση στην παραστατική ζωγραφική, το ενδιάμεσο διάστημα όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με το σχέδιο και τέλος τις ανθρωποκεντρικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση σχεδίων του στην γκαλερί Καρλ Φλινκέρ το 1974, την οποία προλόγιζε κείμενο του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Φουκό, αλλά και στην αναδρομική του έκθεση το 1997 στο Παρίσι. Για τον ζωγράφο και το έργο του μιλούν συλλέκτες, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης, ενώ πτυχές της προσωπικότητάς του φωτίζουν η αδερφή του, Μαριλένα Λιακοπούλου, η συγγραφέας Μ.L. De Folin και ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης. Καθ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται αποσπάσματα από παλαιότερες συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, από εγκαίνια εκθέσεών του, λεπτομέρειες από τα ζωγραφικά του έργα διαφορετικών περιόδων της καλλιτεχνικής του καριέρας, καθώς και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Παραγωγή: 2007

Σενάριο-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Πανδώρα Μουρίκη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS