Ντίνος Δημόπουλος – 28 Φεβρουαρίου 2003

 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2003 έφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Δημόπουλος, ο δημιουργός που σφράγισε το χώρο της Τέχνης και άφησε το δικό του στίγμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, ο Ντίνος Δημόπουλος συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς και δημιούργησε περίπου 50 ταινίες που κατάφεραν και συνδύασαν την εμπορικότητα με την ποιότητα και την αισθητική και έλαβαν πλήθος τιμητικών διακρίσεων στην Ελλάδα και σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό. Η τελευταία του ταινία ήταν η κοινωνική τρυφερή ταινία «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» το 1993.

Μετά την πρώτη του ταινία «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», ξεχώρισαν στη συνέχεια η «Αστέρω», η «Μανταλένα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Κοινωνία ώρα μηδέν» «Ο Ήλιος του θανάτου» κ.ά. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Φίνος Φιλμ.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία στο θέατρο και τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων, πολλά εκ των οποίων είναι για παιδιά. Έγραψε επτά θεατρικά έργα και τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον Έπαινο Κρατικού Βραβείου θεάτρου (1974) καθώς και με Κρατικό Βραβείο θεάτρου (1975). Ήταν επίσης τακτικός καθηγητής της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηναίων και της αντίστοιχης του Εθνικού Θεάτρου. Για την κρατική τηλεόραση έγραψε και σκηνοθέτησε τις σειρές «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (ΥΕΝΕΔ, 1975)  και  «Μίνι Μάρκετ Ονείρων» (ΕΤ2, 1991). Το τελευταίο σενάριο που ο Ντίνος Δημόπουλος δεν πρόλαβε να κάνει ταινία, ήταν «Οι εραστές της Μύρινθας», (2001), βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημά του.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την αυτοβιογραφική εκπομπή της σειράς «Μονόγραμμα» στην οποία ο Ντίνος Δημόπουλος αυτοβιογραφείται το 1992 έχοντας διανύσει θητεία 50 χρόνων στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και την τηλεόραση:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
(video)

Στην εκπομπή ο Ντίνος Δημόπουλος ξεκινά την αφήγησή του κάνοντας αναφορά στον τόπο καταγωγής του, το Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, στις μνήμες του από τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή του Αμβρακικού και στην επαφή του σε νεαρή ηλικία ακόμη, με τα κείμενα των περιοδικών Τέχνης, όπως τα «Νεοελληνικά Γράμματα». Μιλά επίσης για το πάθος του για τα ταξίδια που στάθηκε αφορμή να συνδεθεί με το θέατρο και να γίνει ηθοποιός.

Αφηγείται την περίοδο των σπουδών του στη Δραματική Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη και αναφέρει σημαντικά ονόματα που φοίτησαν σ’ αυτήν, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ξεκίνησε ως ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο, στην Εθνική σκηνή και στον κινηματογράφο. Θυμάται την πρώτη του θεατρική και κινηματογραφική εμφάνιση.

Στη συνέχεια ο Ντίνος Δημόπουλος ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε περίπου 50 ταινίες αρχίζοντας την πλούσια φιλμογραφία του το 1953 με την ταινία «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», η οποία στάθηκε η απαρχή μιας μεγάλης πορείας στο χώρο του κινηματογράφου.

Μιλώντας για την κινηματογραφική δημιουργία στην Ελλάδα, εξηγεί το ρόλο του σκηνοθέτη στην παραγωγή ταινιών τη δεκαετία του ’50 και τις συνθήκες στις οποίες γυρίζονταν οι ταινίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις της εποχής: τη λογοκρισία και τα εμπορικά κίνητρα του παραγωγού. Μιλάει για το προσωπικό του στοίχημα σε σχέση με τον κινηματογράφο και το λογοτεχνικό κείμενο που δεν ευοδώθηκε αλλά και για την «αισθητική ιθαγένεια» που κατάφερε να αποκτήσει ο ασπρόμαυρος ελληνικός κινηματογράφος, με τη συμβολή των κινηματογραφιστών της γενιάς του.  Αναφέρεται επίσης σε βασικούς κανόνες που ακολουθεί ο ίδιος όταν δημιουργεί με έμφαση στο πάθος του σκηνοθέτη.

Μιλάει για την παράλληλη πορεία στο θέατρο καθώς επί πολλά χρόνια υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Αλέξη Μινωτή διευθύνοντας τις παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε. Σκηνοθέτησε περίπου 50 θεατρικές παραστάσεις σημαντικών θιάσων, επτά εκ των οποίων στο Εθνικό Θέατρο.

Επίσης ως σεναριογράφος έγραψε θεατρικά έργα εκ των οποίων ξεχωρίζουν «Ο Εισαγγελέας», «Ο Επόμενος» που γράφτηκε την εποχή της Χούντας και «Βασίλειος ο πρώτος, ο δούλος» (1981) αποσπώντας το πρώτο βραβείο του Kαλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγωνισμού, για τα οποία κάνει λόγο στην εκπομπή.

Τέλος, αναφέρεται στο σημαντικό συγγραφικό του έργο και ειδικότερα στην ενασχόλησή του με το παιδικό μυθιστόρημα. Για το βιβλίο του «Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου» (1987) κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το 1989 το βιβλίο του «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού», βασισμένο σε προσωπικά βιώματα από την παιδική ηλικία, εγγράφηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην τιμητική λίστα των καλύτερων παιδικών βιβλίων της χρονιάς. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Η Μεσαία Όχθη».

Δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στην σύντροφο της ζωής του ηθοποιό Φλωρέττα Ζάννα, που έπαιξε ρόλους σε πολλές ταινίες του.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 6/12/1993
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Λαμπρόπουλος
Παραγωγή: Ηρώ Σγουράκη Copyright ΕΡΤ 1992

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS