Ντίνος Ηλιόπουλος – 4 Ιουνίου 2001

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 12 Ιουνίου 1915. Ως παιδί και έφηβος έζησε στην Αίγυπτο και αργότερα στη Μασσαλία. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε το 1935 για να σπουδάσει. Το 1940 ολοκληρώνει τη στρατιωτική του θητεία αλλά η έναρξη του πολέμου θα παρατείνει την παραμονή του στο στρατό. Τα πρώτα του βήματα στο θέατρο θα τα κάνει το 1944 με το θίασο της «κυρίας Κατερίνας» και το έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ». Στη μεγάλη του θεατρική καριέρα συνεργάστηκε με τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν και άλλους πολλούς. Το 1954 μαζί με τον Μίμη Φωτόπουλο συγκροτούν δικό τους θίασο με μεγάλη επιτυχία. Από το  1963 το θέατρο Γκλόρια γίνεται η καλλιτεχνική στέγη του Ηλιόπουλου όπου ως θιασάρχης θα ανεβάσει και συχνά θα σκηνοθετήσει φάρσες και κωμωδίες που θα μεταφερθούν και στον κινηματογράφο («Ξύπνα Βασίλη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Εξοχικόν κέντρον “Ο Έρως”», «Ζητείται ψεύτης», «Έκτο πάτωμα»). Ασχολήθηκε επίσης με την επιθεώρηση, πρωταγωνίστησε σε μιούζικαλ, περιόδευσε σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ το 1978 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

Το 1948 έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την κωμωδία «Εκατό χιλιάδες λίρες» του Αλέκου Λειβαδίτη σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου. Έπαιξε σε πάνω από 90 ταινίες, εκ των οποίων οι περισσότερες έμειναν κλασικές όπως ο «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Το Δόλωμα» (1964), «Η Κοροϊδάρα» (1967) και άλλες. Όμως ήταν ο ρόλος του στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1956) που αναδεικνύει το υποκριτικό μεγαλείο του Ντίνου Ηλιόπουλου ο οποίος υποδύεται το ρόλο του Θωμά, ενός υπαλλήλου τραπέζης που τον παρεξηγούν για άνθρωπο του υποκόσμου. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος θεωρείται δικαίως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς με μία μοναδική υποκριτική ικανότητα χαρακτηριστική ως προς την ευαισθησία και το ιδιαίτερο γλυκόπικρο χιούμορ που ενέπνεε στους χαρακτήρες τους. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 20 ετών από το θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού στις 4 Ιουνίου 2001, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

(video)

Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, παραγωγής 1979, αφιερώνει το πρώτο του μέρος στους δύο μεγάλους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου Ντίνο Ηλιόπουλο και Μίμη Φωτόπουλο. Με αφορμή τη συνεργασία τους στην παράσταση «Μερικοί το προτιμούν καυτό» στο Θέατρο Ακροπόλ (περίοδος 1978-79) με σκηνοθέτη τον Αλέκο Αλεξανδράκη και συμπρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Νόνικα Γαληνέα, η κάμερα της εκπομπής συναντάει σε ένα αθηναϊκό μπαρ τους δύο ηθοποιούς. Ο Ηλιόπουλος και ο Φωτόπουλος συζητούν και θυμούνται την πρώτη φορά που εμφανίστηκαν μαζί στο Ακροπόλ σε επιθεώρηση και συζητούν την πορεία τους στα διάφορα θεατρικά είδη. Συζητούν επίσης για την περίοδο που είχαν δικούς τους θιάσους, την πρώτη τους ταινία «Προπαντός ψυχραιμία» (1952), την τάση τυποποίησης των ηθοποιών σε συγκεκριμένους ρόλους και τις διαφορετικές υφές αλλά και τα όρια του χιούμορ από την κωμωδία στη σάτιρα και την επιθεώρηση. Παρακολουθούμε σύντομη συνέντευξη των Α. Αλεξανδράκη και Ν. Γαληνέα οι οποίοι μιλούν για τη συνεργασία τους με τον Ν. Ηλιόπουλο και τον Μ. Φωτόπουλο και την επιλογή τους για τους συγκεκριμένους ρόλους. Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι Ηλιόπουλος και Φωτόπουλος καθώς και στιγμιότυπα από την παράσταση στην οποία συμπρωταγωνιστούν «Μερικοί το προτιμούν καυτό» στο Θέατρο Ακροπόλ του Peter Stone σε μετάφραση του Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη.

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 28 Μαρτίου 1979

Σκηνοθεσία: ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS