Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία έμεινε γνωστή ως ”Αττίλας ΙΙ” και ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου του 1974. Ειδικότερα, στις 3:30 τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974 οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη της Ελβετίας, με σκοπό την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο, κατέληξαν σε ναυάγιο. Η διάσκεψη αυτή είχε ξεκινήσει στην ελβετική πόλη στις 8 Αυγούστου, και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας (Τζέιμς Κάλαχαν), της Ελλάδας (Γεώργιος Μαύρος) και της Τουρκίας (Τουράν Γκιουνές), καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων (Γλαύκος Κληρίδης) και των Τουρκοκυπρίων (Ραούφ Ντενκτάς). Στις 4:35 π.μ. της ίδιας μέρας, δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου που είχε δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου.
Στις 15 Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν αμαχητί την πόλη της Αμμοχώστου και απέκοψαν ολόκληρη τη χερσόνησο της Καρπασίας. Οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας και νοτίως των οδών Λευκωσίας – Αμμοχώστου και Λευκωσίας – Μόρφου. Το απόγευμα της 16ης Αυγούστου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Η συνολική έκταση που βρέθηκε υπό την κατοχή των Τούρκων αντιστοιχούσε περίπου στο 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι, με τον ”Αττίλα ΙΙ” διχοτομήθηκε η Κύπρος και παραμένει σε αυτή την κατάσταση για μισό αιώνα.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο παραγωγής 1982 σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά το οποίο εξετάζει τις επιπτώσεις της εισβολής στον πολιτισμό και ειδικότερα στη ζωγραφική της Κύπρου.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η εκπομπή ”Οι επιπτώσεις της εισβολής στη ζωγραφική της Κύπρου” είναι ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στον κυπριακό πολιτισμό και γυρίστηκε στο πλαίσιο μεγάλου τηλεοπτικού αφιερώματος της δημόσιας τηλεόρασης στην συμπλήρωση 8 χρόνων από την πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974.
Ειδικότερα, η εκπομπή αυτή επιχειρεί ένα οδοιπορικό στην Κύπρο μέσα από τη ματιά των καλλιτεχνών του νησιού, οι οποίοι περιγράφουν το πως η εισβολή επηρέασε την τέχνη τους. Αρχικά, γίνεται λόγος για τη διδασκαλία της τέχνης στα σχολεία της Κύπρου, όπου οι Κύπριοι μαθητές μαθαίνουν απευθείας από τους καλλιτέχνες. Στην συνέχεια Κύπριοι καλλιτέχνες περιγράφουν το πως επηρέασε η εισβολή τη θεματική και την τεχνοτροπία τους. Ακόμη, εξηγούν πως η εμπειρία του καλοκαιριού του 1974 στάθηκε ως σημείο καμπής για την καλλιτεχνική τους έκφραση και δημιουργία. Προβάλλονται πλάνα από πληθώρα πινάκων, σκίτσων και ξυλόγλυπτων που έχουν φιλοτεχνήσει Κύπριοι καλλιτέχνες.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Αδαμάντιος Διαμαντής (ζωγράφος), Κώστας Οικονόμου (ζωγράφος), Χρήστος Φουκαράς (ζωγράφος), Τηλέμαχος Κάνθος (χαράκτης-ζωγράφος), Καίτη Στεφανίδου (ζωγράφος), Τάσος Στεφανίδης (ζωγράφος), Λοΐζος Σεργίου (ζωγράφος), Νικόλας Κουρούσης (ζωγράφος-γλύπτης), Άντης Χατζηαδάμου (γλύπτης-χαράκτης), Στέλιος Βότσης (ζωγράφος), Γιώργος Σκοτεινός (ζωγράφος), Ανδρέας Χαραλαμπίδης (ζωγράφος).
Έτος παραγωγής: 1982
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 20/7/1982
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς
Κείμενα: Δέσποινα Γερουλάνου
Αφήγηση: Ρένη Πιττακή