Οδυσσέας Ελύτης – 18 Μαρτίου 1996

Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης  «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996. Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 2 Νοεμβρίου 1911 [με πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης], ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Μέλος της «γενιάς του ‘30», τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

Με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από το θάνατο του ποιητή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς» (παραγωγής 2002-2003), αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη.

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Οδυσέα Ελύτη (γεν. 1911 – πέθ. 1996), μιας από τις ισχυρότερες φυσιογνωμίες του ποιητικού ελληνικού μοντερνισμού. Καθηγητές πανεπιστημίου και φιλόλογοι-κριτικοί μιλούν για το έργο του ποιητή, το τοποθετούν μέσα σε μια ιστορική προοπτική και δικαιολογούν τη συμπερίληψη του Ο. Ελύτη στην κατηγορία των εθνικών ποιητών, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του έργου του «Άξιον Εστί» και τη μελοποίησή του υπό μορφή λαϊκού ορατόριου από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν για τον Ελύτη οι: Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέφανος Ροζάνης, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλοκύρης, φιλόλογος-κριτικός και Κλεοπάτρα Λυμπέρη, φιλόλογος-κριτικός. Γίνεται αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η έννοια της ελληνικότητας στο έργο του, στις επιδράσεις που δέχτηκε στην ποιητική του δημιουργία, καθώς και στη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη. Διακρίνονται επίσης τρεις περίοδοι του έργου του ποιητή: η πρώτη περίοδος, η «υπερρεαλιστική», όπου διαφαίνονται έντονα οι επιδράσεις του κινήματος του υπερρεαλισμού, η «επική», που σηματοδοτείται από τη στράτευσή του στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, και η «στοχαστική», που περιλαμβάνει την ποιητική του παραγωγή μετά την έκδοση του «Άξιον Εστί» και τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, συμπληρώνουν το αφιέρωμα.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Έτος παραγωγής: 2002-2003

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS