Στις αρχές του ‘60 το «Νέο Κύμα», με έμπνευση από τη Γαλλία, έρχεται να ταράξει τα ελληνικά μουσικά ύδατα. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει αυτό το καινούριο μουσικό είδος, το οποίο θα δημιουργούσε μια διαφορετική μουσική εμπειρία, ήταν η «μπουάτ», ένα «μουσικό κουτί». Εκεί, μέσα σε μια ατμόσφαιρα «μυσταγωγίας», οι μουσικοί, συνθέτες και τραγουδιστές του Νέου Κύματος αναδεικνύουν έναν διαφορετικό, λιτό και άμεσο τρόπο μουσικής επικοινωνίας με το κοινό. Οι μπουάτ, οι μικροί αυτοί μουσικοί χώροι στην συνοικία της Πλάκας, οι καλλιτέχνες που πέρασαν από εκεί, και οι μουσικές που έμειναν στην ιστορία, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Τα στέκια» (σε σενάριο-σκηνοθεσία Ν.Πάστρα), αφιερωμένο στα μικρά αυτά «μουσικά κουτιά», το «αειθαλές άνθος της Πλάκας».
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ
Η ΜΠΟΥΑΤ
Αφιέρωμα στις μπουάτ, τα μικρά, «μουσικά κουτιά» που φιλοξένησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το ορμητικό μουσικό «Νέο κύμα» που ήρθε στην Ελλάδα από τη Γαλλία.
Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, οι μπουάτ “αναγεννιούνται” τηλεοπτικά μέσα από συγκινητικές αφηγήσεις-μουσικών και τραγουδιστών που έπαιξαν στους χώρους αυτούς, ανθρώπων που έζησαν την ατμόσφαιρά τους, αλλά και εκπροσώπων της νεότερης μουσικής γενιάς που μιλούν για την ατμόσφαιρα και μουσική των μπουάτ στο σήμερα. Στην μουσική αυτή παρέα παρευρίσκονται (αλφαβητικά) οι: Θέμης Ανδρεάδης (τραγουδιστής-τραγουδοποιός), Αρλέτα (τραγουδοποιός), Πόπη Αστεριάδη (τραγουδίστρια), Γιάννης Βεσλεμές aka Felizol (σκηνοθέτης-μουσικός), Γιώργος Δανέζης (τραγουδιστής), Πάνος Δημητρόπουλος (συγγραφέας-ιδιοκτήτης Απανεμιάς από το 2010), Nalyssa Green (μουσικός), Λίνος Κόκοτος (μουσικοσυνθέτης), Κτίρια τη Νύχτα (τραγουδοποιός), Μαρίζα Κωχ (τραγουδοποιός), Λόλεκ (τραγουδοποιός), Βασίλης Μαυρομάτης, Νότης Μαυρουδής (μουσικοσυνθέτης-κιθαρίστας), Δημήτρης Μπαγέρης (συγγραφέας-ερευνητής), Αντώνης Μποσκοϊτης (σκηνοθέτης-δημοσιογράφος ), Γιάννης Σπανός (συνθέτης), Κώστας Χατζής (τραγουδιστής).
Λόγος γίνεται για το ξεκίνημα των μπουάτ μαζί με το μουσικό «Νέο Κύμα». Γίνεται αναφορά στον «πάτρωνα» του Νέου Κύματος Γιάννη Σπανό και τον ρόλο του Αλέκου Πατσιφά και της «Lyra». Περιγράφεται η άνθιση των μπουάτ στην συνοικία της Πλάκας τη δεκαετία του ’60, η ιερή, «μυσταγωγική» ατμόσφαιρά τους και η αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ μουσικών και κοινού, αλλά και η κρίση που ήρθε σταδιακά-με την δίωξη των καλλιτεχνών που τραγουδούσαν εκεί κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας και την αντικατάστασή τους στη συνέχεια από τις μεγάλες πίστες και τις φωτεινές μαρκίζες.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα από αγαπημένα τραγούδια του Νέου Κύματος που τραγουδήθηκαν στις μπουάτ από Αρλέτα, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Καίτη Χωματά, Κώστα Χατζή, Λάκη Παππά, Γιώργο Ζωγράφο, Διονύση Σαββόπουλο κα, («Μια φορά θυμάμαι», «Πάει κι αυτή η Κυριακή», Απόψε», «Το γελαστό παιδί», Μπολερό», «Μια φορά θυμάμαι», Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Η μπαλάντα της Καίτης», «Σκληρό μου αγόρι», «Τα παιδιά των Είκοσι και Είκοσι Ένα», «Παρίσι», «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», «Μικρό παιδί», «Έλσα σε φοβάμαι», «Τα κορίτσια που πηγαίνουν δυο δυο», «Παράγκα», «Ήταν καμάρι της αυγής», «Θυμάμαι μονάχα τη θάλασσα», «Όχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε»-ερμηνεία Θέμης Ανδρεάδης, «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει» και άλλα) μέσα από εκπομπές αρχείου (Γιώργου Παπαστεφάνου «Μουσική Βραδυά»-«Νέο Κύμα» και «Με τραγούδια…σε στίχους Λ.Παπαδόπουλου», «Ο Νίκος Ξυλούρης και 3 ποιήματα, Ριμέικ-Διονύσης Σαββόπουλος: Ένας εκδρομέας του ‘60», Το πολιτιστικό έγκλημα της Χούντας» κα), κινηματογραφικές ταινίες της περιόδου («Χαμένη Ευτυχία», «Η ιδιωτική μου ζωή» του Louis Malle, «Με κομμένη την ανάσα» του Jean-Luc Godard, «Η Συλλέκτρια» του Eric Rohmer, «Μια Ιταλίδα απ’την Κυψέλη», καθώς και νέες εκτελέσεις τραγουδιών (Nalyssa Green, Λόλεκ, Κτίρια τη Νύχτα). Περιλαμβάνεται τέλος, σύντομο ηχητικό ντοκουμέντο με τον Γιώργο Ζωγράφο να διαβάζει Νίκο Εγγονόπουλο (αρχείο Δημήτρη Μπαγέρη). Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στις μπουάτ «Στούντιο Λήδρα» και «Απανεμιά».
Έτος παραγωγής: 2014
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη