Κάθε χρόνο, από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος. Αυτές οι ημερομηνίες τιμούν τη μνήμη της εκτόξευσης του πρώτου δορυφόρου Σπούτνικ-1 στις 4 Οκτωβρίου 1954 και την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης για το Διάστημα του ΟΗΕ στις 10 Οκτωβρίου 1967. Ο εορτασμός της συγκεκριμένης εβδομάδας καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1991 και στόχος της είναι ο διεθνής εορτασμός της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνεισφοράς τους στη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης. Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια, μουσεία, εταιρείες κλπ.
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η κατάκτηση του διαστήματος, παράλληλα με τον ενθουσιασμό για τις νέες κατακτήσεις της ανθρωπότητας θέτουν στο επίκεντρο και διάφορα ζητήματα και προβληματισμούς σε σχέση με την άνευ ορίων ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα ήθη και το νέο τρόπο ζωής στο μέλλον. Παρόμοιοι προβληματισμοί τίθενται σε πληθώρα έργων επιστημονικής φαντασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ανάμεσά τους και σε ένα διήγημα του αγαπημένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού με τίτλο ”Καλά νέα από την Αφροδίτη”.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη μεταφορά του διηγήματος του Φρέντυ Γερμανού ”Καλά νέα από την Αφροδίτη” στο θρυλικό ”Θέατρο της Δευτέρας” το 1981.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Η εκπομπή “Θέατρο της Δευτέρας” παρουσιάζει το θεατρικό έργο ”Καλά νέα από την Αφροδίτη” το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Φρέντυ Γερμανού. Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο επιστημονικής φαντασίας που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Η υπόθεση του θεατρικού έργου περιστρέφεται γύρω από την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια γυναίκα και ένα ρομπότ και ταυτόχρονα αποτελεί μια σάτιρα του επόμενου αιώνα και θέτει προβληματισμούς σε σχέση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ειδικότερα, βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι που παραμένουν στη γη κατοικούν σε υπόγεια τούνελ. Παράλληλα, υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής και ένα διαπλανητικό συμβούλιο το οποίο ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων σε όλους τους πλανήτες. Μέσα σε αυτή τη δυστοπία ζει και η Τερέζα (Έλενα Ναθαναήλ). Ο σύζυγός της, Όσκαρ (Δημήτρης Πετράτος), βρίσκεται στον πλανήτη Αφροδίτη και εκείνη ασφυκτιεί εγκλωβισμένη στο τούνελ της. Η μόνη της επαφή είναι ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, ο Ταφ Ταφ (Στέφανος Ληναίος). Στην αρχή, η Τερέζα είναι επιθετική προς τον Ταφ Ταφ όπως και σε κάθε άλλη καινοτομία που συνδέεται με τον κεντρικό υπολογιστή και την τεχνολογία. Σταδιακά θα αναπτυχθεί ένας έρωτας ανάμεσα στην Τερέζα και το ρομπότ που θα θέσει σε αμφισβήτηση το σύνολο του τρόπου ζωής στο δυστοπικό μέλλον.
Έτος παραγωγής: 1981
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 8/6/1981
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έλενα Ναθαναήλ, Στέφανος Ληναίος, Δημήτρης Πετράτος, Ασπασία Κράλλη, Όλγα Τουρνάκη, Διονύσης Ξάνθος, Σπύρος Κωνσταντινίδης
Βασιμένο στο ομότιτλο διήγημα του Φρέντυ Γερμανού
Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ
Σκηνικά-κοστούμια: Μανώλης Μαριδάκης