Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάϊμερ – 21 Σεπτεμβρίου

Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να ενεργοποιηθούν σχετικά με την πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους οι αρμόδιες αρχές. Η νόσος Αλτσχάιμερ περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), αποτελεί μια μορφή άνοιας και συναντάται κυρίως σε ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας πάσχουν από τη νόσο και περισσότερα από 50 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Η νόσος προσβάλλει το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85, ενώ οι εκτιμήσεις των επιστημόνων που μελετούν τη νόσο προβλέπουν ραγδαία αύξηση του αριθμού των νοσούντων μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια. Χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ είναι το δυσβάσταχτο βάρος που επωμίζονται οι οικογένειες που φροντίζουν τους ασθενείς σε επίπεδο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

(video)

H σειρά ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο» παρουσίασε με αφορμή σημαντικές Παγκόσμιες Ημέρες του ΟΗΕ, δώδεκα θεματικά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ2, εστιασμένα σε σημαντικά θέματα που αγγίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη κοινωνία και το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο επεισόδιο  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, παρουσιάζει την καθημερινότητα και τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που φροντίζουν συγγενείς τους οι οποίοι πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο.

Στόχος της εκπομπής είναι να αναδείξει το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι πάσχοντες του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι «κουβαλούν» το πρόβλημα υγείας, αλλά και οι οικογένειές τους, οι οικείοι τους. Είναι όλοι εκείνοι, που βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών, γιατί δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο, να μην σταθούν δίπλα σε όσους τους χρειάζονται. Μέσα από αυτές τις σχέσεις η αγάπη αποκτά νέα όρια, οι ίδιες οι σχέσεις επαναπροσδιορίζονται και η ουσία της φροντίδας ορίζεται σε ένα άλλο επίπεδο. Η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων αποδεικνύει πως τίποτε δεν είναι αυτονόητο και ότι όλα και όλοι καλούνται να δοκιμαστούν μέσα από τις νέες αυτές συνθήκες. Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων αναδεικνύουν, την εφευρετικότητα, την ευελιξία και την ευστροφία που αναπτύσσουν οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ασθενείς, προκειμένου να διατηρούν την προσωπική τους ισορροπία και να αντλούν δύναμη για να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους αυτό. Το επεισόδιο παρακολουθεί από κοντά την καθημερινότητα δύο οικογενειών που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Η Ευαγγελία και η Ματίνα βρίσκονται στο πλευρό της μητέρας τους, της κυρίας Γιούλας, η οποία χρειάζεται πλέον 24ωρη φροντίδα, ενώ παράλληλα η κυρία Μαριάνθη, μια δυναμική γυναίκα, προσπαθεί να ενσωματώσει την ασθένεια του Χρήστου, του συζύγου της, σε μια νέα ζωή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μιλούν για τους ανθρώπους τους, τις ανατροπές στη ζωή εκείνων, αλλά και στη δική τους. Μιλούν για τη ζωή με έναν άνθρωπο με άνοια και τις διαρκείς προκλήσεις που συνεπάγεται αυτή. Εξηγούν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην αντίληψη των πραγμάτων, τις αλλαγές στις σχέσεις τις ίδιες, την τεράστια ψυχολογική φθορά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σε όλο αυτό το επίπεδο. Μιλούν για το περιβάλλον που τους στηρίζει, πέραν των συγγενών, οι φίλοι και οι κοντινοί άνθρωποι που στέκονται κοντά τους. Η ανάγκη που έχουν για βοήθεια και ειδικά για λίγο ελεύθερο χρόνο.

Εξηγούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τους ασθενείς και τη βελτίωση ή σταθεροποίηση της υγείας τους, ιδίως της ψυχολογικής, λόγω της αγάπης και της φροντίδας που δέχονται, μιας και η ψυχική τους υγεία και δύναμη εξαρτάται από την αγάπη που τους δίνουν οι φροντιστές και από την καλή ψυχολογία των ίδιων των φροντιστών. Περιγράφουν τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα, την αδυναμία των πασχόντων να ανταπεξέλθουν σε βασικές λειτουργίες όσο επιδεινώνεται η κατάστασή τους. Στέκονται επίσης στην πραγματικότητα της απώλειας των ρόλων στις σχέσεις, ειδικά στο ζευγάρι, και υπογραμμίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί η συντροφικότητα και η αγάπη, παρά την πλήρη ανατροπή.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται οι διαφορετικές διαστάσεις της νόσου, όπως και τρόποι που οι φροντιστές αντεπεξέρχονται σ’ αυτήν. Η προηγούμενη ζωή δεν υπάρχει πια, οι ρυθμοί και οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και η ζωή όλων όσοι εμπλέκονται προχωρά κυλώντας πάνω σε μία διαφορετική κανονικότητα.

Σκηνοθεσία- σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Αρχισυνταξία – Δημοσιογραφική έρευνα: Βασιλική Χρυσοστομίδου

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS