Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας στις 20 Μαΐου 2016 ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Μετά από πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ορίστηκε ο εορτασμός την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Στόχος του εορτασμού είναι να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή, παραγωγής του 2017:
ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ – ΓΛΩΣΣΑ
Η εκπομπή ασχολείται με το θέμα της γλώσσας ως ζωντανού οργανισμού που ακολουθεί τους σύγχρονους ρυθμούς, με σημεία αναφοράς τη γλώσσα των νέων, τη γλώσσα του δρόμου, τη γλώσσα του ποιητή. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ξεφυλλίζει μυθιστορήματα και λεξικά, ψάχνει μεταφράσεις, μπαίνει στο ίντερνετ, ψηλαφώντας την εξέλιξη του λόγου.
Ο φακός της εκπομπής εισέρχεται στην αίθουσα της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και συναντά τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη την ώρα της διδασκαλίας, ο οποίος επισημαίνει τη μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας και το μεγαλείο μηνυμάτων που περνά πανανθρώπινα. Κάνει αναφορά στην ανανέωση των γλωσσικών ιδιωμάτων, στο λεξιλόγιο του προφορικού λόγου, στη χρήση ξενικών όρων αλλά και στον τρόπο που χρησιμοποιείται η γλώσσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συνομιλεί με τον διακεκριμένο Βρετανό ποιητή και μεταφραστή Ντέιβιντ Χάρσεντ (David Harsent) που διασκεύασε λυρικά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου. Καταθέτει τον θαυμασμό του για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή και ξετυλίγει το “συναισθηματικό δεσμό” ανάμεσα στην ποίησή του και σε αυτήν του Ρίτσου. Μιλά για τη μεταφορά ενός ποιήματος από μια γλώσσα σε μια άλλη και περιγράφει τον προσωπικό του τρόπο δουλειάς. Διαβάζει το ποίημα “The crane dance”, εκδοχή του ποιήματος «Ο νέος χορός» του Γιάννη Ρίτσου.
Για την επαγγελματική του εμπειρία στην Ελλάδα στον τομέα της μετάφρασης νεοελληνικής λογοτεχνίας μιλά επίσης στον Γιώργο Πυρπασόπουλο ο Αμερικανός Jacob Moe, ο οποίος μιλάει ελληνικά ως μητρική του γλώσσα αν και μεγαλωμένος στις Η.Π.Α. Με την ευκαιρία, κάνει λόγο για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, με την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντής και συν-ιδρυτή του φεστιβάλ.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr