Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού – 11 Δεκεμβρίου

Αν και ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει καθιερωθεί η 20η Νοεμβρίου, η 11η Δεκεμβρίου γιορτάζεται επίσης στο ίδιο πλαίσιο, μιας και σε αυτή την ημερομηνία, στις 11 Δεκεμβρίου 1946, ιδρύθηκε η UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των μητέρων και των παιδιών σε όλο τον κόσμο, που είχαν άμεσες ανάγκες και κινδύνευαν από πείνα, αρρώστιες και άλλα δεινά μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα οι ημερομηνίες αυτές χρησιμεύουν ως αφορμές για την ενημέρωση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας αλλά και των πολιτών για την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, έτσι ώστε να μην πέφτουν θύματα διακρίσεων, να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους, η επιβίωση, η ανάπτυξη, η προστασία τους, καθώς και η ελευθερία της γνώμης και η συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αν και πλέον προστατεύονται επισήμως από διεθνή κείμενα και διακηρύξεις σε πολλές χώρες και η κατάσταση των παιδιών διεθνώς έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 1946, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν και να απειλείται η ζωή τους από τη φτώχεια, τη λειψυδρία και την πείνα, να τραυματίζονται σωματικά και ψυχολογικά, να χάνουν τις οικογένειές τους και να υποφέρουν από πολεμικές συρράξεις και εμφύλιους πολέμους, να στερούνται στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας και να απειλούνται από το AIDS και άλλες ασθένειες. Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση της Unicef και με την ευχή να σταματήσει να χρειάζεται η ύπαρξη της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

(video)


Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Γραμματικού, παραγωγής 2001, με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου και της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, παρουσιάζει το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, εξηγεί το ρόλο της Unicef, αλλά και περιπτώσεις σχολείων και περιοχών στην Ελλάδα όπου τα παιδιά στερούνται των δικαιωμάτων για εκπαίδευση.  Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα δασκάλων που συζητούν με τα παιδιά στις τάξεις για την έννοια της λέξης Δικαιώματα. Παρουσιάζεται μία σύντομη αναδρομή της κατάστασης των παιδιών κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και τους λόγους για τους οποίους συστήθηκε η Unicef. Ο Ηλίας Λυμπέρης, υπεύθυνος πληροφόρησης Unicef, μιλάει το ρόλο του οργανισμού, εξηγεί τη θέση της Ελλάδας και την πρόκληση της πολιτείας να φροντίσει για τους μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και τα παιδιά των πιο αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων όπως οι Ρομά, έτσι ώστε να τους παρέχεται η ευκαιρία για πρόσβαση στην παιδεία, τη γνώση και την εκπαίδευση. Η Ειρήνη Βγενά, διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, εξηγεί πώς ξεκίνησε ως σχολείο για τα παιδιά παλινοστούντων  και πως εξελίχθηκε μετά από δεκαετίες και αλλαγές των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών σε ένα σχολείο με μαθητές από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Γίνεται αναφορά στην καλλιέργεια ενός πνεύματος ενότητας, ισότητας και αντιρατσισμού, το οποίο στις μικρές ηλικίες λειτουργεί ευεργετικά διότι ενισχύει την μετέπειτα εξάλειψη διαφορών και προστριβών μεταξύ ομάδων με διαφορετικές πολιτιστικές καταγωγές. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στα προβλήματα σωματικά και ψυχολογικά τα  οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε εμπόλεμες περιοχές και στις προσπάθειες της Unicef για την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποια από αυτά τα προβλήματα.

Η εκπομπή παρουσιάζει επίσης δύο περιπτώσεις μονοθέσιων σχολείων στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Σκοτάνη και στους Πετσάκους Αχαΐας, όπου οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση των μαθημάτων κυρίως λόγω της έλλειψης δασκάλων. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα των μαθητών όλων των προαναφερθέντων σχολείων να παίζουν να συμμετέχουν σε σχολικές γιορτές και να μιλούν στην κάμερα για τον εαυτό τους, για την Ελλάδα, για τα όνειρά τους και κυρίως για την ευχή τους να σταματήσει η βία και ο πόλεμος.

Σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

Σενάριο: ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

Δημοσιογραφική έρευνα : ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS