Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, 21 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Αφορμή για την καθιέρωση της παγκόσμιας αυτής ημέρας το τραγικό συμβάν της 21ης Μαρτίου του 1960 όταν η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής άνοιξε πυρ σε διαδήλωση φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, σκοτώνοντας 70 διαδηλωτές. Οι νεαροί είχαν οργανώσει ειρηνική διαμαρτυρία κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ρατσιστικά ως υποδεέστερη την πλειοψηφία των μαύρων πολιτών της χώρας, κατοχυρώνοντας προνόμια φυλετικά στη λευκή μειοψηφία που υποστήριζε και διατηρούσε το ρατσιστικό αυτό καθεστώς. Το κάλεσμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων αφορά στην προσπάθεια να αποτρέψουμε μελλοντικά θύματα ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

(video)

Σ’ αυτό το επεισόδιο της σειράς προβάλλονται στοιχεία για τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις μεταναστών που μιλούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ρατσιστικές συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν υποστεί, αλλά και για τη νοσταλγία που συχνά αισθάνονται για την πατρίδα τους. Ακόμη, γίνεται αναφορά στους μετανάστες που δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη χώρα μας κι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η εκπομπή θίγει τα ζητήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι στους μετανάστες, προβάλλει την αλληλεγγύη και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν, ενώ η κάμερα περιηγείται στους χώρους προσευχής, στις αγορές, στα στέκια, στα μαγαζιά, στα σχολεία και γενικότερα στους χώρους γύρω και μέσα στους οποίους επιχειρούν να φτιάξουν τη νέα τους ζωή στην Ελλάδα.

Άνθρωποι από χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία, το Σουδάν, η Αίγυπτος και η Πολωνία  μιλούν για τη ζωή τους στην πατρίδα τους, τις δυσκολίες που τους έφεραν στην Ελλάδα για να εργαστούν, αλλά και τις συνθήκες που αντιμετώπισαν στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η αφήγηση παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργου Ματζουράνη «Έλληνες εργάτες στη Γερμανία» Γκασταρμπάιτερ.  Στο «Στέκι των Μεταναστών», στα Εξάρχεια, ο Σαμ θυμάται ένα περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς, παρεμβάλλονται πλάνα με χορωδία μικρών παιδιών με καταγωγή από Φιλιππίνες, τα οποία τραγουδούν, ο Νιγηριανής καταγωγής Πάτρικ μιλάει για τη δολοφονία ενός νεαρού Νιγηριανού στην Ελλάδα, ενώ οι Τζίμι Τσίμα και Θεόδωρος Izuduemoi, επίσης νιγηριανής καταγωγής και οι δύο, μιλούν για τα προβλήματα της γλώσσας, του χρώματος και της θρησκείας   που αντιμετωπίζουν τα μέλη της αφρικανικής κοινότητας, την αδικία στην εργασία, τον εμπαιγμό, τη μοναξιά και την έλλειψη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην Ευρώπη γενικότερα. Τζο Βαλένσια πρόεδρος KASAPI Hellas Ένωση Φιλιππινέζων εργαζόμενων μιλάει για παιδικό σταθμό Φιλιππινέζων, “Το μικρό χωριό” και την προσπάθεια να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία αλλά και να μην ξεχνούν τις ρίζες τους.

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ

Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 20 Ιανουαρίου 1999

Δείτε περισσότερα: https://www.ert.gr/archeio/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS