Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας – 12 Ιουνίου

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης. Ακόμη και σήμερα, περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό όπως έχει επισημανθεί σε έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ’ εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Στην χώρα μας περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών. Άγνωστο είναι το τι συμβαίνει με τους ανήλικους πρόσφυγες, 3.000 από τους οποίους αγνοούνται.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας παρουσιάζει:

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

(video)

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα παρουσιάζει το επεισόδιο «Παιδιά και Εκμετάλλευση» της εκπομπής «Άνθρωποι», παραγωγής 1997, σε αρχισυνταξία-παρουσίαση της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή.  Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα παιδιά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Προβάλλονται παιδιά θύματα πολεμικών καταστροφών, θύματα κακοποίησης ή εγκατάλειψης. Αναδεικνύεται επίσης το πρόβλημα των λεγόμενων «παιδιών των φαναριών», τα οποία δουλεύουν σκληρά ή ζητιανεύουν για να ζήσουν, παρόλο που θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο και να δέχονται τη φροντίδα της πολιτείας. Η εκπομπή παρουσιάζει ρεπορτάζ για τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από τους γονείς τους και διαμένουν σε ιδρύματα. Για το ρόλο της οικογένειας στη ζωή των παιδιών, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην παιδική ψυχή και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα η κάθε είδους κακοποίηση μιλά στην εκπομπή η παιδοψυχολόγος, Αγνή Μαρακάκη.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας που ανθεί σε κάποιες χώρες του κόσμου. Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας αναλύει ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNICEF, Αντώνιος Κομνηνός. Η χειρότερη, όμως, μορφή εκμετάλλευσης είναι η παιδική πορνεία και πορνογραφία με θύματα κυρίως κορίτσια, πολλά εκ των οποίων είναι παιδιά του δρόμου. Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Εμμανουήλ Νόνας, αναλύει τους τρόπους κακοποίησης παιδιών που έχει διαπιστώσει, λόγω του επαγγέλματος του, ο ίδιος. Για την ελληνική πραγματικότητα και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου μιλούν η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, Αναστασία Ευθυμίου και η κοινωνική λειτουργός – πρόεδρος Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιού και Οικογένειας, Μυρτώ Λαιμού.

Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται πλάνα από κακοποιημένα παιδιά, από παιδιά των φαναριών και αποκόμματα από τον ελληνικό Τύπο που αναφέρονταν στην παιδική εκμετάλλευση.

Έτος παραγωγής: 1997.

Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Σεμίνα Διγενή

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαϊωάννου

Επιμέλεια τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS