Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών – 18 Δεκεμβρίου

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει ως Διεθνή Ημέρα Μεταναστών την 18η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας με στόχο την προστασία των μεταναστών. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή στις 18 Δεκεμβρίου του 1990 υπογράφηκε η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Για την ημέρα αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

HOME – Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

(video)


Το ντοκιμαντέρ HOME – Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, παραγωγής 2006 και σε σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη, παρακολουθεί την Μέντεβι, ένα κορίτσι 14 ετών που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Η μητέρα της από τη Σιέρρα Λεόνε και ο πατέρας της από τη Λιβερία, ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μία καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο και τον οικονομικό μαρασμό που μάστιζε τις χώρες τους. Η Μέντεβι μιλάει για τον εαυτό της και εξηγεί ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και νιώθει Ελληνίδα. Αναφέρεται στα ρατσιστικά σχόλια για το χρώμα της, εξηγεί ότι στο δημοτικό σχολείο δεν ένιωσε ρατσισμό, όμως στο γυμνάσιο άλλαξε αυτό και ότι το αντιμετωπίζει με το δικό της τρόπο.
Αναφέρεται επίσης στους γονείς της και στον παιδικό σταθμό που έχουν φτιάξει για τα παιδιά των μεταναστών κυρίως από την Αφρική, παρουσιάζει την οικογένειά της και τα αδέρφια της. Οι ίδιοι οι γονείς της περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες ήρθαν στην Ελλάδα, τον εμφύλιο πόλεμο στις χώρες τους, την κατάσταση που αντιμετώπισαν και την προσπάθεια που κατέβαλαν για να φτιάξουν τη ζωή τους αλλά και να προσφέρουν σε όσους είχαν ανάγκη.
Η Μέντεβι ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της στη Σιέρρα Λεόνε για την οποία όπως ομολογεί και η ίδια γνωρίζει λίγα και στοιχειώδη πράγματα. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι με αεροπλάνο και ελικόπτερο φτάνουν στην πρωτεύουσα της χώρας Φρίταουν (Freetown), όπου η Μέντεβι μαθαίνει για τις καταστροφές και τη δυστυχία που προκλήθηκαν εκεί από την εμφύλια σύρραξη. Η γιαγιά της μιλάει για το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει χωρίς επικοινωνία με την κόρη της και για τα δεινά που πέρασε η οικογένειά της εξαιτίας του πολέμου. Η κάμερα καταγράφει τη συγκινητική επανένωση της γιαγιάς με την κόρη και την εγγονή. Η Μέντεβι εξηγεί ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να ζει στη Σιέρρα Λεόνε.
Ακολουθεί η μαρτυρία της θείας Ντόρα η οποία μιλάει ελληνικά και η οποία μετανάστευσε στην Ελλάδα, αλλά επέστρεψε στη Σιέρρα Λεόνε κατά τη διάρκεια του πολέμου και περιγράφει την τραγωδία που έζησαν οι άμαχοι. Μια νεαρή γυναίκα, η Σάρα, περιγράφει τα όσα της συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου όταν την απήγαγαν και την υποχρέωσαν να πολεμήσει και να γίνει η γυναίκα κάποιου διοικητή σε ηλικία μόλις 14 ετών. Περιγράφει τη δυσκολία μετά τον πόλεμο να επιστρέψει σε μία κανονική ζωή βιώνοντας την απόρριψη και τον φόβο από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον.
Παρουσιάζονται οι περιπτώσεις ενός ιδρύματος της Unicef για τα ορφανά του πολέμου, το οποίο χρειάζεται επειγόντως οικονομική υποστήριξη για να παρέχει τροφή και φάρμακα σε αυτά τα παιδιά, καθώς και μιας ομάδας ποδοσφαίρου από νέους οι οποίοι ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις δυνάμεις των ανταρτών.
Η Μέντεβι μετά την επαφή της με την χώρα καταγωγής της θεωρεί ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει ποτέ στην Σιέρρα Λεόνε, εξηγεί πως νιώθει ξένη, όπως ένιωθε κάποιες φορές και στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα νιώθει ασφαλής, είναι το σπίτι της, η πατρίδα στην οποία μεγάλωσε, εκεί βρίσκονται οι φίλοι της και όλα όσα έχει καταφέρει στη ζωή της.
Η εκπομπή καταγράφει το ιδιαίτερο αυτό ταξίδι, τα πρόσωπα και τις περιοχές ενώ περιλαμβάνει πλάνα αρχείου με θέμα τις εμφύλιες συγκρούσεις και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στον άμαχο πληθυσμό της Σιέρρα Λεόνε.

Σενάριο – σκηνοθεσία: ΠΑΝΔΩΡΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

Έρευνα –συνεντεύξεις: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ

Έτος παραγωγής:  2006

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS