Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – 27 Μαρτίου

 

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 27 Μαρτίου. Φέτος το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, που ιδρύθηκε από την UNESCO και τη διεθνή θεατρική κοινότητα το 1948 και η έδρα του βρίσκεται στο Παρίσι, γιορτάζει στις 27 Μαρτίου την 60η επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Ο φετινός εορτασμός του είναι αφιερωμένος στη νέα, ανερχόμενη γενιά καλλιτεχνών και επαγγελματιών του θεάτρου και στην ανάδειξη των νέων δημιουργών.

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του εορτασμού είναι η κυκλοφορία του Διεθνούς Μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μέσω του οποίου, μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου, μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου μοιράζεται τους προβληματισμούς της σχετικά με το θέατρο, τον πολιτισμό και την ειρήνη. Το πρώτο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου γράφτηκε από τον Ζαν Κοκτώ (Jean Cocteau). Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Από το 1962 έως σήμερα, 60 σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου συνεισέφεραν τις σκέψεις τους μέσω των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Ο συγγραφέας του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου για το 2022 είναι ο Peter SELLARS, Η.Π.Α. Μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.world-theatre-day.org/messageauthor.html

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την Ημέρα, παρουσιάζει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου για το 2000 όπως μεταδόθηκε τότε από την ΕΤ 1. Διαβάζει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Το κείμενο υπογράφει ο διακεκριμένος γαλλοκαναδός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Μισέλ Τραμπλαί (Michel Tremblay).

27 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

(video)

Ο Μισέλ Τραμπλαί γεννήθηκε το 1942 και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Πλατό Μον-Ρουαγιάλ, που ήταν τότε μία φτωχική γειτονιά κεμπεκιωτών εργατών του Μόντρεαλ. Τις εμπειρίες του από αυτήν την γειτονιά απηχούν τα πρώτα του θεατρικά έργα όπως και τις έντονες κοινωνικές αλλαγές στο Κεμπέκ κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2000 αναφέρεται στον αντίκτυπο του θεάτρου στις σύγχρονες κοινωνίες της παγκοσμιοποίησης, και στο πώς ορίζεται η οικουμενικότητα του δραματικού έργου που βρίσκεται στον ανθρωπισμό του, στη σχέση του με το κοινό του και την ομορφιά της δομής του, κάνοντας αναγωγή στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Γίνεται ακόμη αναφορά στον οικουμενικό θεατρικό συγγραφέα με ειδική μνεία στον Τσέχωφ.

Το συγκεκριμένο αρχείο επιλέχτηκε με αφορμή την ανακήρυξη του 2022, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» προκειμένου να προβληθεί το πολυδιάστατο έργο και η προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα. Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο, μέχρι τον θάνατό του το 2011.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Για πληροφορίες σχετικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου δείτε εδώ:  https://www.world-theatre-day.org/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS