Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης – 21 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, όπως καθιερώθηκε το 1996 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό τεκμήριο για την ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί οι πρώτες απόπειρες εκφώνησης τηλεοπτικού προγράμματος μπροστά στον φακό της κάμερας, το 1966, όταν η τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα στη χώρα μας.
Νέο

Η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα έγινε τον Φεβρουάριο του 1966, με τα δύο κανάλια της, το Κανάλι 5 του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), και το Κανάλι 10 της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ. Για το μεν πρώτο, η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιούνταν από το Μέγαρο του ΟΤΕ της οδού 3ης Σεπτεμβρίου ενώ ο σταθμός τηλεόρασης της ΓΥΣ, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εξέπεμπε, αρχικά από το μικρό στούντιο στο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως και από τον Ιούνιο του 1966 μέχρι το 1968 από τα Τουρκοβούνια, όπου μεταφέρθηκε το στούντιο και ο πομπός, καλύπτοντας ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αθήνας και την Αίγινα.

Στο σύντομο βίντεο εμφανίζεται το σήμα εκπομπής της ΤΕΔ, ο δικέφαλος αετός, επάνω στο σώμα του οποίου προβαλλόταν τα αρχικά της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρακολουθούμε τα δοκιμαστικά των πρώτων παρουσιαστριών για την εκφώνηση του προγράμματος της ημέρας του νέου σταθμού, στο στούντιο της ΓΥΣ. Καθώς καταρτισμένο προσωπικό τηλεόρασης δεν υπήρχε ακόμη, για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της τηλεόρασης της ΓΥΣ τοποθετήθηκαν υπάλληλοι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το υπάρχον τεχνικό προσωπικότης κιν/φίας, οπλίτες αλλά και διοικητικό προσωπικό, απ’ όπου προέρχονταν οι τρεις υποψήφιες τηλεπαρουσιάστριες που εμφανίζονται στην ταινία. Ανάμεσά τους, η πρώτη τηλεοπτική εκφωνήτρια της ΓΥΣ, Μαρία Ψαριανού.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Κουτρουβέλη, τότε ταγματάρχη και διοικητή του Σταθμού της ΓΥΣ, για το προσωπικό εργάστηκε με ζήλο και κέφι και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για την “ανακάλυψη, εφαρμογή και στερέωση της τηλεόρασης”. Όπως επίσης αναφέρει στο βιβλίο του «Η Ιστορία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού» (1992), το έργο της κάθε εκπομπής είχε δύο τομείς, την προετοιμασία και την εκτέλεση. Η προετοιμασία λάμβανε χώρα τις πρωϊνές ώρες εργασίας και πολλές φορές εκαλούντο να λάβουν μέρος όλοι οι συντελεστές που θα συμμετείχαν στην εκπομπή, μπροστά από το φακό της κάμερας.

Ο πρώτος μηχανικός εξοπλισμός της λειτουργίας του σταθμού ήταν υποτυπώδης και στο ξεκίνημά της, η τηλεόραση εξέπεμπε δύο ώρες πρόγραμμα τρεις φορές την βδομάδα, 7-9μμ. στην αρχή, και αργότερα από τις 9 το βράδυ ως τις 11:30 τη νύχτα.

Τα δοκιμαστικά των υποψήφιων τηλεπαρουσιαστριών της ΤΕΔ της συγκεκριμένης ταινίας, μας πληροφορούν για το περιεχόμενο του ημερήσιου προγράμματος. Οι εκπομπές περιελάμβαναν πρόγραμμα από διάφορες κινηματογραφικές ταινίες ή επίκαιρα της Δ/νσης Κινηματογραφίας της ΓΥΣ, καθώς και ζωντανό πρόγραμμα όπως, την άμεση εκπομπή παρουσίασης των εκφωνητών, συνεντεύξεων, εκπομπών λόγου και μουσικών προγραμμάτων. Τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και οι επικαιρότητες, προβάλλονταν με κινηματογραφική μηχανή 16mm ή 35mm στον ¨τοίχο¨ και με ταυτόχρονη λήψη από τηλεοπτική κάμερα, μεταδίδονταν, γιατί δεν υπήρχαν μηχανήματα video.

Δείτε επίσης από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ εικόνες από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης στην Ελλάδα το 1966-67, τον μηχανικό εξοπλισμό των σταθμών τηλεόρασης της ΓΥΣ και του ΕΙΡ και τους πρώτους τηλεοπτικούς εκφωνητές.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS