Η 8η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα μνήμης για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, αλλά ταυτόχρονα και μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως. Η 8η Μαρτίου υποστηρίζεται πως επελέγη σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας για καλύτερες συνθήκες εργασίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, η οποία έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1857-ένα γεγονός που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τους ερευνητές. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα (1909-1910) εορτάστηκαν παγκοσμίως για πρώτη φορά ημέρες αφιερωμένες στη γυναίκα, έως την επίσημη ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1977.
Τιμώντας την ημέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα τεκμήριο που φωτίζει μια σπουδαία στιγμή στην ιστορία των γυναικών στη χώρα μας-τη συμμετοχή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση. Το ντοκιμαντέρ της σειράς «Γεννήθηκα γυναίκα» με τίτλο «Η γυναίκα στην Αντίσταση» φωτίζει την πολύτιμη προσφορά των Ελληνίδων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των κατακτητών, μέσα από τις μαρτυρίες αγωνιστριών του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Σειρά εκπομπών με θέμα το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 6 Αυγούστου 1982.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Γεννήθηκα γυναίκα» είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μιλούν για την απόφασή τους να λάβουν μέρος σε νεαρή ηλικία στην Αντίσταση και περιγράφουν τη δράση τους-κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα προσωπικά βιώματα, περιστατικά που τις σημάδεψαν, αλλά και τα συναισθήματα που βίωσαν.
Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστριών, γίνεται λόγος για τη μαζική συμμετοχή αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την μεγάλη προσφορά τους σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, αλλά και τα όσα κέρδισαν από τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν οι αγωνίστριες: Ελένη Κυβέλου-Καμουλάκου, Μαρία Μπέϊκου, Κατίνα Βασιληά-Σαπουντζή, Μαίρη Μπίκια-Αρώνη, Ζωή Κουλουπτάνη-Λιναρδάτου, Αλίκη Σχοινά, Τούλα Μάρα-Μιχαλακέα, Βαγγελιώ Γεωργαντά-Φραντζεσκάκη, ενώ παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό που καταγράφει τη δράση τους, καθώς και φωτογραφίες γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού αγώνα.
Έτος παραγωγής: 1982
Σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου
Δημοσιογραφική έρευνα: Πέλλη Κεφαλά, Αθηνά Ραπίτου
Μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης