Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

Η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με σκοπό να τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό – ιδιαίτερα τους νέους – να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα αφιέρωμα στα αριστουργηματικά διηγήματα του  Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για το Πάσχα.

Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851 και πέθανε το 1911. Ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή διηγημάτων που αποτελούν εξαίρετα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εξέχουσα θέση στο παπαδιαμαντικό έργο έχουν τα θρησκευτικά – εορταστικά του διηγήματα πολλά από τα οποία πρωτοδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά τις μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, τη δωδεκαετία 1887-1889.

Η συλλογή «Πασχαλινά διηγήματα» πρωτοκυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Φέξη» το 1912, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Εκπομπή 16η

(video)


Πρόκειται για εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (3.1.1911 – 3.1.2011), η οποία αναφέρεται στα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Ο Παπαδιαμάντης, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες των ελληνικών γραμμάτων, γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851 και πέθανε το 1911. Ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή διηγημάτων που αποτελούν εξαίρετα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εξέχουσα θέση στο παπαδιαμαντικό έργο έχουν τα θρησκευτικά – εορταστικά του διηγήματα πολλά από τα οποία πρωτοδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά τις μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, τη δωδεκαετία 1887-1889.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή η Αικατερίνη Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μας «ξεναγεί» στον μαγικό κόσμο των πασχαλινών διηγημάτων του Παπαδιαμάντη μιλώντας για το περιεχόμενό τους και τους πρωταγωνιστές τους. Τα θέματά του αντλεί από προσωπικά του βιώματα, από τη ζωή των κατοίκων της Σκιάθου και τη ζωή των φτωχογειτονιών της Αθήνας.

Ειδική αναφορά γίνεται στα πορτρέτα γυναικών που περνάνε μέσα από τα πασχαλινά του διηγήματα αλλά και στα λαϊκά έθιμα και τα τελετουργικά όπως αποτυπώθηκαν στο έργο του, και συγκεκριμένα στο έθιμο της Καμάρας, σκιαθίτικο χορευτικό τραγούδι που τραγουδούν και χορεύουν κυκλικά μόνο γυναίκες, ντυμένες με την επίσημη παραδοσιακή φορεσιά, στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου.

Τέλος γίνεται λόγος για τη βαθιά θρησκευτικότητα και ευσέβεια που χαρακτηρίζει τον Παπαδιαμάντη και για το πώς τα στοιχεία αυτά μεταφέρονται στα πασχαλινά του διηγήματα, μέσα από τα εκκλησιαστικά θέματα και τις μορφές των ιερωμένων.

Αποσπάσματα από την «Αγι’ Αναστασά» (1892), την «Τελευταία Βαπτιστική» (1888), καθώς και τη «Χήρα Παπαδιά» (1888) αποδίδει ο Δημήτρης Θέρμος. Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία «Στοιχειωμένη Καμάρα» της Λένας Βουδούρη.

Έτος παραγωγής: 2011
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 25/4/2011
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μένος Δελιοτζάκης
Έρευνα : Γιάννης Μπασκόζος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS