Ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει από το 2017 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς οργάνων. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, παρουσιάζει την εκπομπή:
365 ΣΤΙΓΜΕΣ
(video)
Η εκπομπή παρακολουθεί τις τραγικές ιστορίες ανθρώπων που κλήθηκαν να πάρουν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων. Παράλληλα, μιλούν και μεταμοσχευμένοι, οι οποίοι εκφράζουν το πώς αισθάνονται που σώθηκαν και σήμερα ζουν με τα όργανα άλλων σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δωρεά οργάνων. Η Σοφία Παπαϊωάννου αναφέρεται στην ιστορία του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, του οποίου οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δωρεά των οργάνων του, όταν οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός, αλλά και στην περίπτωση της 21χρονης Έμμας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη και η οικογένεια δώρισε τα όργανα της δίνοντας ζωή σε άλλους ανθρώπους.
Στην εκπομπή μιλάει, για πρώτη φορά, ο πατέρας του Ιάσονα Λαλαούνη, του νεαρού που σκοτώθηκε σε τροχαίο με τη μηχανή του έξω από τη Βουλή. Ο Παντελής Λαλαούνης τονίζει ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση της οικογένειας να δωρίσουν τα όργανα του, όταν οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες. Ο θάνατος του Ιάσονα χάρισε ζωή σε έξι ανθρώπους. Η απόφαση της δωρεάς, βέβαια, δεν μπορεί ποτέ να πάρει τον πόνο της απώλειας, αλλά όπως εξηγεί: «Στην πορεία αποδείχτηκε ότι μόνο αυτό μας παρηγορεί, το ότι ξέρουμε ότι η καρδούλα του χτυπάει σε έναν άλλον άνθρωπο. Τα νεφρά του τα πήραν δύο κυρίες από τη Βόρεια Ελλάδα, το μάτι του ένα παλικαράκι 23 ετών, ακόμα και δέρμα έδωσε σε εγκαυματίες». Τη δική της ιστορία διηγείται Μαρία Ηλιοπούλου, νοσηλεύτρια από την Ακράτα, η οποία, μαζί με το σύζυγό της, αναγκάστηκαν να πάρουν την ίδια γενναία απόφαση, μετά από ένα ατύχημα που είχε η μικρή τους κόρη μέσα στο σπίτι και οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει επιστροφή. «Είπαμε ότι αφού το δικό μας παιδί δεν θα ζήσει, τουλάχιστον να ζήσουν και να χαμογελάσουν άλλες οικογένειες», τονίζει.
Στην εκπομπή φιλοξενούνται, ακόμη, η Αναστασία Τασούλα, η οποία γεννήθηκε με βαριά κυστική ίνωση και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων, ο Κώστας Μοίρας, που έκανε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς και ο Χριστόφορος Πολυδώρου, ο οποίος είχε νεφρική ανεπάρκεια και προχώρησε σε μεταμόσχευση με δότη τον αδελφό του. Μιλούν ακόμη, ο Γιώργος Παπαθεωρίδης, Καθηγητής Γαστρεντελογίας και Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ο οποίος πάσχει από κυστική ίνωση κι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με κυστική ίνωση, ενώ είναι κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου τους.
Έρευνα-παρουσίαση: Σοφία Παπαϊωάννου
Αρχισυνταξία: Μάγια Φιλιπποπούλου
Έτος παραγωγής: 2022
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr