Παύλος Σιδηρόπουλος – 6 Δεκεμβρίου 1990

 

Ο Έλληνας τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, Παύλος Σιδηρόπουλος, γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα, προερχόταν από εύπορη αστική οικογένεια, ήταν ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά. Το 1970 δημιουργεί το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» με τον Παντελή Δεληγιαννίδη και από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Ακολούθως ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο». Το 1976 με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο ιδρύουν το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν τον εμβληματικό δίσκο για την ιστορία του ελληνικού ροκ «Φλου». Το 1979 πρωταγωνιστεί στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος» και ερμηνεύει το soundtrack της ταινίας παρουσιάζοντας τραγούδια που θα παραμείνουν αγαπημένα του ελληνικού κοινού όπως το «Να μ’ αγαπάς». Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το μουσικό σχήμα «Απροσάρμοστοι» και το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου ο δίσκος «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» σε ζωντανή ηχογράφηση στο «Μετρό». Στις 6 Δεκεμβρίου 1990 ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέφτει σε κώμα και χάνει τη ζωή του από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Ο «Πρίγκηπας της Ροκ» θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής, οι στίχοι και οι μελωδίες του Σιδηρόπουλου παραμένουν επίκαιρες και εξακολουθούν να συγκινούν το κοινό, ενώ η μουσική του θεωρείται από τις πλέον επιδραστικές για μια σειρά σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 32 ετών από το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΝΑ Μ΄ΑΓΑΠΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ, ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

(video)

Σε αυτό το επεισόδιο της εκπομπής «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση, παραγωγής 2020, παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον τραγουδιστή Παύλο Σιδηρόπουλο με αφορμή την επέτειο τριάντα ετών από το θάνατό του στις 6 Δεκεμβρίου 1990.

Παρακολουθούμε ένα πορτρέτο για τη ζωή, το έργο και το χαρακτήρα του Παύλου Σιδηρόπουλου, μέσα από τις αφηγήσεις συγγενών, φίλων και μουσικών που μοιράστηκαν σημαντικές στιγμές μαζί του. Η αδελφή του, Μελίνα Σιδηροπούλου, παρουσιάζει φωτογραφίες από την παιδική και νεανική ηλικία του αδερφού της, μιλάει για τον χαρακτήρα του, την αγάπη του για το ζεμπέκικο καιτον Βαμβακάρη, θυμάται τα παιδικά χρόνια, τα παιχνίδια τους, την άνετη οικογενειακή ζωή που είχαν και τις συγγένειες με ανθρώπους όπως η Έλλη Αλεξίου και ο Αλέξης Ζορμπάς. Αναφέρεται στην αγάπη του αδερφού της για τη λογοτεχνία, περιγράφει την σύντομη ενασχόλησή του με την υποκριτική και τη συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Μιλάει επίσης για τη μεταξύ τους σχέση και τον τρόπο που εκείνη αντιλαμβανόταν τη μουσική του, ενώ θυμάται τις τελευταίες ημέρες πριν φύγει εκείνος από τη ζωή και την παράλυση του χεριού του λόγω των ναρκωτικών μετά το σοκ που υπέστη από το θάνατο της μητέρας τους. Περιγράφει την ημέρα που έφυγε από τη ζωή και την ημέρα της κηδείας του, ενώ υπογραμμίζει την αγάπη του κόσμου για τον Παύλο.

Η Δήμητρα Γαλάνη μιλάει για τη συνεργασία με τον Παύλο για τα φωνητικά στο «Η ώρα του stuff», μιλάει για τη σχέση του με τη μουσική και το γραπτό λόγο, μια υπαρξιακή σχέση, χωρίς δεσμεύσεις και φιλοδοξίες. Θεωρεί ότι ο ελληνικός μουσικός χώρος ήξερε και έβλεπε την αξία του Σιδηρόπουλου και ότι οι επιρροές του ήταν αυθεντικές όπως ήταν και ο ίδιος. Πιστεύει ότι αργότερα έγινε ευρύτερα αποδεκτή η αξία του και ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πλήρως την καθαρότητα του Σιδηρόπουλου και την ευαισθησία που τον διέκρινε.

Ο Τόλης Μαστρόκαλος μπασίστας του συγκροτήματος «Σπυριδούλα» μιλάει για το πώς δημιουργήθηκε ένας μύθος γύρω από το πώς έγραψε ο Παύλος το τραγούδι «Ο Μπάμπης ο φλου». Εξηγεί την προσφορά του Σιδηρόπουλου στο ελληνικό ροκ μέσα από τους στίχους χωρίς να δανείζεται κλισέ, ενώ υπογραμμίζει ότι λίγοι τον καταλάβαιναν και αρχικά δεν τον αποδέχτηκαν. Μιλάει επίσης για την καλλιτεχνική πορεία του Σιδηρόπουλου, το ντουέτο με τον Παντελή Δελληγιαννίδη «Δάμων και Φειντίας», μετά στα «Μπουρμπούλια» και μετά στη «Σπυριδούλα».  Ο Μαστρόκαλος εξηγεί ότι ο Σιδηρόπουλος απορούσε για τα πάντα, έψαχνε όσο μπορούσε, ήταν αγνός, αθώος, έγραφε πολύ εύκολα, ζουν και ταιριάζουν ακόμα οι στίχοι του με την εποχή μας και έχουν επηρεάσει πολλά σημαντικά ροκ συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Η εκπομπή παρουσιάζει την πρώτη κοινή συνέντευξη με τα 3 μέλη του συγκροτήματος «Απροσάρμοστοι». Ο Οδυσσέας Γαλανάκης, κιθαρίστας, μιλάει για το ξεκίνημα, το όνομα του γκρουπ, την πορεία τους, για το μοναδικό τρόπο έκφρασης του Παύλου.  Ο Αλέκος Αράπης, μπασίστας, μιλάει για το σοκ της απώλειας της μητέρας του Παύλου, τη σχέση που είχε με εκείνη ο Παύλος. Για τους «Απροσάρμοστους» λέει ότι δεν είχαν καθιερωθεί ακόμα στο μουσικό χώρο, ήταν μόνοι τους όπως ήταν πάντα και ο Παύλος και επισημαίνει ότι αυτό που έφτιαξε μουσικά ο Σιδηρόπουλος είχε γερές βάσεις και δεν κατάφερε να τον περιορίσει  το σύστημα, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν έβλεπε τότε τη διαφορετικότητά του και οι περισσότεροι τον έκριναν με βάση το πάθος του. Ο Κυριάκος Δαρίβας ντράμερ, επισημαίνει και εκείνος ότι το σύστημα δεν τον αποδέχτηκε και θεωρεί άκρως υποκριτική τη στάση απέναντί του λόγω των ναρκωτικών.  Μιλάει για τον χαρακτήρα του Σιδηρόπουλου και εξηγεί ότι η μουσική ήταν η πρώτη και η τελευταία του λέξη. Θυμάται τέλος με συγκίνηση πώς έμαθε ότι έφυγε από τη ζωή..

Ο Στέλιος Βαμβακάρης στο στούντιο της ΕΡΤ μιλάει για τον Παύλο και τη συνεργασία του για «Τα μπλουζ του πρίγκηπα». Μαζί με την ορχήστρα του παίζουν το τραγούδι «Η φαντασία στην εξουσία» (στίχοι Πάνος Ηλιόπουλος, μουσική Στέλιος Βαμβακάρης). Ο Πάνος Κατσιμίχας διαβάζει απόσπασμα από «Ένα γράμμα στον Παύλο» από τον Χάρη και τον Πάνο. Ο συνθέτης Δημήτρης Καρράς μιλάει για τον Σιδηρόπουλο, τη διαχρονικότητα των ποιημάτων του, την ενόχληση που προκαλούσε  στους σύγχρονούς του, όμως για τους νέους ήταν ο ήρωας που έγραφε ελληνικό στίχο για ροκ μουσική.  Ο Γιώργος Κιμούλης διαβάζει στίχους από το ποίημα του Σιδηρόπουλου «Κρυμμένος» («Εξακρίβωση» παραγωγή Δ. Καρράς). Η εκπομπή κλείνει με τον Τόλη Μαστρόκαλο να τραγουδάει μαζί με τον Παναγιώτη Γώγο το «Εν κατακλείδι», ένα τραγούδι με το οποίο συνήθιζε να κλείνει τις συναυλίες του ο Πρίγκηπας της Ροκ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια: «Μη μου μιλάς για τίποτα»,  «Κάποτε θα ρθουν»,  στίχοι Λ. Παπαδόπουλος, μουσική Μ. Θεοδωράκης, «Έχε το νου σου στο παιδί», «Που να γυρίζεις;», «Ο Μπάμπης ο Φλου», «Ντάμης ο σκληρός», «Άντε και καλή τύχη μάγκες», «Το βιβλίο των ηρώων», «Ο Άλι», «Χαμένο αγόρι», «Στην Κ», «Μου πες θα φύγω», «Το μπλουζ του αποχαιρετισμού», «Να μ’ αγαπάς», «Θάνατος», «Εν κατακλείδι»,  «Παπαμτόπ ντοπ» στίχοι Μήτσος Κασόλας, μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, «Δεν ήρθα σαν ξένος» στίχοι Μιχάλης Κατσαρός, μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, «Ο φράχτης ήταν ανοιχτός» μουσική Δημήτρη Καρρά, «Τι να σου πω» στίχοι Ανδρέας Θωμόπουλος μουσική Μίκης Θεοδωράκης, «Η ώρα του stuff», από συναυλία στο Metro 19/2/1989. Προβάλλονται πλάνα από την τηλεοπτική σειρά  του 1983, «Οικογένεια Ζαρντή», σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, από συναυλία στο Ηρώδειο του Γιάννη Μαρκόπουλου, πλάνα από συνέντευξη του Παύλου Σιδηρόπουλου όπου μιλάει για την επιρροή της ανατολικής κουλτούρας στην ελληνική μουσική, πλάνα από την ταινία «Ο Ασυμβίβαστος» του Ανδρέα Θωμόπουλου, ενώ ακούγεται απόσπασμα από τη «Συζήτηση εν Λευκώ 1984», μια ηχογραφημένη επιστολή του Παύλου Σιδηρόπουλου στον Τύπο της εποχής.

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

Αρχισυνταξία/ Παρουσίαση: ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

Έτος παραγωγής: 2020

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS