Η κυκλοφορία δίσκων –παλαιών και νέων- καθώς και η μετάδοση των τραγουδιών από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση είναι γεγονότα που χαρακτήριζαν τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Παράλληλα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους οργανώνονται με τεράστια επιτυχία σειρές συναυλιών οι οποίες συγκέντρωναν πλήθος κόσμου για να τραγουδήσει ελεύθερα τα αγαπημένα του τραγούδια. Τους πρώτους μήνες του 1974 πραγματοποιούνται μεγάλες ιστορικές συναυλίες «Για την Κύπρο» ως συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, όπως του Μίκη Θεοδωράκη στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τη Μαρίζα Κωχ, τον Λάκη Χαλκιά, τον Αντώνη Καλογιάννη κ.ά. Η δισκογραφία εμπλουτίζεται με εμβληματικά έργα, με πολλά από τα τραγούδια να έχουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές στην φοιτητική εξέγερση του 1973. Επικρατεί το πολιτικό τραγούδι, σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης, με κυρίαρχους τον Θεοδωράκη, τον Λεοντή, τον Σαββόπουλο, τον Λοΐζο, τον Μαρκόπουλο ενώ παρατηρείται αυξημένο το ενδιαφέρον για το ρεμπέτικο τραγούδι. Το 1974 κυκλοφορούν μεταξύ άλλων οι δίσκοι: «Το μεγάλο μας Τσίρκο» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, «Τα τραγούδια του δρόμου» του Μάνου Λοίζου, «Μαρτυρίες» του Δήμου Μούτση, «Νυν και αεί» του Σταύρου Ξαρχάκου.
Τον Σεπτέμβριο του 1974 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Μετανάστες» των Γιάννη Μαρκόπουλου – Γιώργου Σκούρτη με τους Βίκυ Μοσχολιού και Λάκη Χαλκιά. Ο δίσκος ξεπέρασε τις 50.000 πωλήσεις. Στο έργο αυτό ο Μαρκόπουλος κινείται περισσότερο γύρω από το λαϊκό τραγούδι. Θέμα των τραγουδιών η μετανάστευση, φαινόμενο που απασχόλησε πολύ την ελληνική κοινωνία και τη δεκαετία του ’70.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ:
ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Με τον φακό της ΥΕΝΕΔ
Ρεπορτάζ της ενημερωτικής εκπομπής της ΥΕΝΕΔ «Κοντά στα Γεγονότα» από την παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον Σεπτέμβριο του 1974, της νέας δουλειάς του Γιάννη Μαρκόπουλου «Μετανάστες» σε στίχους του Γιώργου Σκούρτη και με ερμηνευτές τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Λάκη Χαλκιά. Περιλαμβάνονται πλάνα από την συνέντευξη τύπου καθώς και συνεντεύξεις των συντελεστών.
Ο Γιώργος Σκούρτης εξηγεί πώς εμπνεύστηκε τους στίχους των τραγουδιών από το φαινόμενο της μετανάστευσης, αφιερωμένα στους ανθρώπους που άφησαν την πατρίδα τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή και έγιναν εργάτες στα ξένα βιομηχανικά κέντρα του δυτικού κόσμου. Η Βίκυ Μοσχολιού και ο Λάκης Χαλκιάς μιλούν για τη συμμετοχή τους στον δίσκο και για τη συνεργασία με τους με τον συνθέτη. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος καταθέτει για το συγκεκριμένο μουσικό έργο ότι είναι το πρώτο λαϊκό έργο που έγραψε, χρησιμοποιώντας μπουζούκι και σαντούρι, κι ότι πρόκειται για κύκλο τραγουδιών με κοινό θέμα. Ξεκίνησε να το γράφει μέσα στη Δικτατορία. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου: «Κλείσε την πόρτα», «Μιλώ για τα παιδιά μου» (Βίκυ Μοσχολιού), «Η φάμπρικα», «Εδώ στην ξένη χώρα», «Η μπαλάντα του μετανάστη» (Λάκης Χαλκιάς).
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος προαναγγέλλει μια σειρά συναυλιών όπου επρόκειτο να παρουσιάσει τον δίσκο μαζί με τραγούδια από τις προηγούμενες δουλειές του «Χρονικό», «Θητεία», «Στράτης ο Θαλασσινός» σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, όπως και την εμφάνισή του στο κέντρο «Κύτταρο». Επιμέλεια ρεπορτάζ: Νίνα Βλάχου. Έτος παραγωγής: 1974
Προβάλλεται ακόμα απόσπασμα από την ψυχαγωγική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ “Μουσικές στιγμές”, παραγωγή του 1975, στο οποίο η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει το “Μιλώ για τα παιδιά μου”, ένα από τα δέκα τραγούδια του δίσκου “Μετανάστες”. Τα γυρίσματα με τη Βίκυ Μοσχολιού πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά από την κινηματογραφία της ΥΕΝΕΔ (σκηνοθεσία Γιώργου Μαυρωτά και Δημήτρη Καλούδη).
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr