Ραλλού Μάνου – 15 Οκτωβρίου 1988

Η σημαντική Ελληνίδα χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού, Ραλλού Μάνου, γεννήθηκε το 1915 στην Αθήνα και σπούδασε χορό και γυμναστική στη σχολή της Κούλας Πράτσικα και πιάνο με την Πολυξένη Ματέϋ. Κατά τη διετία 1937-1938 στο Παρίσι  διδάχθηκε ρυθμική, γυμναστική και μουσική και στο Μόναχο συνέχισε τις σπουδές χορού και απόκτησε δίπλωμα διδασκαλίας χορού. Το 1936 συμμετείχε μαζί της και με την Αλέκα Κατσέλη στην πρώτη αφή της ιερής φλόγας στην Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την  Κούλα Πράτσικα, το διάστημα 1937-1943, ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής της αλλά και για να συμμετάσχει στις παραστάσεις της. Το 1941 ιδρύει στην Αθήνα τη «Σχολή Ραλλούς Μάνου» όπου διδάσκεται γυμναστική, ρυθμική, χορός και μουσικής σε επαγγελματικό επίπεδο.Την περίοδο 1947-1948 θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα μαθητεύσει δίπλα στην Μάρθα Γκράχαμ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου χορού, ενώ παράλληλα θα μαθητεύσει και στη Σχολή Κλασικού Μπαλέτου της Νάννετ Τσάρις.

Η Ρ. Μάνου το 1951 θα ιδρύσει στην Ελλάδα το «Ελληνικό Χορόδραμα» μαζί με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και με στόχο τη διάδοση της θεατρικής χορευτικής τέχνης. Το «Ελληνικό Χορόδραμα» συντονίστηκε με το πνευματικό και καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής του και παρουσίασε για πολλά χρόνια εξαιρετικές παραστάσεις αφήνοντας μια μοναδική κληρονομιά στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό είδος.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις για τις οποίες η Ραλλού Μάνου έκανε τις χορογραφίες:  «Δύο Ελληνικές Σουίτες» (1946), «Αρχαϊκό Δειλινό» (1948), «Δύο Παιδικοί Χοροί» (1949), «Ορέστεια» Αισχύλου (1950), «Μαρ-σύας» (1950), «Μορφές μιας Γυναίκας», «Εξη Λαϊκές Ζωγραφιές», «Καταραμένο Φίδι» (1951), «Οιδίπους Τύραννος», «Πανδώρα» (1952), «Ελληνική Αποκρηά» (1954), «Ορφέας και Ευρυδίκη» (1955), «Ο Βασιλιάς Μίδας», «Ερωφίλη», «Κόρη» (1956), «Μακρυνή Πορεία» (1958), «Μήδεια» (1958), «Βάκχες» (1959).

Με αφορμή την επέτειο θανάτου της Ραλλού Μάνου, στις 15 Οκτωβρίου 1988, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ

(video)


Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, παραγωγής 2006, παρουσιάζεται  το πορτρέτο και η καλλιτεχνική πορεία της χορεύτριας και χορογράφου Ραλλούς Μάνου, ιδρύτριας του «Ελληνικού Χοροδράματος» (1951), μέσα από παλαιότερες συνεντεύξεις της, αλλά και τις μαρτυρίες συναδέλφων και συνεργατών της. Γίνεται μια σύντομη βιογραφική αναφορά στην καταγωγή και ειδικότερα στις σπουδές της Ραλλούς Μάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα προβάλλονται φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία. Συνεργάτες και συνάδελφοι της Ραλλούς Μάνου όπως, ο χορογράφος Ανδρέας Πέρης και η Αλίκη Παπαληγούρα μιλούν για τη μαθητεία της στη σχολή της Κούλας Πράτσικα και αργότερα την ενασχόλησή της με τη διδασκαλία χορού εκεί. Γίνεται επίσης αναφορά στην φοίτηση της Ραλλούς Μάνου στη σχολή της Μάρθας Γκράχαμ στη Νέα Υόρκη.

Η αφήγηση συνεχίζει με την ίδρυση του Ελληνικού Χοροδράματος το 1951. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι παραστάσεις που σχεδίασε και παρουσίασε η Ραλλού Μάνου σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ξενάκης και Γιώργος Κουρουπός. Παρεμβάλλονται πλάνα από αποσπάσματα των παραστάσεων Μαρσύας, Το καταραμένο φίδι, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Φθινοπωρινή γη, Μορφές μιας γυναίκας, Ερημιά, Μήδεια, Πιθοπρακτά, Ορέστης και Οιδίποδας άνθρωπος. Η κόρη της, Σοφία Μυλωνά, μιλάει για το έργο και τη σημασία του Ελληνικού χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου, αλλά και ο ιστορικός και κριτικός χορού, Ανδρέας Ρικάκης, εξηγεί την ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε η συμβολή της αυτή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας και επιμένει στη σημασία της συνεργασίας όλων των διακεκριμένων καλλιτεχνών που βοήθησαν και πλαισίωσαν το έργο της.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου παρουσιάζονται αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη της Ραλλούς Μάνου, αλλά και καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Σπύρος Βασιλείου. Επίσης προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερες και σύγχρονες παραστάσεις των έργων της, αλλά και από πρόβες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα ερασιτεχνικής λήψης από το χορόδραμα Το τραγούδι του νεκρού αδελφού βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής εκπομπής: 8 Φεβρουαρίου 2006

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS