Ραλλού Μάνου – 15 Οκτωβρίου 1988

Η σημαντική Ελληνίδα χορογράφος Ραλλού Μάνου έφυγε από τη ζωή στις 15 Οκτωβρίου 1988. Αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία και ανάπτυξη μια σύγχρονης άποψης στη χορογραφική ερμηνεία στον τόπο μας.

Γεννήθηκε το 1915. Σπούδασε χορό στη σχολή της Κούλας Πράτσικα (1933-1934), γερμανικά στη Γερμανική Σχολή και πιάνο με την Πολυξένη Ματέϋ. Κατόπιν, διδάχθηκε ρυθμική, γυμναστική και μουσική στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές χορού στο Μόναχο, όπου απόκτησε δίπλωμα διδασκαλίας χορού. Ξαναγύρισε στην Κούλα Πράτσικα για να διδάξει πια συμμετέχοντας, παράλληλα, στις παραστάσεις της. Το 1936 συμμετείχε μαζί της και με την Αλέκα Κατσέλη στην πρώτη αφή της ιερής φλόγας στην Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Το 1941 ίδρυσε στην Αθήνα τη δική της Επαγγελματική Σχολή Χορού. Την περίοδο 1947-1948 θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα μαθητεύσει δίπλα στη Μάρθα Γκράχαμ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου χορού. Το 1951 ίδρυσε το «Ελληνικό Χορόδραμα» μαζί με σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών με στόχο τη διάδοση της θεατρικής χορευτικής τέχνης. Η δράση του ήταν ενταγμένη στο συνολικό πνευματικό κίνημα της εποχής και στην μακρά δημιουργική πορεία του παρουσίασε μνημειώδεις παραστάσεις που άφησαν εποχή και πέρασαν στην ιστορία.

Για τα 35 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας χορογράφου Ραλλούς Μάνου το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ
(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» είναι αφιερωμένο στη χορογράφο και κύρια εισηγήτρια του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα Ραλλού Μάνου. Η Ραλλού Μάνου ξεκινά την αφήγησή της μιλώντας για την καταγωγή της και τα παιδικά της βιώματα. Θυμάται στη συνέχεια την πρώτη χορευτική της εμφάνιση στο Ηρώδειο κοντά στη δασκάλα της Κούλα Πράτσικα. Μιλά για το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας της, τις σπουδές της στη Γερμανία, τους δασκάλους που την επηρέασαν, για τη μαθητεία της στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα και για την αναζήτηση του προσωπικού της ύφους γύρω από τους τρόπους έκφρασης του «ελληνικού στοιχείου».

Αναφέρεται κατόπιν στο μεγάλο της δημιούργημα το «Ελληνικό Χορόδραμα» που ιδρύθηκε το 1951 με τη συμμετοχή κι άλλων εκπροσώπων της γενιάς της, μουσικών, ζωγράφων, ποιητών μεταξύ των οποίων ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Μόραλης, που πρωτοστάτησαν στις καλλιτεχνικές ζυμώσεις της εποχής. Αφηγείται μνήμες από σημαντικούς σταθμούς της πορείας του «Ελληνικού Χοροδράματος», τις συνεργασίες της στις παραστάσεις που ανέβασε, όπως στο χορόδραμα «Ορφέας και Ευρυδίκη» (1952) όπου περιγράφει τη γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη. Αλλού, αναλύει τον τρόπο σύνθεσης μιας χορογραφικής δημιουργίας και τη σημασία που έχει η χορογραφία για την ίδια ως τρόπος έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως πλάνα από το σπίτι της δημιουργού στην Αθήνα, καθώς και στιγμιότυπα καθώς και στιγμιότυπα από τη Σχολή της την ώρα της διδασκαλίας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Copyright ΕΡΤ 1982

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS